Helppo ruokalahja 2/10: Monet siirapit
Siirappi on siitä hyvä, että sehän säilyy. Ja sitä voi tehdä ihan vain tosi pienenkin pullon. Eihän siirappia kerralla paljoa käytetäkään. Tässä kaksi jouluista siirappia testattavaksi. Itse tykkäsin kummastakin, mutta glögisiirapissa oli mukavempi, juoksevampi koostumus.
Piparkakkusiirappi
5 dl vettä
3,5 dl sokeria
1 rkl inkiväärijauhetta
2 tl kanelia
1 tl jauhettua muskottipähkinää
1/4 tl suolaa
Tee näin: Mittaa kaikki ainekset kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Älä jätä kattilaa yksin, seos kiehuu helposti yli. Alenna lämpöä ja anna olla hiljalleen liedellä noin 15-20 minuuttia. Pullota ja anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa. Jos kiteytyy, lämmitä siirappia vesihauteessa varovasti. Käytä latteen, kaakaoon, pannukakkuun, puuroon, coktaileihin tai mocktaileihin.. Ohjeesta tulee noin 2 dl (kuvassa pieni pullo reilu 1 dl). Säilyy noin kuukauden.
Glögisiirappi
2,5 dl vettä
2 dl sokeria
1 vaniljatanko (tai 2 maustemittaa vaniljajauhetta)
1 tähtianis
1 kanelitanko
5 neilikkaa
Tee näin: Mittaa kaikki ainekset kattilaan. Kuumenna ja keitä noin 15 minuuttia. Siivilöit pulloon (itse siiilöi Pullota ja anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa. Ohjeesta tulee noin 2 dl (kuvassa pieni pullo reilu 1 dl). Käytä kuten piparkakkusiirappia tai mausta siirapilla kuohuviinilasillinen.
(Alkuperäinen ohje: Teresa Välimäen Hyvää joulua -kirjasta)
Helppo ruokalahja 3/10: Maustajan öljyt
Maustettu öljy, tuo kokkaajan klassikko! Olen vuosien aikana kokeillut monenlaista öljyä. Ihan oliivi- tai rypsiöljyyn voi laittaa melkeinpä mitä vain maustetta. Hyviä ovat olleet jalopenoöljy ja valkosipuliöljy. Tässä ehdolle myös chiliöljy!
Chiliöljy
5 dl oliiviöljyä
1 chilipalko
1 valkosipulinkynsi
(rosmariinin oksa, voi korvata myös kuivatetulla rosmariinilla)
Tee näin: Töki pestyyn chiliin veitsen terällä pieniä reikiä. Kuori ja halkaise valkosipuli. Laita mausteet pulloon, kaada öljy päälle. Anna maustua muutaman päivän ajan. Säilytä huoneenlämmössä. Käytä mm. kasvisten maustamiseen. Käy myös paistamiseen. Ohjeesta tulee yksi puolen litran pullollinen öljyä. Vinkki! Omaan käyttöön öljypulloksi sopii myös pesty lasinen salaatinkastikepullo.
Helppo ruokalahja 4/10: Eksoottinen kurkumalatte
Kurkumalatte on tämän syksyn uusi herkkulöytöni. Olen kokeillut pariakin reseptiä mausteseoksen tekemiseen ja tämä on ollut yksi suosikeistani. Monessa versiossa raakakaakaota tai lakritsijauhetta ei ole. Tätä versiota voi tehdä pieneen purkkiin valmiiksi. Toimii hyvin myös lahjana, pieni purkki mausteseosta, kyljeen ohje, purkki hunajaa ja vaikkapa uusi, kaunis muki.
Kurkumalatte
2 rkl kurkumaa
2 tl ceylonkanelia
1,5 tl raakakaakaota
1/4 tl inkiväärijauhetta
1/4 tl lakritsijauhetta
ripaus mustapippuria
Tee näin: Sekoita ainekset prukkiin. Säilytä huoneenlämmössä. Ohjeesta tulee yksi purkki pieni purkki mausteseosta, vajaa 1 dl eli noin 4-6 annosta. Käytä näin: Sekoita 1-1,5 tl mausteseosta ja 2-2,5 dl lämmitettyä kasvimaitoa (tai tavallista maitoa). Makeuta tarvittaessa hunajalla (suosi kotimaista!) tai vaahteransiirapilla. Joissakin resepteissä mausteseosta ja maitoa kiehautetaan kattilassa ja sitten siivilöidään mukiin. Niinkin voi tehdä, mutta ei ole välttämättä tarpeellista.
