maanantai 19. lokakuuta 2020

Yhden illan neulotut ja virkatut kukkarot

Tulikin pieni blogitauko. Oli pakko ottaa irtiotto koko läppäristä, kun ruutuaika ja läppärillä istuminen tuntui vetävän niin ison lohkon ajastani. Nyt taas bloginkin päivittäminen maittaa! Mutta koska uutta esiteltävää käsityötäkään ei pikkutauon aikana syntynyt, otetaan kokoelma pienistä kukkaroista.

Varmaan moni lähestyy ajatuksillaan jo mitä käsityötä sitä kellekin keksisi tänä vuonna. Varmaan on moni jo toteuttanutkin jotain! Tässä neljä (+ ekstra!) pientä kukkaroa - koska niitähän ei voi naisoletetuilla ihmisillä olla liikaa (vai voiko olla mahdollista, että olisi joku määrä liikaa?), joten tässä tulee:

4 x DIY: Yhden illan kukkarot

Kukkarot valmistetaan virkaten ja/tai neuloen. Neljä helppoa ohjetta, jossa kussakin on joku pieni jippo, ehkä jollekin uusi pieni tekniikkakin.

1/4 x DIY: Virkattu clutch

Helppo pikkulaukku tai kukkaro nahkaläpällä ja koristehapsulla on hauska ilmestys. 

Lanka: Aito Muurarin käsityölankaa*
Virkkuukoukku: 1,75–2 mm tai käsialan mukaan
Muut tarvikkeet: Nahkaa, isoreikäinen helmi, tarranauhaa tai magneettilukko, parsinneula, kontaktiliimaa

Tee näin: Virkkaa edestakaisin kerroksina 28 kiinteää silmukkaa 40 kerrosta tai kunnes työn kaksinkertainen syvyys on sopiva. Älä päättele vielä lankaa. Leikkaa laukun leveyden mukaan kolmionmuotoinen läppä. Pistä paksulla naulalla tai naskalilla 0,5–1 cm välein reikiä nahkakolmion suoraa reunaa pitkin. Aseta nahkakolmio laukun reunaa vasten ja virkkaa kiinni kiinteillä silmukoilla. Tee tarvittaessa useampi silmukka yhteen reikään. Päättele lanka. Taita laukku kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain ja parsi sivut yhteen. Käännä laukku oikein päin. Ompele tarranauhakappaleet tai magneettilukko kiinnitysmekanismiksi. Vinkki! Jos et halua ompeleita läpän läpi, kiinnitä vastakappale ensin nahkatilkkuun ja liimaa tilkku kontakti- tai pikaliimalla läpän sisäpuolelle. 
Viimeistely: Kiedo lankaa sormien ympäri ja sido keskeltä kiinni. Pujota keskikohta helmen läpi ja ompele tiukasti läpän kärkeen kiinni. Kiinnitä helmi paikalleen tipalla liimaa. Leikkaa ja siisti lankahapsun päät.

*Clutch on virkattu käsitöihin tarkoitetusta muurarinlangasta, mutta koska sitä on ilmeisesti nykyisin erittäin huonosti saatavilla niin sen voi myös vaihtaa vaikkapa merseroituun puuvillaan, jossa on vähän muurarinlangalle tyypillistä kiiltoa pinnassa.

2/4 x DIY: Virkattu kansipenaali

Kapea penaali lukukirjan tai kalenterin kannessa pitää kynät mukana. Sisään sujahtavat myös myös virkkuukoukut. Kätevän kansipenaalin kokoa on helppo räätälöidä mieleiseksi. 

Työ aloitetaan vetoketjusta ja siihen vain virkataan kiinteitä silmukoita - ihanan helppoa! Penaaliin ei siis tarvitse ommellen kiinnittää vetoketjua, vaan koko homma hoituu virkkaamalla.

Lanka: Mitä vain puuvillalankaa, esim. Hjertegarn Bom-Mix (50 % puuvilla, 50 % akryyli, 50 g = 110 m)
Virkkuukoukku: Langan ja käsialan mukaan
Koko: 7 x 16 cm. Pituus on helposti säädettävissä, virkkaa vain pidempään vetoketjuun enemmän silmukoita.
Muut tarvikkeet: Vetoketju (esim. 18 cm), leveää kuminauhaa

Tee näin: *Virkkaa suoraan vetoketjun laitaan (vetoketjun oikealle puolelle) 37 ks, päähän 3 kiinteää ketjusilmukkaa vetoketjun päälle* ja jatka toiselle vetoketjun puolelle. Toista *-*. Yhdistä krs ps:lla. Virkkaa 30 krs 1 ks jokaiseen s:aan. Aseta reuna vetoketjun toista reunaa vasten (vetoketjun oikea puoli) ja virkkaa tai ompele laidat yhteen. Katkaise lanka. Halutessasi kirjo tai virkkaa työn päälle koristeluita.
Viimeistely: Aseta vetoketju keskelle ja ompele päät yhteen (työn nurjalta puolelta). Muista avata vetoketju, jotta voit kääntää työn oikeinpäin. Ompele kuminauha penaalin päihin kiinni. Mittaa kuminauha käyttämäsi kirjan tai vihon kanteen sopivan mittaiseksi.

