lauantai 6. heinäkuuta 2019

Kukkia kukkarossani.

Pieniä kukkaroita ei voi olla liikaa, eihän? Niitä tarvitsee niin moneen.

Tässä yksi sellainen, virkattu pieni kukkaro. Kokoa on vain noin 7x9 cm eli sanottaisiinko noin kahden tulitikkuaskin kokoinen kukkaro? Pienellä kukkarolla on myös ihan käyttöfunkio, kun sihen virkkaa ketjusilmukoilla pienen lenkin (ks. lisää alempaa).
Pieni kukkaro tehdään kahdesta osasta. Pohjana on tähtisilmukoita, jotka ovat kuin pieniä kukkia raitoina. Yksi tähtisilmukka muodostuu kahdesta kerroksesta, ensin tehdään langankiertoja kaarevaan muotoon ja nurjalle virkataan puolipylväitä.

Tähtisilmukoista virkatta pinta tulee kivan jämäkäksi. Sopii hyvin myös esim. virkattuihin tiskiliinoihin.
Edessä on sitten ihan erilainen kukkarivi, vihreä alaosa ja pulleat kukkaset! Näyttää kuin tulppaanipenkiltä – vai olisiko se ruusuraita? Kukat muodostuvat erilaisista yhdistelmistä pylväitä ja ketjusilmukoita.

Ja se funktio - kun kukkaron sivuun virkkaa lenkin, saa kukkaron helposti laukkuun kuin laukkuun. Siihen sujahtaa niin varakauppakassi, pyöränpenkin päällinen tai vaikka ulkotapahtumissa kerttissadetakki.
Virkatut kukkaset inspiroivat kokeilemaan myös neulottua kukkaroa kukilla. Tässä on isompi pussukka, joka on neulottu suljettuna neuleena. Lopuksi ompelin koneella vetskarin ja vuoren ja liitin ne käsin neuleeseen.

Kukkarossa on alareunassa isohkoja orvokkeja rivissä. Niiden päältä löytyy kaksi kerrosta pitsikukkia.
Venäläiset pitsikukat olivat hauskoja tehdä. Ne neulotaan yhteen kieputetuista pidennetyistä silmukoista. Ensin neulotaan langankiertoja puikolle, seuraavalla kerroksella ne vapautetaan pidennetyiksi silmukoiksi, jotka kieputetaan langalla keskeltä yhteen. Pinnasta tulee harva ja sievä. 
Ohjeet kumpaankin kukkaroon ja kukkiin löytyy uudesta Kauneimmat Käsityöt -lehdestä, nro 5/19.
Seuraa lisää virkkaus- ja neuleideoita Kauneimmat Käsityöt -lehden Facebookista tai Instagramista!

2 kommenttia:

  1. pieni kukkaro joka roikkuu kuten sulla, olis kätevä vaikka avaimille. Ei tarttis aina etsiä missä ne ovat, kun käy vaikkapa kaupassa.

    VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.