lauantai 10. lokakuuta 2020

DIY: Valosieppari (+ helppo ja nopea lahjalaatikko!)

Taas se surkea aika vuodeasta, kun se ihana valo vähenee ja kaikki valonsäteet tekee mieli siepata talteen.

Ja se ajatus mielessäni tein uuden valosiepparin (tai toiselta nimeltään aurinkosieppari). Tein sen ystävälleni lahjaksi. Olen tehnyt myös aiemmin erilaisia valosieppareita (ks. alla), mutta tässä vähän perinteisempi malli. 

Postauksesta löytyy myös DIY-ohje valosiepparille - ja myös TODELLA HELPOLLE JA NOPEALLE lahjalaatikolle. Jämäkartongista tulee myös kortti päälle ja sen sisään toisenlaista valonsäihkettä - nimittäin paljetteja! Kumpaankaan tai oikeastaan mihinkään näistä, itse valosieppari-lahjaan, lahjalaatikkoon tai korttiin ei edes tarvitse minkäänlaista liimaa eli liimattomina ovat aika kemikaalivapaat askartelut.

Tästä valosiepparista tuli mielestäni aika sievä. Ei liian iso ikkunaan, ei liian painava (suurin osa muovihelmiä, lasihelmistä kokonaan olisi voinut tulla liian raskas), ei liian täyteen pakattu.

Ostin renkaan ja siihen pyöreitä helmiä ja lisäksi pisaran- sekä kukanmuotoisia helmiä. Kukat näyttivät mielestäni enemmän lumitähdiltä ja se jotenkin sopi tällaiseen täysin kirkkaaseen, epäsymmetriseen sieppariin - näyttää vähän siltä kuin siinä olisi rikottua jäätä.
DIY: VALOSIEPPARI

Tarvikkeet: metallirengas, siimaa, helmiä, sakset ja ripustusnarua.

Tee näin: Sido pitkä pätkä siimaa (noin 2 m oli minulla tässä) renkaaseen siiman keskeltä esimerkiksi leivonpääsolmulla ja sen jälkeen tuplasolmulla. Tarkista, ettei siima lähde luistamaan. Jätä toinen pää viimeistelyyn tai lisäosien sitomiseen ja pujota ensin vain toiseen siimaan helmiä. Voit aloittaa työn niin että pujotat yhden ns. poikkiviivan helmiä, sidot renkaan toiselle puolelle napakasti, palaat pari helmeä taaksepäin ja lähdet poikkiviivasta toiseen suuntaan. Pujota ensin haja-alueita ja täytä sen jälkeen alueet. Sido solmulla aina välillä renkaaseen ja kiedo välillä jo pujotellun siiman ympäri.
Kun helmiä on tarpeeksi, pujota siimaa vielä hiukan löysien helmien läpi ja kiristä ne paikalleen. Jos mukana on litteitä helmiä, kuten nuo kukat, varmista siiman avulla, että ne pysyvät litteänä ja paikoillaan ilman, että lähtevät siimassa pyörimään ympäri ja rikkomaan kokonaisuutta. 

Lopuksi sido siiman päät tiukasti renkaaseen ja siitä vielä noin 10 cm siiman pää helmien sisälle, jotta solmut eivät ajan myötä löysty. Kukaan ei halua, että ikkunasta alkaa ropisemaan koristeesta helmiä alas.

Ja sitten enää ripustusnaru siihen mittaan, että koriste on ikkunassa sopivalla korkeudella.

Mikäli helmet ovat epäsymmetrisesti kuten minulla niin ripustusnarun paikkaa voi olla hyvä testata missä se on tasapainoissa suhteessa helmien painoon.

Sitten tein siepparille oman pienen laatikon! Kooltaan sopiva laatikko viimeistelee kokonaisuuden.

DIY: HELPPO JA NOPEA LAHJALAATIKKO

Tarvikkeet: kartonkia, viivotin, lyijykynä, sakset, pyyhekumi, nitoja.

Tee näin: Mittaa tarvittava laatikon koko. Itse päädyin kokoon 15 x 15 cm, laatikon syvyys eli reuna 3 cm. Mittaa ja piirrä kartongille laatikon koko 15 x 15 cm ja siihen joka puolelle 3 cm reunat ympärille. 

