tiistai 8. joulukuuta 2020

8. luukku: Erilaisia käpyjä

Tänään joulukalenterissa vuorossa inspiraatiossa kävyt! 
Kyllä, luit oikein: kävyt, erilaiset diy-kävyt.

// Ks. tästä Joulukalenteri 2020:
1. Himmelityyny / 2. Kestokynttilät / 3. 3D-pahviporo / 4. 4 x DIY-jääpuikko / 5. Helppo revontulitaulu / 6. Heijastava lippu / 7. Virkattu minitonttu 
Syksyllä jo tätä mietin, käpyjä siis. Että olisi kiva laittaa kulhoon sisustuksellisia käpyjä. Mutta se jäi ajatuksen tasolle ja mahdolliset kauniit kävyt räpäskäloskan alle.

Joten otetaan uusi kierros ajatukseen ja luovuuteen: miten ja millaisia koristekäpyjä voisi tehdä itse?

Eli: DIY-KÄVYT, here we go - nyt tulee monta pikkuohjetta!
Askartele huopakäpy

Ah, tuo klassinen askartelumateriaali: huopa. Se on jouluun sopivan pehmoinen ja lämmin. Helppo leikata, vielä helpompi liimata. Eli lähdetään superhelposta käpysestä liikkeelle!
DIY-KÄPY HUOVASTA

Tee näin: Leikkaa piparireunaisia suikaleita. Pituudella ei ole väliä, pätkät ovat hyviä. Leikkaa myös ns. pipariympyrä. Rullaa ja liimaa (kuumaliimalla) ensin pieni suikale rullalle (noin peukalanpaksuinen rulla) ja liimaa sellaisenaan styroxmunan kärkeen kävyn aluksi. Liimaa sitten suikaleita kerroksittain koko munan peitoksi. Liimaa lopuksi toiseen päähän pipariympyrä. Lisää tahtoessasi pieni suikale kannaksi.
Askartele nahkakäpy

Jos huovasta tuli kiva käpy, niin mikseipä myös ruskea nahka sopisi hyvin? Nahka tuo hauskaa kiiltoa käpyyn, ihan kuin se olisi vahattu tai äkkiä katsottuna näyttää myös jokseenkin muoviselta.

Nahkakäpyyn käy myös kaikki erilaiset nahkajämäpalat. Tai tämänkin voisi hyvin tehdä huovasta.
DIY-KÄPY KEINONAHASTA

Tee näin: Leikkaa ns. kukkia nahasta. Leikkaa isoja 4 kpl, hiukan pienempiä 3 kpl ja vielä hiukan pienempiä 4 kpl. Leikkaa myös kukan keskustan kokoisia eli noin 1 x 1 cm pieniä neliöitä (tai ympyröitä) kukkien väliin yhteensä 12 kpl. Pistä jokaiseen kukkaan ja neliöön kekselle paksulla neulalla tai naskalilla reikä.

Pujota terälehdet puutikkuun. Aloita yhdestä keskikokoisesta, sen jälkeen isot, loput keskikoiset ja lopuksi pienet. Jokaisen kukan väliin tulee yksi neliö, keskelle tulevien keskikokoisten jälkeen voi laittaa tuplat, jotta kävyn pituus venähtää vähän. 

Lopuksi leikkaa pieni terälehtireunainen suikale ja rullaa ja liimaa se kontakti- tai kuumaliiman avulla tikun päähän. Lyhennä saksilla mahdollinen ylimääräinen tikun pituus pois ja liimaa toiseen päähän satiininauhasta rusetillinen ripustusnauha.
Askartele korkkikäpy

Huopaa, nahkaa... mikseipä myös korkkia! En löytänyt korkkikangastani, joten tartuin korkkikontaktin ja - teipin jämäpaloihin.
DIY-KÄPY KORKISTA

Tee näin: Leikkaa kahden kokoisia ympyröitä korkkiteipistä ja/tai -kontaktista. Ohuempi korkkikontakti meni paremmin leikkurin alle, mutta sitä ei riittänyt koko käpyyn, joten otin uloimpiin kerroksiin lisäksi korkkiteippiä. Se meni just ja just leikkuriin, mutta oli silti kevyempää painaa läpi. 