Helppo ruokalahja 5/10: Jännät maustevoitMaustettuja voita voin suositella lämpimästi. Olen tehnyt useasti, silti ainut kuva löytyi vuodelta 2012. Maustevoit ovat kirjaimellisesti perusvoita yhdistettynä valittuun mausteeseen ja sitä voi käyttää ihan leivän päällä. Eli voin valmistaminen ei vaadi mitään välineitä, sulattamista tms.. Makeutettua voita en yhdistäisi juustoon tai kovin suolaiseen leipään, mutta esimerkiksi skonssin kanssa sopii hyvin. Valmista maustevoita pieneen rasiaan tai kokeile pieni pötkö eri makuja. Omia suosikkejani ovat valkosipulivoi ja hasselpähkinä-hunajavoi.
Maustevoit
Helppo ruokalahja 6/10: Makeat koristelut
Pienet yllärit purkissa, ne ovat makeutta parhaimmillaan. Salmiakkimuru ja superströsselit, ne sopivat leivonnaisten päälle. Salmiakkimuru on erityisen hyvää vaniljajätskin kanssa.
Superströsselit eli artesaaniströsselit
3-4 dl tomusokeria
1 valkuainen
valittu makuaines: 2 tl salmiakkijauhetta / 1 tl kaakaojauhetta / 2 tl piparminttitankoa hienonnettuna
Tee näin: Sekoita tomusokeri, valkuainen ja vesi. Lisää tarvittaessa sokeria tai vettä. Seos saa olla paksua, pursotettavaa. Lisää makuaines. Tässä vaiheessa seoksen voi myös jakaa kahteen kuten minä tein. Laitoin toiseen puolikkaaseen 1/2 tl kaakaota, toiseen 1 tl piparminttua. Seoksen voisi jakaa myös kolmeen, koska strösseleitä tulee paljon, kaikkiaan noin 2 leivinpaperillista. Pursota pienellä tyllalla ohuita nauhoja leivinpapereille. Itse en jaksanut kaivaa pursotusjuttuja esille ja kokeilin onnistuuko laittaa keskikokoiseen minigrip-pussiin ja pursottaa niin. Ei tule niin supernättiä, mutta superhyviä silti. Leikkaa ihan pieni aukko pussiin, liian paksut nauhat eivät kovetu hyvin (tuli testattua). Anna kuivua vuorokausi huoneenlämmössä. Riko käsin tai veitsellä isoiksi strösseleiksi. Purkita. Säilytä huoneenlämmössä. Käytä koristeena leivonnaisista tai jäätelön päällä.
(Alkuperäinen ohje: Emma Ivane Minimuru-kirjasta)
Salmiakkimuru (ohje alla)
Kuvassa vasemmalla epäonnistunut, palanut versio ja oikealla parempi versio (en ole ihan varma pitäisikö näyttää tuolta, mutta ainakin lopputulos hienonnettuna maultaan on kiva!).
Salmiakkimuru
3/4 dl sokeria
1/4 dl vettä
2 tl salmiakkijauhetta
Tee näin: Kuumenna vettä ja sokeria kattilassa. Anna kiehua keskilämmössä noin 10 minuuttia sekoittamtta. Heti, kun vähän kellertyy (jos menee tummaksi, on seos menetetty), lisää salmiakkijauhe nopeasti. Seos kuohahtaa ja paakkuuntuu nopeasti. Levitä leivinpaperille nopeasti ennen kuin kovettuu. Anna kovettua ja murskaa hienoksi muruksi (esim. murra käsin pienemmiksi paloiksi, taita leivinpaperia palojen päälle ja paina kaulimella murskaksi tai pussita ja murskaa). Purkita. Säilytä huoneenlämmössä. Seosta on hyvä välillä ravistella ettei paakkunnu klönteiksi. Käytä koristeena leivonnaisista tai jäätelön päällä. Ohjeesta tulee yksi pieni purkillinen, arvio noin 1,5 dl.
(Alkuperäinen ohje: Emma Ivane Minimuru-kirjasta)
Helppo ruokalahja 7/10: Kaakaon ystävälle
Nostan vanhan herkkulahjan blogihistorian alkutaipaleelta esiin. Muistaako joku suklaalusikat ja muut vastaavat kaakaoon sulatettavat suklaaherkut? Toimii!