Leikkaa irti, leikkaa toiseen päähän suorat viillot 3 cm kulmaan.

Tee kannesta hiukan matalampi ja hiukan suurempi. Esimerkiksi 15,5 x 15,5 cm kokoinen laatikko ja vain 2,5 cm reunoilla. Jos teet kaksi täysin samankokoista laatikkoa, on niiden ujuttaminen sisäkkäin vaikeaa.

Aseta viivotin piirrettyjen viivojen päälle ja taita suorat taitokset. Viivottimella varmistat, että taitoksesta tulee suora ja skarppi. Pyyhi pyyhekumilla näkyvät viivat pois.

Nosta kulmapalat toisen laidan sisäpuolelle ja niittaa reunasta kiinni. Valmista! Kokeile vielä, että kansi on helppo laittaa ja ottaa pois sisälle menevän laatikon päältä.

Sitten sisään pehmukkeeksi vähän uusiokäyttöön menevää silkkipaperia. Lahja sisään ja kansi päälle.

Huomaatko, niputin ripustusnarun paperilla yhteen, jotta se ei laatikossa sotkeudu solmuun. Laitoin turhankin paljon ripustusnarua, mutta onpahan saajalla mittaa mistä leikata ja lyhentää sopivaksi.

Narua päälle ja se on siinä!

Kun kartongissa on kiva kuosi, ei laatikkoa tarvitse paketoida paperilla ollenkaan. 

Ja kortti päälle, tietenkin!

Kartongista irtosi myös korttiin korttipohja. Tein vähän erikoisemman kortin, helistinmalliksikin on taidettu kutsua. Siinä on paljetteja, folioteippiä ja niin blingblingiä että säihkyy korttikin valossa!

DIY: PALJETTIKORTTI

Tarvikkeet: korttipohja, peljetteja, muovitasku (tai muuta vastaavaa), sisustuskontaktimuovia, koristeteippiä ja/tai folioteippiä, tavallista kirkasta teippiä. (Huom! Et tarvitse liimaa.)

Tee näin: Leikkaa korttipohjan kanteen ympyrä. Leikkaa ja teippaa muovitaskusta sopivan kokoinen neliö ympyrän taa. Taskun pitää olla ympyrää suurempi, mutta niin ettei siitä näy sivuteippaukset. Teippaa reunat tiivisti yhteen. Laita paljetteja taskuun (ei niin, että tulee liian pullea) ja teippaa koko tasku umpeen ja korttipohjan sisäpuolelle. Teippaa päälle folio- ja/tai koristeteippiä ympyrän verran taustaksi ja sen jälkeen teippaa kontaktimuovia koko etukannen verran (taskut ja folioteippaukset jäävät piiloon). 

Folio- ja kontaktiteippausten sijaan voi hyvin myös käyttää ihan vain taustakartonkia, mutta silloin korttiin tarvitsee liimaa. Itse tein tämän nyt ihan teipaten ilman liimaa siitä yksinkertaisesta syystä, että askarteluliima oli loppu. Hyvin pärjäsi ilmankin ja eipähän tarvinnut odottaa liiman kuivumista.

Sellainen lahja- ja korttipari. Nyt mennään yhdessä syömään ja juhlimaan. Peukut pystyyn, että ystäväni tykkää lahjasta!

10 kommenttia:

 1. Upea. Unisieppari meiltä jo löytyy, joten ehkä seuraavaksi valosieppari 😊

  VastaaPoista
 2. Onpa kaunis tuo valosieppari ^_^ tuli heti mieleen ihminen kenelle voisin vastaavan yrittää tehdä esimerkiksi joululahja pakettiin ^_^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) ihanaa, sitten vain joululahjaa valmistamaan :)

   Poista
 3. Ehkä pitää itsekin tehdä valosieppareita!

  Kiva lahjaidea, hyvä kokonaisuus

  VastaaPoista
 4. No hei, aivan loistava idea!
  Tosi kaunis ja tuo laatikko ja korttikin vielä!

  Pitääpä tutkia, mitä muuta sinulla on täällä :)

  VastaaPoista
 5. Ompa kyllä hieno tuo valosieppari ! Saitko nuo tarvikkeet ostettua Oulusta? Kivoja juttuja on kyllä blogissasi :). T. Jaana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Juu, Oulusta löytyi. Mukava kuulla, että tykkäät :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.