Päällystä ensin kolmella isolla ympyrällä styroxmunan kapea pää (liimaa vähän vastatusten niin munasta tulee teräväpäinen). Käännä muista palloista sivut kohti keskustaa, jolloin jokaisesta pallosta tulee vähän kuin teräväpäinen suomu. Päällystä muna kerroksittain "suomuilla". Aloita pienillä palloilla pari kerrosta ja vaihda sitten isoihin palloihin. Jos suomut eivät meinaa pysyä paikoillaan, avita niitä tipalla (kuuma)liimaa, sitten ainakin pysyy eivätkä suomut varise ajan myötä stryroxista irti.
Virkkaa lankakäpy

Entäpä jotain pehmeämpää? Tätä kokeilin ja vekslasin useampaan otteeseen ennen kuin sain kummallisesta pallosta pökäleen ja pökäleestä kävynmuotoisen pienen koristeen. Tästä tuli niin pehmoinen, oikea stressipallo, voisi aina ohimennen vähän puristella "joulustressiä" pois käpyyn. 
DIY-KÄPY LANGASTA

Virkkaa näin: 1. krs: Tee taikasilmukkaan 1 kjs + 8 ks, sulje krs ps:lla. 2. krs: 2 ks jokaiseen s:aan, sulje krs ps:lla. 3. krs: Tee yksi pallo* jokaiseen s:aan, sulje krs ps:lla. 4. krs: *1 pallo, 2 palloa samaan s:aan*, toista *-* koko krs, sulje krs ps:lla. 5.-6. krs: 1 pallo jokaiseen s:aan, sulje krs ps:lla. 7. krs: Tulee kavennus seuraavanlaisesti 1 ks, pallon lankalenkit jaettuna kahden s:aan (eli 2 langankiertoa 1.s:aan ja loput kaksi langankiertoa seur. s:aan). Jatka koko krs tekemällä ensin yksi kavennuspallo ja sitten kaksi normaalia palloa seuraaviin silmukoihin. Sulje krs ps:lla. 8.-9. krs: 1 pallo jokaiseen s:aan, sulje krs ps:lla. Täytä pallo vanulla tai tummilla kangassilpuilla. 10. krs: *1 pallo, kavennuspallo*, toista *-* koko krs, sulje krs ps:lla. Täytä kärkeä tarpeen mukaan lisää. 11. krs: Tee vain kavennuspalloja. Katkaise lanka ja ompele kärki umpeen.

*Pallo = virkattu pallo tarkoittaa tässä ohjeessa seuraavanlaista pallosilmukkaa: Ota langankierto koukulle, vedä seur. s:n läpi toinen langankierto koukulle ja toista sama vielä kolmesti (eli yht. 4 kertaa). Koukulle tulee 9 lankaa. Vedä sitten lanka kaikkien koukulla olevien lenkkien läpi.
Muotoile minikäpy

Mies tulee huoneeseen: "Hmmm.. mitä teet?"
(Pienet sakset heiluvat)
Minä: "Öö tällaista minikäpyä!"
Mies: "..niin mitä miniä?"

Että minikäpyä! Tuli jo mona isoa koristekäpyä kokeiltua, että pakko oli vielä ottaa massat esille ja kokeilla kuinka pienet kävyt sitä voisi tehdä. Ihan koska kivoja korviksiahan ei voi olla liikaa.

Nämä minikäpykorvakorut muotoilin silkkimassasta. Polymeerimassastakin olisi voinut, mutta yksittäisen korun kanssa silkkimassa on hyvä, koska se kovettuu huoneenlämmössä. Lopputulos on kestävä ja superkevyt.
DIY-KÄPY MASSASTA

Tee näin: Muotoile kaksi pientä pulleaa munaa. Paina korupiikit munan sisään (piikistä voi taivuttaa päät u-mutkalle niin ottaa paremmin tarttumapintaa massan sisältä. Muotoile kävyn suomut näin: Leikkaa pienillä, terävillä ja kaarevapäisillä saksilla hiukan vinossa kulmassa pieniä suomuja, aloita kärjestä ja etene kerroksittain. Anna kovettua seuraavaan päivään ja lisää sitten korvakorukoukut. 

