lauantai 5. joulukuuta 2020

5. luukku: Maalaa helppo revontulitaulu

Joulukalenterin viides luukku.

Tänään tulee jotain mitä tässä blogissa näkyy harvemmin eli tyyliin ei lainkaan. Maalaustutoriaali!

// Ks. tästä Joulukalenteri 2020: 
1. Himmelityyny / 2. Kestokynttilät / 3. 3D-pahviporo / 4. 4 x DIY-jääpuikko

Inspiroiduin ja tahdoin kokeilla maalata ihan pikkuruisen talvikuvan aiheella vuoret ja revontulet. Aika siis klassikko. Siihen päälle sysimusta taivat ja pari tähdenlentoa. 

Ja oikeasti - tämä on HELPPO. Ei oikeastaan tarvitse osata maalata. Eli ei tarvitse säikähtää. Tämän osaa kuka vain, joka pystyy pitelemään sivellintä ja kääntämään sitä ohjeistettuun asentoon. Tämä taulu maalataan periaatteessa pelkillä pysty-, vaaka- ja vinovedoilla!

Näytän miten se tapahtuu - viidenteen luukkuun sopivasti vain viidellä vaiheella!
DIY: Maalaa revontulitaulu

Viiden vaiheen revontulimaisema - mitä siihen tarvitset?

- Akryylimaalia seuraavissa väreissä: mustaa, valkoista, sinistä, vihreää, tahtoessasi myös keltaista ja turkoosia. 
- Muutaman eri paksuisen pensselin, ainakin leveän sutimaisen ja 1-2 kapeapäistä sivellintä. 
- Palettiveitsen tai jos sinulla ei sellaista ole, kokeile käyttää sen sijaan vaikka muovista leikattua suikaletta. Tarkoitus on, että sinulla on joku kova, mutta hiukan taipuista ohut väline, jolla saat "vedettyä" maalia tahdottuun suuntaan.
- Tarvitset paksuhkon pohjan. Jos sinulla ei ole maalauspohjia tai akryylimaalille sopivaa paperia, älä tartu tavalliseen piirustuspaperiin, se on liian ohutta. Leikkaa silloin vaikka pohja tavallisesta kartongista. 
- Lisäksi tarviset maalarinteippiä ja vesilasin.
Vaihe 1/5.

Kun pohja on teipattu maalausalustaan (vaikka vahvempi kartonki alle, se riittää oikein hyvin), kostuta leveä pensseli kevyesti vedessä ja maalaa mustalla koko maalausarkki täyteen. Sudi oikein kunnolla, saa mennä suurpiirteisesti. Tarvittaessa ota pensselillä lisää vettä, se ohentaa vähän maalia ja levittyy pohjaan paremmin.
Vaihe 2/5.

Hahmottele muutama satunnainen aaltoileva viiva mustalle pohjalle, käytä ohutta sivellintä ja edellä mainittuja värejä. Ripottele värit vierekkän pieninä viivoina. Tässä vaiheessa pitäisi olla nopea, värit eivät saa kuivahtaa ja akryylimaalihan on siinä nopeahko.

Ota palettiveitsi tai muu vastaava esine (ks. vinkki edellä) ja aseta se maaliviivan alle. Rivakalla, pienellä vedolla vedä maalit "ylöspäin" eli arkin yläreunaa kohti. 
Vaihe 3/5.

Vasemmalla edellinen vaihe valmiina. Vedin myös muutaman ylimääräisen haalean rannun kohti horisonttia.

Tee tähtitaivas näin: Ota paksumpi sivellin ja dippaa siihen vähän valkoista maalia. Ota sivellin vasempaan käteen ja oikean käden sormella "harjaa" sivellin päätä niin, että siitä "sumuttuu" maali ihan pieninä pisaroina. Tässä voi tulla pisaroita kauemmaskin, ota taustalle tarvittaessa suojapaperi. Jos tulee liian isoja tähtiä tai räiskyntäviivoja (kuten minulla kuvan keskellä), ne voi pienellä pensselillä ja mustalla maalilla piilottaa. Samalla voit halutessasi myös lisätä ohuella pensselillä muutaman suuremman tähden ja -lennon.

Toinen tekniikka on ottaa maalia reilummin ja tehdä ranteella pieni ja rivakka alas-ylös -liike, jolloin maalia räiskyy pohjalle. Mutta tämä toimii paremmin silloin kun pohja on isompi, koska siveltimestä voi räiskyä liian isoja maalijälkiä.
Vaihe 4/5.

Tee vuoret näin: Älä käytä vuoriin sivellintä vaan "maalaa" ns. raaputtamalla palettiveitsellä. Dippaa palettiveitsen pohja valkoiseen maaliin ja vedä pohja vinosti ylhäältä alas. Voit harjoitella tätä ensin toiselle paperille, jotta saat tuntumaa maalin määrään. Vähemmän on parempi, maalin ei pideä peittää mustaa pohjaa kokonaan vaan jättää rantuja, jolloin vuoriin tulee aavistus kolmiuloitteisuutta tosi helposti. Voit tehdä välillä vinon viivan ja kuljettaa palettiveitseä myös toiseen suuntaa. 

Lopuksi käy veitsen reunalla vuoren reunat läpi ja vedä kärjellä ääriviivoja esim. vuoren huippujen väliin (ks. kuva alla).
Vaihe 5/5.

Lopuksi voit vielä viimeistellä revontulet. Ota kapea sivellin ja dippaa siihen ihan vähän väriä. Ota sivellin pystyvinoon asentoon, varsi kohtisuoraan itsestäsi poispäin ja vedä pieniä, kapeita viiltoja sinne tänne. Itse lisäsin tässä vaiheessa mm. keltaista.
Ja se on valmis! 

Anna maalin kuivua kokonaan ja vedä varovasti maalarinteipit pois. Ihaile: se on siinä, uusi pieni taulusi.


Olipas mukavaa maalata jotain pitkästä aikaa. Tulee niin harvoin enää maalattua mitään, mutta tällaisia pieniä makupalojahan voisi jatkossakin tehdä.

2 kommenttia:

  1. Voisin kuvitella, että nuo revontulet voisi tehdä myös paljon instassa näkyvällä lanka-tekniikalla; kastetaan lanka maaliin, asetellaan lanka paperille ja vedetään langan päästä tai revontulien tapauksessa varmaankin molemmista päistä ylöspäin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, lankatekniikka voisi toimia myös. Tosin se voi olla vaikea hallita haluttuun suuntaan kovin pienellä pohjalla, siinä pitäisi olla iso taulupohja mille tehdä. Ja jälki on tosi erilaista. Voisi olla mielenkiintoista kokeilla miten käytännössä se menisi :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.