tiistai 22. joulukuuta 2020

22. luukku: Joulun kierrätysideat 1/2

Enää, kolme luukkua jouluun! (Tai oikeastaan siis kaksi.)

Ihmisiä on kahta tyyppiä. Toiset ovat valmistautuneet hyvissä ajoin ja kaikki on tehty. He sanovat huokaisten: joulu saa tulla. Toiset taas aloittavat joulun loppukirin ja huutavat: paniikki! Kummassakaan tapauksessa harva haluaa enää inspiroitua mistään uudesta joulukässästä. Siksi nyt tänään ja huomenna otetaan katsaus: mitä joulun jälkeen? 

// Ks. tästä Joulukalenteri 2020:
1. Himmelityyny / 2. Kestokynttilät / 3. 3D-pahviporo / 4. 4 x DIY-jääpuikko / 5. Helppo revontulitaulu / 6. Heijastava lippu / 7. Virkattu minitonttu / 8. Erilaisia DIY-käpyjä / 9. Kierrätetty sukkatonttu /10. Vuosipallo 2020 / 11. 11x joulukortti / 12. 12x erilainen kuusi / 13. Virkattu enkeli / 14. Kuusenkoristeita kierrättäen / 15. Vartissa valmiiksi -lahjat (30 kpl) / 16. Kestävämpi paketointi (16 vinkkiä ekologisempaan paketointiin) / 17. Viiden minuutin jouluasetelma / 18. 9x helppo ja haastava kattaus / 19. Ota joulu rennommin / 20. Makramee-enkelit / 21. Helpot ja nopeat herkkulahjat
Eli tämä postaus on joulupyhille ja pyhien jälkeiselle ajalle. Siihen, kun konvehtirasiat tyhjenevät, joulukoristeet alkavat pikku hiljaa vetäytyä takaisin varastoon ja siihen, kun huomaat sen taas: kylläpä joulusta jäi käteen paljon roskaa. 

Tämä on postaus aiheesta joulun kierrätykset osa 1!

Kootaan ensimmäisessä osassa ideoita kaikenlaisiin pakkauksiin. Lahjalaatikoita, konvehtilaatikoita, muovipakkauksia, lelulootia, vaikka mitä rasiaa, boxia ja muuta. Joulu on pakkauksia täynnä! Kuinka ne voisi uusiokäyttää kokonaan tai kierrättää edes vähän?
Kierrätä konvehtirasioiden sisukset

- käytä korujen säilytyksessä
- käytä pienjuttujen lajittelijana (tosi hyvä silloin, kun purkaa koruja, saa osat heti lajiteltua eivätkä pyöri lattialle)
- leikkaa muoteiksi omille konvehdeille tai muille valujutuille kuten vaikka betonikoruille
- leikkaa kulhoja barbi- ja nukkekotileikkeihin..
- jos et keksi käyttöä, laita muovinkeräykseen (tai jos muovinkeräyspistettä ei ole, energiajakeeseen tai sekajätteeseen)
Kierrätä konvehtirasioiden pehmustelevyt

- säilytä lasisten joulukoristeiden välissä suojana
- suoja mihin vain säilytykseen: esim. kehysten väliin naarmuuntumisen estoksi
- jos muutat, nämä sopivat vaikka lautasten tai tarjottimien väliin pehmusteeksi
- leikkaa levyistä kuvioita ja paina kuvioita paperille tai kankaalle - saat loistavan hetken diy-leimasimen!
- jos et keksi käyttöä, nämä paperilevyt kuuluvat kartonkikeräykseen 
Kierrätä konvehtirasioiden pahvirasiat

- käytä lahjojen paketoimisessa
- käytä pientavaroiden säilytyksessä, mm. moneen rasiaan mahtuu just hyvin joulupalloja kahteen riviin
- leikkaa ja askartele lokerikoita vetolaatikkoon ja säilytä kamasi mariekondo-tyyliin, jossa jokaiselle tavaralle tai tavarakokonaisuudelle oma pieni laatikko
- jos et keksi käyttöä, litistä laatikot kartonkikeräykseen
Kierrätä kovat muovirasiat

Malliesimerkkinä Ferreron konvehdit. Vihaan niitä, koska niissä on niin paljon turhaa pakkausta. Kova muovilaatikko, lokerikko ja itse konvehtipallossakin montaa eri materiaalia. Mitä tuhlausta. MUTTA. Rakastan niitä, koska ne on niiiiiiiiiiiiiiiiin hyviä. Ferrerot ovat minulle kryptoniittia. Ja ne kerrat, kun olen ostanut tai saanut Ferreroja kaikessa niiden ihanuudessaan ja kauheudessaan niin onneksi pakkaukset voi uusiokäyttää monin tavoin. Tässä esimerkkiä:
Moni peruspertsakonvehtilootan kierrätysidea päätee myös Ferreroon ja muihin vastaaviin pakkauksiin. Mutta Ferrero on siitä kiva, että laatikon voi myös käyttää ihan kokonaisuudessaan. Se on hyvä säilytin! 

- säilytä mitä vain pientä lokerikoissa, esim. koruja (itselläni on kirjaintaulun kirjaimia aakkosjärjestyksessä)
- ota lokerikko pois ja käytä paperi- tai askartelutarvikelokerikkona
- päällystä tarra piiloon (harvasta saa irti niin, että jäisi nätti muovipinta) ja käytä lahjarasiana
- ja jos et keksi käyttöä, muovilaatikko ei kuulu kovana muovina muovinkeräykseen ymmärtääkseni, vaan se menee sekajätteeseen. Lokerikko muovinkeräykseen ja konvehtikääreet pahviin ja metalliin materiaalin mukaan
Ferrerolla on myös pienempiä lootia. Tässä siihen inspiraatiota:

- käytä rasia säilytysrasiana tai lahjalaatikkona - itse liimasin kanteen "timantin"
- suorista ehjät foliot ja paperivuoat ja käytä askartelussa ne esim. korteissa tai päällystyshommissa, ks. ainakin koristellut kuusenpallot: ks. postaus tästä.
Ylipäätään, kierrätä kaikki pahvi- ja muorirasiat

Oli sisällä sitten suklaata, suolakeksejä tai elektroniikkaa, pakkauksesta saa varmasti jotain irti.

