lauantai 12. joulukuuta 2020

12. luukku: 12 x kuusikoriste

12. luukku! Joulukalenterin puoliväli! 12 päivää jouluun!

Ja sitten se iski jälleen. Suuruudenhulluus. "Mitä jos esittelisin 12. luukussa 12 joulukuusta?" Joo-o. Ja näin siinä sitten pääsi käymään. Joten tämä luukku on TÄYNNÄ kuusia. Erilaisia kuusia, erilaisista materiaaleista ja erilaisilla tekniikoilla. En kuitenkaan luonut 12 uuutta kuusikoristetta. Muutama uusia ja nostetaan muutama vanha takaisin kehiin. Vanha idea on silti hyvä idea - jos vaikka juuri se sattuisi olemaan se, joka juuri sinua inspiroi eniten!

// Ks. tästä Joulukalenteri 2020:
1. Himmelityyny / 2. Kestokynttilät / 3. 3D-pahviporo / 4. 4 x DIY-jääpuikko / 5. Helppo revontulitaulu / 6. Heijastava lippu / 7. Virkattu minitonttu / 8. Erilaisia DIY-käpyjä / 9. Kierrätetty sukkatonttu /10. Vuosipallo 2020 / 11. 11x joulukortti

Joulukuusi 1/12: Korvakorut

Aloitetaan siitä pienikokoisimmasta! Nämä kuusikorviset ovat todellisen jouluihmisen korvikset. Pikkuruiset, kevyet, hiukan sädehtivät ja niin hauskat. Helpot myös tehdä. Tarvitsee vain vähän sorminäppäryyttä, että kapea lanka ja pieni koukku pysyvät hyppysissä.

Ohje löytyy toistaiseksi vain Kauneimmat Käsityöt -lehden Kauneimmat Joulun Käsityöt -jouluekstrasta.
Joulukuusi 2/12: Virkattu helmikuusi

Sama tyyli, isompi malli! Tämä kuusi on tosin ontto. Se on kuin pahvikartio, mutta virkattuna. Ja päälle koristeltuna. En halunnut ommella tai liimata helmiä paikoilleen, joten pujotin niitä ensin hopealankaan ja sitten ketjuvirkkasin päältä spiraalimaisesti kuusen ympäri, aina välillä helmen väliin ottaen.

Tykkään tästä kuusesta, se pysyy niin jämysti pystyssä ilman mitään täyttämistä. Ja joulun jälkeen se on kiltti koriste, sen voi liiskata litteäksi ja laittaa sellaisenaan koristelaatikkoon. Ei ole mikään tilasyöppökoriste!

Ks. ohje alla.
DIY: VIRKATTU HELMIKUUSI

Tarvikkeet: Mikä vain puuvilla- tai villalanka käy. Itsellä Novitan Cotton recycled -puuvillalanka. Valitse virkkuukoukku langan ja käsialan mukaan (tässä koko 4). Lisäksi helmiä ja sopivaa koristelankaa.

Tee näin: Virkkaa 40 kjs. Sulje ps:lla renkaaksi. 1. krs: 1 ks jokaiseen s:aan. Jatka työtä spiraalina, käytä apuna kerrosmerkkiä. 2.-3. krs: 1 ks jokaiseen s:aan. 4. krs: *8 ks, 2 ks yhteen*, toista *-* koko krs (= 36). 5.-6. krs: 1 ks jokaiseen s:aan. 7. krs: *7 ks, 2 ks yhteen*, toista *-* koko krs (= 32). 8.-9. krs: 1 ks jokaiseen s:aan. 10. krs: *6 ks, 2 ks yhteen*, toista *-* koko krs (= 28). 11.-13. krs: 1 ks jokaiseen s:aan. 14. krs: *5 ks, 2 ks yhteen*, toista *-* koko krs (= 24). 15.-17. krs: 1 ks jokaiseen s:aan. 18. krs: *4 ks, 2 ks yhteen*, toista *-* koko krs (= 20). 19.-20. krs: 1 ks jokaiseen s:aan. 21. krs: *3 ks, 2 ks yhteen*, toista *-* koko krs (= 16). 21.-23. krs: 1 ks jokaiseen s:aan. 24. krs: *2 ks, 2 ks yhteen*, toista *-* koko krs (= 12). 25. krs: *2 ks yhteen*, toista *-* koko krs (= 6). 26.-27. krs: 1 ks jokaiseen s:aan. Katkaise lanka ja ompele kärki umpeen.

Koristelu: Pujota noin 20-30 helmeä lankaan ja tuo langan pää kuusen kärkeen. Virkkaa ketjusilmukoita kuusen päältä ja ota alkuun noin 3-4 kjs:n välein helmi silmukan väliin. Jatka spiraalimaisesti kerros kerrokselta ja lisää helmi aina edellisen rivin kahden helmen väliin - kjs-väli siis pitenee mitä alemmas menet. Päättele langat.
Joulukuusi 3/12: Virkattu nauhakuusi

Jos edellinen on suht helppo, tämä on ihan supersuperhelppo! Sopii lapsille - tai lapsille tämä ohje alkujaan tuli tehtyäkin. Se julkaistiin Kauneimmat Käsityöt -lehden nro:ssa 7/19, ks. postaus tästä.

DIY: VIRKATTU NAUHAKUUSI

Korkeus: Noin 16 cm. Tarvikkeet: Paksua villa- tai akryylijämälankaa, esimerkiksi 100 % akryylia, 50 g = 62 m. Valitse virkkuukoukku langan ja käsialan mukaan. Lisäksi styrox- tai pahvikartio, korkeus noin 16 cm, askartelu- tai kuumaliimaa.