Suklaalusikat
suklaata (esim. tummaa ja valkoista)
karkkikeppiä rouhittuna
(kaakaota)
Tee näin: Sulata suklaa vesihauteessa. Ripottele kaakaota hyvin pestyyn ja kuivattuun jääpalamuottiin (auttaa irtoamisessa ja tuo kivan pinnan). Kaada suklaasulaa muottiin ja ripottele karkkikeppirouhetta päälle. Aseta bambulusikat seokseen, tue tarvittaessa et pysyvät pystyssä. Pakasta. Kun ovat kovettuneet, pakkaa elintarvikesellofaaniin. Säilytä jääkaapissa. Käytä näin: Kuumenna maito ja sulata tikku maitoon.
Helppo ruokalahja 8/10: Leipurinpussit
Tee-se-itse-herkkupussit ovat todellakin tee-se-itse! Sopii lahjaksi erityisesti sellaiselle, joka ei muuten "jaksa leipoa" tai aloittevalle leipojalle, joka ei ole vielä kokenut, mutta oppimisenintoa olisi.
Tee näin: Valitse mikä vain resepti, esim. kakun ohje. Ohjeen on hyvä olla sellainen, että siihen ei tarvitse kummallisia aineksia tai välineitä. Kokoa kaikki reseptin kuivat ainekset yhteen. Jos ne sekoitetaan taikinassa yhdessä, laita samaan pussiin, jos taas eri vaiheissa, mittaa eri pusseihin. Kirjoita resepti niin, että saajalle on selvää mitä on valmispussissa ja mitä tarvitsee kaupasta, esim. maito, munat tms. Kirjoita selkeät työvaiheet. Parasta on, jos kokoat useampia leivontavalmispusseja yhteen lahjaan - siinä on monta kokeiltavaa reseptiä jo "puoliiksi tehtynä". Mukaan voi myös laittaa vaikkapa tarvittavan kakkuvuoan, leivontakulhon tai muun tarpeellisen leivontavälineen.
Helppo ruokalahja 9/10:
Ja jos oikein herkkuhammasta kolottaa ja konvehdit loppuvat niin teeppäs köyhän miehen dajm pelastaa! Tämä on kiitollinen herkku siinä mielessä, että sitä voi jemmata pakkaseen ja sieltä voi napsia palan silloin tällöin. Jos osaa temperoida suklaata, voi suklaan temperoida, jolloin se säilyy kovana myös huoneenlämmössä.
Köyhän miehen Dajm
2 rkl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
1 dl sokeria
2 rkl voita
2 rkl siirappia
noin 100 g suklaata
Tee näin: Mittaa ainekset kattilaan suklaata lukuun ottamatta ja keitä miedolla lämmöllä sekoittaen 4-5 minuuttia. Kun seos sitkistyy, levitä ohut kerros leivinpaperille. Levyn koko on noin puolet leivinpaperista. Anna levyn jäähtyä. Sulata suklaa vesihauteessa. Levitä tasaisena kerroksena päälle. Anna jäähtyä ja koveta pakkasessa. Leikkaa terävällä veitsellä pieniksi paloiksi. Voit pakata rasiaan kerroksittain, leivinpaperipala kerroksien väliin. Säilyy hyvin pakkasessa.
Helppo ruokalahja 10/10: Juotavat lahjat
Vain täysi-ikäisille!
Valmista todellisten tonttujen juomaa (eli vodkaan liotettua karkkikeppiä - maku oli aika tonttuisan veikeä!) pieniin pulloihin tai käy Alkon kautta ja koristele valitsemasi pullo uuteen tyyliin. Ihan vaikka sille perheen mörököllille, joka ei muuten joululahjoista välitä.
Ihania herkkuja. Tuohon kurkumalatteen olit maininnut, että mukaan uusi muki. Sun hauskoista ideoista tuunata ennemmin vanhaa tuli mieleen tussattu teksti mukin kylkeen tyyliin "Et oo lattee" tai rohkeammin "Ai kun oot (hyvää) lattee"... En taida itse uskaltaa, mutta hekottelen täällä itsekseni.
VastaaPoistaHyvää joulua ja idearikasta uutta vuotta sinulle!
Kiitos :) Et oo lattee, siinäpä oiskin kyllä makea muki :D hyvä idea, posliinitussilla vain tekstiä kylkeen! Ja mainitsin kohdassa tosiaan UUSI muki, koska muki on kyllä sellainen tavara et en ainakaan henk.koht. antaisi lahjaksi sitä käytettynä ostettuna. Ellei sitten kyseessä olisi keräilymuki, joka saajalta puuttuu, silloin se vaikka voisi ollakin vaikka kirpparilta. Hyvää joulua myös sinulle!
Poista