perjantai 4. joulukuuta 2020

4. luukku: 4 x DIY-jääpuikko


Neljättä luukkua mennään.

Ja nyt tulee jäistä settiä! DIY-jääpuikkoja! Ja koska tapani mukaan en tietenkään voinut keskittyä vain yhteen asiaan, esittelen neljännen luukkupäivän kunniaksi jopa neljät erilaiset DIY-jääpuikot. Neljä eri materiaalia, neljä eri tekniikkaa, neljä eri käyttötarkoitusta.

// Ks. tästä Joulukalenteri 2020: 1. Himmelityyny / 2. Kestokynttilät / 3. 3D-pahviporo

1/4 DIY-jääpuikko

Jääpuikko kierrättäen muovista

Tämä voi olla monelle tuttu klassikko vuosien takaa, kierteinen muovijääpuikko. (Kukahan tämän keksi alunperin? En osaa linkittää tähän mitään tai ketään.) Ohuesta muovisuikaleesta tulee herkkä ja superkevyt puikko, joka helposti silmään näyttäisi lasilta.
Yleisimmin muovijääpuikkojen materiaalina on muovipullo, koska sen paksuus on muovin "sulattamiseen" oivallisin. Meillä juodaan niin harvakseltaan mitään limukoita tms, joten muovipulloja ei koskaan ole. (Ja jos olisikin en silpoisi, koska mielestäni on haaskausta silpoa muovipullo, josta saa pantin ja joka voidaan kierrättää uusiokäyttöön.)

Joten mietin miksei samaa voisi kokeilla muusta muovista? Käteen sattui tuollainen muovipakkaus, jonka muovi tuntui silmämääräisesti samalta mitä muovipullot. Kokeillaan! Muovi kuin muovi, kyllähän se kuumassa sulaa.
Tee näin:

Leikkaa muovista noin 0,5 cm levyisiä suikaleita, joiden toinen pää kapenee teräväksi. Sytytä kynttilä ja varovasti kuumenna muovia liekin vieressä. Ensin toinen puoli, sitten toinen puoli pieneltä matkalta. Sitten nopeasti kierrä kuumennettua kohtaa ja toista kierteen vierestä kunnes suikale on koko matkalta kierteellä.

Tai oikeastaan kuva kertoo: älä tee näin:
Eli pidä suikaletta liekin yllä, se sulaa liian nopeasti. Älä pidä suikaletta myöskään liekien vierelle liian lähellä liekkiä, muovi mustuu. Voit aluksi kokeilla ja ottaa tuntumaan mikä etäisyys ja aika on hyvä muovin sopivalle "sulattamiselle". 

Ja kyllä, muovi saattaa pikkaisen haiskahtaa. Hyvä ilmanvaihto on hyväksi. Ei kannata muovihöyryjä liikoja hengitellä. Jos ei näpit jäädy, ulkonakin voi sulatella. Ylipäätään tulen ja muovin kanssa on hyvä muistaa paloturvallisuus. Palatamaton alusta on hyvä siltä varalta, jos homma leviäisi kirjaimellisesti käsiin. Tätä askartelua en suosittele lasten kanssa tehtäväksi.
Ja kas näin!

Herkät, minimalistiset muovijääpuikot käyvät vaikka nauhaan ripustettuna ns. garland-nauhakoristeeksi. 
2/4 DIY-jääpuikko

Jääpuikko Sticky Base -mönjästä

Ja todella tarkoitan mönjästä. Ostin Sticky Basen jo vuosi sitten kässämessuilta ja en ole löytänyt sille käyttötarkoitusta - vasta kuin nyt! Avasin purkin ja totesin: apua mitä mönjää. Toisaalta, käsille hyvin terapeuttisenkin tuntuista tavaraa. Joten saanko esitellä: mönjäjääpuikkoja kuorrutettuna tekolumella (jota tuli yhden koristesetin mukana ja sitäkään en ole saanut mihinkään kulutettua, joten jes, sitäkin käyttöön).
Toisin kuin edellinen, tämä sopii myös lapsille! 

Tee näin:

Ota sticky base -mönjää sekoita siihen tekolumihileitä tai -glitteriä. Pyörittele massaa, että hileet menevät massan "sisälle". Muotoile kapenevia puikkoja. Pistä päähän rautalankalenkki (= pätkä rautalankaa ja päät kierrettynä yhteen, voi jättää päistä vähän avonaiseksi, jotta ottavat enemmän tarttumapintaa massasta). Aseta leivinpaperille kuivumaan. Anna kovettua huoneenlämmössä.

Jääpuikkoja on hyvä grillata välissä eli käännellä sivulta toiselle. Massa kosteana leväyttää itsensä litteäski ja kun puikkoja kääntää ja samalla painelee, pysyy muoto paremmin puikkomaisena eikä tulos näytä joltain leveältä iilimadolta.

Alkuperäinen ohje Sinellin sivuilta.
Valmiin jääpuikon voi ripustaa settinä mihin vain. 

Taikka laittaa vaikka paketin kylkeen koristeeksi. Tosin lahjaan yhdistettynä voi varmaan tsekata et jääpuikko sopii lahjaan tai tyyliin. Jääpuikko voi tuntua muuten aika irralliselta ja saaja voi miettiä et mikäs kummallinen koristepökäle se tässä.
3/4 DIY-jääpuikko

Jääpuikko helmistä

Ja jos vähän krumeluuria tahtoo, niin täältä tulee! Kunnon näyttävä jääpuikko syntyy erilaisia helmiä yhdistelemällä. Tämäkin on aika klassikko. Metallilankaa ja helmiä, plus tahtoessaan päälle vähän satiininauhaa. Ei siinä muuta tarvita.