Tee näin: Virkkaa noin 2,5 m pitkä kjs-nauha (noin 396 kjs). 1. krs: *1 ks, 1 puolip, pylväsyhdistelmä (eli tee samaan s:aan 1 p, 3 kjs, 1 ps ensimmäiseen kjs:aan, 1 p), 1 puolip, 2 ks*, toista *-* koko kjs-nauha loppuun. Katkaise lanka ja päättele. Kokoaminen: Liimaa nauha kartion ympärille, aloita kartion alhaalta ja jatka kerroksittain ylöspäin. Anna kuivua.
Joulukuusi 4/12: Amigurumi

Kuuseen, seinään tai kranssiin - mihin vain sopii yksi, pieni ja hauska amigurumi. Se on myös tehty virkaten ja kuusen että poron ja lumiukon ohjeet löytyvät alla olevasta postauslinkistä.

Joulukuusi 5/12: Nauhakuusi

Pahvikartio ja hapsuista koristenauhaa spiraalina päällä. Nämä kolme kuusta ovat kestosuosikkejani. Tein ne varmaan lähemmäs 6-7 vuotta sitten ja joka joulu otan ne esiin ihan mielissäni. Tykkään noiden römssyisestä pehmeydestä. Kaljatölkki-korvikset (kutistemuovista) eivät kuulu kolmikkoon, vaan olivat tilauksesta tehty lahja.
Joulukuusi 6/12: Huopakolmioita

Vähän sama idea kuin edellisessä, mutta nyt toteutin sen en langasta vaan huovasta. Ja en nauhana vaan kolmioina. Ja en alhaalta ylöspäin vaan ylhäältä alaspäin. Eli ei sitten kuitenkaan yhtään sama mitä edellisessä.

Tee näin: Leikkaa huovasta pitkähköjä kolmioita (niitä tarvitsee melko paljon!). Kolmioihin on hyvä hyödyntää myös pienet huopajämäpalat). Liimaa kuumaliimapistoolin avulla pahvi- tai stryroxkartioon. Aloita kärjestä ja etene kerros kerrokselta alaspäin. Laita aina vähän limittäin ja varmista ettei pohja vilku kolmioiden lomasta.
Joulukuusi 7/12: Moderni huopakuusi

Edellinen huopakuusi oli hyvin, hyvin perinteinen. Tämä on taas siitä upgreidattu, modernimpi kuusi! Ja aikaa ei valmistamiseen mene paljoa.

Tee näin: Leikkaa kolme samankokoista huopakolmiota. Pyöristä tahtoessasi alakulmat. Niputa päällekkäin ja ompele keskeltä yhteen. Ota kaksi vierekkäistä huopaa ja ompele ne vielä yhteen niin että ommelten väliin jää pieni, kapea kuja puutikulle. Liimaa ja työnnä puutikku kujaan ja toinen pää puukiekkoon. Jos kiekossa ei ole keskellä reikää (kuten minulla ei ollut) tee siihen puoliväliin sopiva reikä ruuvin ja ruuvimeisselin avulla (tai naulan ja vasaran).
Joulukuusi 8/12: Huopahahmot

Kolmas huopaversio! Tämän nostan esiin, koska on se on a) nopea, b) helppo ja c) sanoinko jo, että tämä on nopea ja helppo tehdä? Tarvitset vain huopaa, vähän vanua ja ompelukoneen.

Ks. postaus tästä (lisään linkin, jos löydän postauksen, krhmm).
Joulukuusi 9/12: Paperikuuset

Jos virkkaus eikä huopa ole sinun juttusi, inspiroisiko ihan tavallinen paperi? Nämä kokovalkoiset, pelkistetyt, mutta kauniit kuuset ovat ihan vain tavallisesta kopiopaperista! Leikkaa, ompele, avaa - valmista! Nämä kuuset olivat pitkään käytössä ja harmittaa vieläkin, että menivät koristelaatikossa sen verran ajan myötä ryttyyn (menevät siis säilytykseen litteänä) että niiden oli aika väistyä paperinkeräykseen.

Joulukuusi 10/12: Minimalistiset kuuset

Onko joulua, jos en näitä nosta esille kerran tai useammankin? Mutta, kun tykkään näistä niin kovin! Pienet, minimalistiset ja niiiiiin helpot. 

Jos kaksi edellistä ideaa yhdistää, lopputuloksena voisi olla tällainen kuusi!

Eli kartonkia kaksi kappaletta päällekkäin, keskeltä ompelu ja ylös ripustusnauhan laittaminen. Näitä pieniä 3D-kuusia joskus ujutin myös joulukortin ohessa saajan pieneksi iloksi.
Joulukuusi 11/12: Moderni kuusi

Sanoiko joku pelkistetty ja minimalistinen? Niitä on ainakin tämä kuusi! Kolmio paremmin, mutta käsitteellisesti pieni pöytäkuusi. Kolmio on usein ollut vuoden mittaankin koristeena. Toki ilman koristepalloa.

Joulukuusi 12/12

Ja viimisenä, mutta ei vähäisimpänä: kuusinauha. Siinä on kolme kartonkikuusta nauhassa ja helmiä päällä, just sitä miltä näyttääkin. Että jos on vain viisi minuuttia aikaa niin tartu tähän - valmista tulee tohisten.

Että nyt on sitten kuusia monenlaisia. Voi tulla ongelma joulun jälkeen saada kaikki tetriksenä joulukoristelaatikkoon - siksi panostakin koristeisiin, jotka eivät purettuna vie paljoa tilaa. Olen päättänyt, että kaikki pitää mahtua aina saman kokoiseen tilaan. Muuten kävisi niin, että joulukoristelaatikko sanoisi poks ja koristeet valloittaisivat kaiken säilytystilan. Onneksi voi tarvittaessa aina purkaa, poistaa ja lahjottaa vanhoja pois. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.