Kuinka helppoa ja kuinka hauskat kävyt! 
Askartele paperikäpy

Käpyjen inspiraatio ei ottanut loppuakseen ja oli vielä kokeiltava ihan se perinteinen materiaali: paperi. Tai oikeastaan lahjapaperi, tämä on toiselta pinnaltaan paperipussin väristä, toiselta puoleltaan mattakultaista.

Ja kuinka lehtevä ja pullea siitä tuli! Näyttää monimutkaiselta, mutta itsekin yllätyin kuinka helppo tämä oli.
DIY-KÄPY PAPERISTA


Pähkinäkuoreen kiteytettynä käpy muodostuu 9 kukasta ja väliin tulevista paperisuikalerullista.

Itse tein kukkaan enemmän sakaroita mitä videossa, koska se oli mielestäni helpompi tehdä niin: taita pala paperia neljään ja leikkaa niin, että keskelle tulee kokoinen "terälehti" ja taitteisiin puolta kapeammat. Avattuna kukka on lähes symmetrinen.
Ja sittenhän homma lähti ihan lapasesta.

Kun paperista tuli aasinsilta ajatukseen, että hei missähän se oli se käpykuosinen talteen jemmattu paperi?

Siitä tuli nyt vihko! Leikkasin silppupapereista pieniä arkkeja ja ompelin ne nippuinaa keskitaitteesta käsin yhteen ja nivoin niput yhteen ja liimasin printtipaperin kansiksi. Ja kas, helppo ja pieni vihko on valmis! Helppo tapa kierrättää erikokoiset (ja vaikka eri väriset) jämäpaperit yhteen käyttökelpoiseksi vihoksi. Kannet voi myös kontaktoida, jos haluaa niille kestävyyttä. Itse olen alkanut välttämään kontaktoimista, jos se ei ole tuiki tarpeellista. Turhaa muovia, joka estää sen, että käytön jälkeen vihon voisi laittaa sellaisenaan (jos ei ole paksuja liimoja) paperinkeräykseen.

Ks. itse tehdyn vihon tekemiseen eli sivujen ompelemiseen ohje tästä (ks. ohjeessa vaihe 2).
Ja eikä siinä vielä kaikki!

Printtipaperista aasinsilta käpykankaaseen! Tilasin tämä käpytrikoon aiemmin Unelmankin-verkkokaupasta. Kovasti piti saada mekko valmiiksi tähän luukkuun mennessä, mutta vielä on korjaamatta. Sössin siis pääntien ja kaitale pitäisi varmaan ratkoa ja tehdä uusiksi. Edestä on ihan siedettävä, mutta takaa kirraa ompeleet rumasti. En ole vielä jaksanut alkaa korjausoperaatioon.

Mutta hihoista olen ylpeä, yleensä niissä on ongelmia, mutta nämä sujuivat kerralla hyvin ja ovat leveydeltään just hyvät pullerokäsivarsilleni. Siellä on olkapäillä ihan laskoksetkin. 

Kaavana mekossa Nuppusen Mekkoja ja unelmia -kirjasta Satakieli pidempänä mallian. Tosin pääntie ja helma muokattuna. Jätin helmakaitaleen pois ja suoristin mallia pussista a-linjaan.
Ja tilkuista tietenkin suikaletta hyötykäyttöön hiusdonitsin muodossa.

Että nyt on sitten käpyä päällä (kun saan mekon korjattua), korvissa ja vielä hiuksissakin! Oon tämmönen yks käpy. Kuiva ja vanha käpy. Kotoilijakäpy. 
Sellainen inspiraatiota pursuileva kahdeksas luukku! Tuli käpyjä sitten sellaiset kahdeksan ja risat. 

Oliko joku suosikkisi? Kerro kommenttikenttään, kuulen mielelläni! 

2 kommenttia:

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.