tiistai 29. joulukuuta 2020

Lahjapankki 2/3: Virkatut ja solmitut

Kolmiosaisen lahjapankki-sarjan toinen osa!

Ykkösosasta paljastui yksi lahja, kierräetten valmistettu enkeli, ja nyt vuorossa virkatut, solmitut eli makrameehommailut ja muuta pientä mukavaa klassikkolahjaideaa päälle.

Virkattu kudekori

Ei muuten, mutta oli joku säilytin alle oleviin lahjamuksiin saatava, joten virkkasin trikookuteesta pienen korin. Virkkasin ensin suorakulmaisen pohjan ja sitten kiinteitä silmukoita sen ympäri. Sen jälkeen kaikki kerrokset kiintein ketjusilmukoin vain silmukoiden takareunaan. Lopuksi lisäsin myös pienet kahvat päihin. Tuli aika söpö kori! Muoto on vähän "ammemainen". Paksu kude ja kiinteät silmukat pitävät reunat tosi jämäkkänä. Sopii jatkossa siis muuhunkin pikkutarvikesäilytykseen. 
Ja tarve oli näille! Tein vuosien tauon jälkeen sytykkeitä eli sytykesipsejä ja -kukkasia. Kukkaset oli mitotettu koriin (vai kori mitoitettu sytykkeille?) ja sipsit laitoin kartonkilaatikkoon (joka toimii lopuksi sytykkeenä jo itsestään).
Sytykesipsit ja -kukkaset

Yksinkertaiset sytykekukkaset ovat munakennoista - kuten myös sytykesipsit! Ei ehtinyt kertyä kennoja tarpeeksi (yhdestä kannesta ei hurjan montaa saa), joten käytin myös osaan vessapaperirullaa pohjana. Jos pelkästään parerihylsyjä dipataan sytykkeiksi niin käyhän ne silloin myös sipseinä. 

Eli valmistus on sama kuin missä vain sytykkeissä (google täynnä ohjeita), en vain käyttänyt sytykesipseihin vanulappuja. Ennen käytin, mutta se tuntui ajatuksena niiiiiiiin väärältä. Miksi käyttää teollisesti valmistettuja tuotteita sytykkeiksi, kun homman voi korvata kierrätysmateriaalein? Yhtä hyvin palaa ja toimii, ehkä vain ei-vanulapulliset eivät ole yhtä sieviä, kun alta ei hohkaa valkoinen lappu vaan munakenno. Lautasliinan kuvio vähän siihen tummuuteen hukkuu vaikka itse kynttilä oli valkoista.

Ja miten niitä sytykesipsejä sitten käytetään? "Kun takkaan tulen haluat sytyttää, sytykkeet varmaan miellyttää. Yksi sipsi puoleen väliin repäise, sitten tulitikku rääpäise. Sipsi puiden väliin tikulla sytytä, ei sammuva tuli enää ärsytä!"
Purkinavaajat

Eli "miehen korvikkeet". Näitä ujuttelin muutamaan pakettiin. Kaksinkertaista liukuestettä ja kierrätyspuuvillalankaa ympärille. Nämä ovat kyllä loistavia arjessa, avaa niin purkkien kannet ja pullojen korkit tuosta vain.

Ks. purkinavaajiin ohje tästä postauksesta.
Kahdessa paketissa purkinavaajat olivat osa jotain isompaa pakettia. Tein tällaiset "ekologisen keittiön" setit.

Siinä oli purkinavaajien lisäksi virkatut "scrubbiet" juuttinarusta ja pellavalangasta. Eli napakasti juutin ympärille pellavalangalla virkatut kiekot ripustuslenkillä varustettuna. Sillä voi hingata lieden tai kattilan, sitten ravistella ja huljuttaa vedessä ja ripustaa kuivumaan. Vaihtoehtoisesti mietin, että käyttöpaikkana voisi olla myös kylppäri ja kuorimista tarvitsevat kantapäät?
Ekokelmut

Kolmas osa "ekokeittiösettiä" oli ekokelmut eli mehiläsvahalla päällystetyt puuvillakangaspalat. Voitteko uskoa, tein nyt vasta ekaa kertaa näitä vuosia sitten kässäpiireihin tullutta ekohittiä? Oli kyllä helppoa ja mietin miksi en ole aiemmin tehnyt (no siksi, koska käytössä on ostotuollainen, lasirasioiden arsenaali sekä silikoniset, joustavat ja pestävät kannet, jotka ajavat monessa saman asian).

Setteihin kumpaankin tein kolme eri kokoista ekokelmua. Vähän kyllä tosin epäilen laitoinko mehiläsvahaa liikaa? Vai oliko puuvillakangas liian paksua? Vai onko vain ostotuollainen sen verran kulunut ja muutenkin "teollisempi" että tuntuma vaan on eri? Pitää kyllä ottaa ensi vuonna asiaksi tehdä itsellekin ekokelmuja, kun mehiläisvahaakin ehkä jäi sopivasti. 
Niputin lahjat yhteen kartongilla. Piti vähän jättää "heippalappuja" ja ohjeita, jotta lahjojen saajat eivät avatessaan hämmenny. Se on kammottavaa, jos avaa lahjan ja ei oikein tiedä mitä ihmettä siis sai? Näihin jätin käyttöohjeet ja materiaalitiedot.

Ja ai niin, mukaan sujahti myös pienet makrameekuuset!
Makrameekuusikoristeet

Tällaiset pienet kuusikoristeet. Solmeilin ne suht ohueasta kierrätyspuuvillasta (Novita Cotton recycled). Yllä tähtenä ja pienenä painona ovat isot prikat. Näistä tuli niin söpöt ja ihanan symmetriset.
Makrameekuusi

Yhteen toiseen pakettiin lähti koristekuusista isompi versio makrameelangasta (Chunkymop). Kuusi on ihan sama, mutta vain paksummasta langasta ja jätin alas vähän hapsua, pienissä kuusissa pujotin kaikki langanpäät nurjalle piiloon.
Makrameeseinäkuuset

Pieniä kuusia, keskikokoinen kuusi ja vielä suuremmat kuuset!

Nämä ovat isot seinäkuuset. Vasemmalla olevan kuusen tein Kauneimmat Käsityöt -lehden jouluerikoisnumeroon ja omasta ohjeesta tein vielä toisenlaisen version, jonka annoin äidille lahjaksi. 

Näihin makrameekuusiin kuten myös pienempiin kuusiin laitan ohjeet ja välivaihekuvat jemmaan tuleviin joulukässäilyihin - palataan niihin ensi jouluna!
Makramee-enkelit

Ja jos ei kuusia niin sitten enkeleitä. Nämä helpot makramee-enkelit julkaisinkin jo joulukalenterin 20. luukussa (ks. postaus). Myös pari enkeliä lähti joululahjaksi. Oma suojelusenkeli saa jäädä suojelusenkeliksi seinälle näin joulun jälkeenkin. Se ei ole minulle joulukoriste vaan enemmänkin vaikka talvikoriste.

2 kommenttia:

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.