3/4 x DIY: Virkattu laukkukukkaro

Pienenpieni kukkaro on täynnä kukkaraitoja ja tähtisilmukoita - jotka näyttävät nekin pieniltä kukkasilta! Kukkaro virkataan yhtenä osana, mutta kahdessa "erässä", ensin pohjana taustalla on tähtisilmukoita ja eteen tulee tulppaanipenkki – vai olisiko se ruusuraita? Kukat muodostuvat erilaisista yhdistelmistä pylväitä ja ketjusilmukoita.

Lanka: Puuvillajämälankaa kolmessa sävyssä. 
Virkkuukoukku:  Langan ja käsialan mukaan
Koko: Noin 9 x 7 cm
Muut tarvikkeet: Nappi
Virkkauksesta: Yksi tähtisilmukka muodostuu kahdesta kerroksesta, ensin tehdään langankiertoja kaarevaan muotoon ja nurjalle virkataan puolipylväitä. Tee kukka kuten klusteri: Virkkaa samaan s:aan pylväitä, mutta jätä viimeinen langanveto kierroksi koukulle. Tee tässä työssä neljä pylvästä samaan s:aan. Langankiertoja on koukulla viisi. Vedä lanka kaikkien kiertojen läpi. 

Tee näin: Virkkaa 27 kjs. 1. krs: Ota langankierto koukusta toiseen s:aan laskien 5 kertaa. Koukulla on yhteensä 6 langankiertoa. Vedä lanka kiertojen läpi. Tee 1 kjs. *Ota ensimmäinen langankierto juuri tehdystä kjs:sta, toinen kjs:n alta, kolmas nurkasta kjs-ketjusta, neljäs ja viides kjs-nauhasta. Vedä lanka kiertojen läpi ja tee 1 kjs*. Toista *-* koko krs. Käänny. 2. krs: 3 kjs ja samaan 1 puolip. *Tee 2 puolip jokaiseen ”kjs-aukkoon”*. Toista *-* koko krs. Tee loppuun viimeiseen s:aan 1 puolip. 3.–12. krs: Toista 1.–2. krs. viisi kertaa. Parittomien krs:n alussa tehdään 3 kjs ja aloitetaan kuten 1. krs, 2 ensimmäistä langankiertoa otetaan kjs-ketjusta. 13. krs: 1 ks jokaiseen (korvaa ensimmäinen ks 2 kjs:llä).  Nyt kukkaron "tausta" on valmis ja näyttää tältä (ks. kuva alla). Vaihda lanka ja aloita eteentulevat kukkakerrokset. 

Ohje jatkuu alla.
Ohje jatkuu:
14. krs: 3 kjs, jätä 2 s väliin, *tee samaan s:aan 1 p, 1 kjs ja 1 p, jätä 2 s väliin*. Toista *-* koko krs. Kun 3 s on jäljellä, jätä 2 s väliin ja tee loppuun 1 p. Vaihda väriä. 15. krs: 4 kjs,*tee kjs-kaareen kukka, 2 kjs*. Toista *-* koko krs. Tee loppuun viimeisen kukan jälkeen 1 kjs, 1 p. Vaihda väriä. 16. krs: Tee alkuun 3 kjs, 2 ks. Tee jokaisen kukan kärkeen 1 ks ja kärkien väliin 2 ks. Tee loppuun 3 ks. 17.–20. krs: Toista 3.–6. krs. Katkaise lanka. Päättele langanpäät. Taita työ kahtia oikeat puolet vastakkain ja ompele sivut yhteen. Käännä oikeinpäin.

Läppä: 1. krs: Virkkaa kukkaron 1. krs:n reunaan 19 ks. 2.–4. krs: Virkkaa 1 ks jokaiseen s:aan, jätä viimeinen s virkkaamatta. 5. krs: Tee 1 kjs, 4 ks, 4 kjs, jätä 4 s väliin, 5 ks. 6. krs: Tee 10 ks. Katkaise lanka.