(Mitä varten olen ostanut tuollaisen kokonaisen purkin siemenhelmiä? Kovasti aina yritän tuosta helmiä kuluttaa, mutta purkki ei hupene koskaan. Ehtymätön sammio helmiä.)
Tee näin:

Ota esim. 20 cm pituinen metallilanka. Pujota keskelle pisarahelmi ja yksi siemenhelmi. Pujota toinen pää vastakkaiseen suuntaan pisarahelmen läpi. Eli metallilanka lukittautuu ja helmet jäävät alimmaiseksi. Pujota toiseen päähän satunnaisia kirkkaita lasi- ja muovihelmiä, toiseen päähän vain siemenhelmiä. Kierrä metallilankojen päät pihdeillä. Kierrä siemenhelmipuoli toisen ympärille. Pujota satiininauha metallilankapäistä läpi ja solmi yhteen rusetille. Polta (sytkärillä ihan vain supernopeasti) nauhojen päät niin ne eivät rispaannu.
Niistä tuli kauniit!

Ehkä monelle ei niistä jääpuikko tulee suoraan mieleen, mutta niistä inspiraatio lähti ja ehkä tämä on enemmänkin käsitteellinen toteutus. Jääpuikot ovat kuin pieniä valosieppareita (ks. myös muita ideoita valosieppareihin tästä).
4/4 DIY-jääpuikko

Jääpuikko kierrättäen...

Arvaatteko mistä materiaalista? Vähän kuin muovia, mutta ei sitten kuitenkaan vai onko? Spoiler: se on kuumaliimaa! Kyllä, luit oikein: kuumaliimajääpuikot.

Minulla meni ajat sitten jo kuumaliimapyssy rikki. Mietin pitkään, että miten mikään ei tartu mihinkään ja miksi en vain osaa ja miten ihmeessä muut käyttävät kuumaliimaa ihan melkein mihin vain. Sitten tajusin vasta tänä syksynä: sehän ei kuumene! Liima sulaa (kun väkisin painaa), mutta ei liimaa mitään.

Ostin uuden pikkupyssyn (vie vähemmän tilaa ja riittää tarpeisiin hyvin) ja koska vanhan pyssyn paksumpia liimapatruunoita oli vain sen 1,5 kappaletta mitä määrää ei nyt kelleen jaksanut lähteä lahjoittamaankaan, päätin sulattaa ne "hyödyksi", jonka jälkeen pääsin hävittämään vanhan pyssyn pois.
Tee näin:

Sulata kuumaliimaa suoraan leivinpaperille tai muulle sopivalle alustalle jääpuikon muotoon. Anna kovettua. Koristele tahtoessasi esim. vanhalle hilekynsilakalla hiukan kimmeltäviksi.

Huomaa tässä vaiheessa, että puikoista puuttuu jotain? Ai niin, ripustuslenkit. Solmi langanpätkistä lenkkejä ja liimaa ne puikkojen taakse tipalla kuumaliimaa. Sitten tulikin valmista!
Ja jos ei ikkunaan, ei viirinauhaan, ei lahjapakettiin - niin tietenkin joulukuuseen! 

Oma kuusi ei ole vielä pystyssä. Yleensä se on jo tässä vaiheessa, mutta ehkäpä rakennan kuusipuun vielä tänään ja sitten ripustan oksille kuumaliimajääpuikkoja. Ajattelin ensin, että näyttävätpä vähän jättiläisen räältä, mutta pienet glitterhituset muuttivat räkäpötkylät silmissäni enemmän jääpuikkomaisiksi koristeiksi. Ehkä ne kehtaa kuuseen laittaa. (Tai mitä väliä, eihän korona-aikana meillä ketään käy, sama vaikka olisikin kuusen oksilla jättiräkäkoristeita.)
Siinä oli neljännen luukun sisältö: neljät erilaiset DIY-jääpuikot. Muovia, massaa, helmiä, liimaa. Nauhaan, lahjaan, kuuseen, ikkunaan. 

Mitäs tykkäsit, oliko neljästä joku suosikkisi?

4 kommenttia:

 1. "Koristepökäle." XD Ahhahaa, tää jotenkin nauratti aivan hulvattomasti. (Pitkä viikko ja perjantai, ei vaadita paljoa että naurattaa...) Yksinäänhän noista saa ehkä vähän hakea sitä jääpuikkomaisuutta, mutta luulen että kun niitä on useampia vaikkapa kuusen oksilla, niin kyllä ne jääpuikoiksi tulkitsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, jos sain sinut hyvälle tuulelle pötkylöilläni :D Joo, yksinään ei silmä kyllä näe niissä jääpuikkoa, mutta kun eilen illalla kuuseen laitoin niin kyllä ne siinä jääpuikolta näyttävät - oikein kivalta yhdessä! :)

   Poista
 2. Hauskoja askarteluideiota. Varsinkin nuo muovilevyistä kierrätetyt jääpuikot miellyttää omaa silmää. Tuollaisesta mönjästä en olekaan kuullut, pitääpä kokeilla.

  VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.