- jos pahvirasia ei toimi sellaisenaan minkäänlaisena säilytysrasiana, leikkaa kartonkia askarteluun silputtavaksi tai suojalevyiksi vaikka liimaushommiin..
- isot kuvankaltaiset kolot voi leikata muovilevyistä talteen, käytä ne myös askartelussa kippoina, liima- tai maalisekoituskuppina tai niistähän saa vaikka huonekaluja barbi- tai nukkekotileikkeihin..
Kierrätä viinilaatikot

Puiset viinilaatikot ovat mitä oivallisimpia säilytyslaatikoita. Vähän vain fiksausta ja pinnat piiloon! 

- kierrätä säilytyslaatikoiksi itselle tai lahjaksi
- kiinnitä vetomallinen laatikko pohjastaan seinälle, saat pienen lokerikon ja hyllyn samalla iskulla
- poista vetomallinen kansi ja tee sisälle hyllytasot, pidä säilyttiminä pöydällä vaikka kynille tai ompelulangoille tai nosta pystyyn, jolloin laatikosta tulee pienen pinei hylly
- säilytä kevääksi ja tee laatikosta hyönteishotelli 
Esimerkki 1: Toisen laatikon maalasin valkoiseksi. Oli aika tummat tekstit, vaati useamman maalikerroksen, jotta peittyivät alle. Tämä laatikko ei ole vielä löytänyt säilytyskohdettaan. Jotenkin en tunne vetomallista kantta omaksi. Ehkä poistan sen niin itse laatikko pääsee monipuolisempaan käyttöön.
Esimerkki 2: Toisessa arkkumallisessa laatikossa oli tekstiä päällä vain kannessa. Sen piilottaminen kävi helposti. Leikkasin ja liimasin päälle ohutta vanerilevyä. Liimasin puuliimalla ja annoin kuivaa painon alla, että nurkat eivät ala kuivuessaan irvistämään.
Laatikosta tuli hyvä laatikko sukkapuikoille! Ihan pisimmät puikot eivät siihen mahtuneet, mutta sopivasti kaikki muut.

Kaverina myös viime vuodelta lakunauhoja sisältänyt peltirasia. Sitä en päällystänyt ollenkaan vaan otin sellaisenaan käyttöön virkkuukoukuille. Leveys oli mitä parhain. Laitoin myös kanteen pienen magneetin. Siinä ovat kiinni lempparikoukkuni. Ei tarvitse koskaan etsiä niitä koukkujen seasta, kun pysyvät ihanasti kannessa kiinni. Metalliseen rasiaan magneettia ei tarvinnut edes liimata, mutta liimatenhan sen voi laittaa myös kiinni mihin vain omaan koukku- tai puikkorasiaan.
Kierrätä karkkikääreet 

- toisille karkkipaperit ovat roskaa, toisille ne ovat hyvää askartelumateriaalia!
- silitä sormin paperit auki ja niputa vaikka minigrip-pussiin päällekkäin. Anna olla pussissa jonkun aikaa, siinä ne ihan itsestään suoristuvat ja ovat valmiina käyttöön
- kokoa kuosi tai "metallinen" puoli päällepäin ja päällystä kontakti- tai kristallimuovilla.. Ompele tausta ja valmista karkkipapereista toilettilaukku, meikkipussi, penaali tai mikä vain pussukka.. Ks. ohjetta vaikkapa tästä postauksesta.
- yhdestä tai parista karkkikääreesta saa "nappikorun" tai magneetin tai pari, ks. postaus 
Kierrätä kaikki muovipakkaukset 

- leikkaa muovipakkauksista syvennykset kupeiksi, laidat sekoitustikuiksi tai levitysliuskoiksi, leikkaa muovista piuhapidikkeitä, lankajemmareita tai s-koukkuja (muovin vahvuudesta riippuen), ks. lisää tästä postauksesta
- leikkaa muovista koruja, ks. inspiraatiota esim. tästä postauksesta / tästä postauksesta / tästä postauksesta
- leikkaa ja sulata muovista jääpuikkoja, ks. joulukalenterin 4. luukusta ohje
 
Ja ennen kaikkea: kierrätä lahjapakkaukset, kääreet, narut - kaikesta saa kaikkea! Hyviä ideoita tuleviin paketointeihin ja askarteluihin, ks. joulukalerin 16. luukusta ideoita.

Keksitkö muita uusiokäyttöideoita vastaaville pakkauksille? Kerro toki kommenttikentässä, lisään ideasi postaukseen mukaan!

Tsekkaa myös huomenna kierrätyspostauksen jatko-osa!

4 kommenttia:

  1. Hyödyllinen luukku taas!
    On ollut tosi kiva joulukalenteri :)

    VastaaPoista
  2. Arkkumallisesta viinilaatikoista vielä yks vinkki: jos saat 2 samanlaista, ota saranat ja lukko talteen, tee pohjaosista hyönteishotellit ja yhdistä kannet toisiinsa saranoiden ja lukon avulla säilytysrasiaksi esim. sukkapuikoille, virkkuukoukulle tms. Syntyy siis 3 hyvää kahdesta laatikosta ja toinen lukko ja saranat jää vielä jemmaan myöhempää käyttöä varten.

    VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.