Viimeistely: Virkkaa kukkaron suun ja läpän ympärille kiinteistä silmukoita. Virkkaa lopuksi laitaan noin 80 kjs-ketju lenkiksi. Ompele nappi paikoilleen.


4/4 x DIY: Neulottu KUKKAro

Tämä on todella kukallinen KUKKAro! Neulottu pussukka on monikäyttöinen ja se yhdistää yhteen työhön venäläisiä pitsikukkia* ja kirjoneulottuja orvokkeja! 

Lanka: Puuvillalankaa; tässä pussukassa käytetty Mistral Cewec ja Schachenmayr Catania Glamour
Sukka- tai pyöröpuikot: Langan ja käsialan mukaan
Koko: 16 x 12 cm; koko muokattavissa valitun langan mukaan
Muut tarvikkeet: Vetoketju, vuorikangasta

*Venäläinen pitsikukka: Kukkaraita, joka muodostuu keskeltä yhteen kieputetuista pidennetyistä silmukoista. Ensin neulotaan langankiertoja puikolle, seuraavalla kerroksella ne vapautetaan pidennetyiksi silmukoiksi, jotka kieputetaan langalla keskeltä yhteen.

Ohje alla.


Aloita kukkaro pohjasta suljettuna neuleena.


Tee näin: Luo 72 s. 1.–2. krs: Neulo kaikki s:t oikein suljettuna neuleena. 3–13. krs: Toista mallikertaa (ks. kuvio alla) kahdella värillä. 14.–16. krs: Neulo kaikki s:t oikein. 


Ohje jatkuu alla.

Ohje jatkuu:

17. krs: *1 o, tuo puikko silmukan läpi kuin tekisit nurjaa silmukkaa ja kierrä lanka oikean puikon ympäri (etukautta) kolme kertaa ja vie puikko silmukan läpi. Oikealle puikolle jää kolme langankiertoa. Toista langankierto puikoille yhteensä 5 kertaa*. Toista *-* koko krs. 18. krs: Pidä lanka työn takana. *Vedä ensimmäinen langankierto puikolta toiselle ja päästä kierto vapaaksi oikealle puikoille. Vapauta samalla tavalla kaikki viisi langankiertoa viideksi pitkäksi silmukaksi oikealle puikolle. Kierrä lanka pidennettyjen silmukoiden vasemmalta puolelta työn eteen. Siirrä pidennetyt silmukat vasemmalle puikolle, lanka jää eteen. Kierrä lanka pidennettyjen silmukoiden oikealta puolelta työn taakse. Kierrä lankaa vasemmalle ja kiristä langankiertoa silmukoiden ympärillä hiukan. Tee toinen langankierto pidennettyjen silmukoiden ympäri. Kiristä ja neulo yksi silmukka nurin*. Toista *-* koko krs. 19. krs: Neulo kaikki s:t nurin. 20.–22. krs: Neulo kaikki s:t oikein. Vaihda viimeisellä krs:lla halutessasi lankaa. 23–25. krs: Toista 17. –19. krs. 26.–29. krs: Neulo kaikki s:t oikein. 30. krs: Päättele.

Viimeistely: Ompele kukkaroon sopiva vuori ja vetoketju. Ompele vetoketju vuoreen ompelukoneella ja sen jälkeen vetoketju käsin kukkaroon. Ompele lopuksi kukkaron pohja yhteen.



+ Ekstra!

Entäpä kukkaro, joka yhdistää virkkauksen ja neulonnan yhdeksi hybridikukkaroksi? Ensin virkataan, sitten neulotaan ja lopuksi taas virkataan vetoketjuun - piparireunaa! Karkkivärit ja söpö röyhelöinen vetoketju ovat aika nami yhdistelmä! Tämän kukkaron ohje tosin löytyy toistaiseksi vain Kauneimmat Käsityöt "Lahjat"-nimisestä jouluekstrasta, se löytyy lehtipisteistä.

DIY Kukkarot - Mitä pidit? Löytyisikö näistä yhdeksi tai useammaksi illaksi pientä (lahja)puuhaa? 

Kerrothan, jos löydät ohjeesta jotain epäselvää tai muuta hämmennystä aiheuttavaa - autan mielelläni!

1 kommentti:

  1. Oon virkannut clutchin.
    Nyt enää pitää hankkia läppään materiaali. Kokeilen ehkä muuta kuin nahkaa, koska sitä pitää ostaa niin paljon kerralla...
    Tässä olis ehkä ideaa ensi vuoden joululahjoihin :D
    -G

    VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.