torstai 3. joulukuuta 2020

3. luukku: 3D-poro

Kolmas luukku!

Ja niin minä tämän oikein huutomerkillä huudan, koska olen tästä aika innoissani, että visioni onnistui: 3D-poro!

// Ks. tästä Joulukalenteri 2020: 1. Himmelityyny / 2. Kestokynttilät
Se on yksinkertainen. Se on kierrätetty. Se on helppotekoinen. Se on minimalistinen. Se on pieni. Se ei vie paljoa tilaa, vielä vähemmän purettuna. Se on uudelleen ja uudelleen käytettävä. 

Se on kolmiulotteinen pahvisarvieläin eli kolme-dee-poro!

(No ei oikeastaan 3D sen oikeassa merkityksessä, mutta pelkistettynä sellaisena termin käyttö tässä sallittakoon.)

DIY: 3D-pahviporo

Pahviporo ei yksinkertaisimmaan tarvitse muuta kuin pahvia ja sakset. Jos nyt haluaa kierrättää niin voi käyttää vaikka tooooosi vanhan ja tooooosi ruman kierremuistikirjan kansia matskuna. 

Usein tollaisten pahvikansien kiiltäväpintaiset muovitetut(?) paperit lähtevät pienellä nykäisyllä leikkaamisen jälkeen pois. Alta paljastuu ihan tavallista puristettua pahvia. Se voi tosin olla reunoistaan huokoista ja koska se voi helposti reunoistaan liuskottua kerroksiin niin se on hyvä uudelleen päällystää tai vähintääkin ihan reunoista käsitellä kostella askartelu- tai puuliimalla, joka sulkee irvistävät kerrokset yhteen.

Ja voiko uskoa et niin rumista kansista kuin matsku olikin, sai jotain näin kivan valkoista ja puhtoista?

Tee näin 3D-porot: Hahmottele pahville kappaleet. Jalat ovat muuten samat, mutta etujalat ovat hiukan ylhäältä matalammat. Leikkaa ja tarvittaessa kuori ulkopinta (ks. kuvailu yllä). Sudi tarvittaessa liimaa reunoihin (itse vedin myös pinnoille, jotta pahvi saisi lisää kestävyyttä). Anna kuivua hyvin. Liimaa akryylimaalilla pinnat, toista tarvittaessa. Leikkaa kappaleisiin lovet.

Huom! Jos ajattelet, että pahviporosta ei tulisi ensi vuonna uudelleen käytettävää askartelukoristetta, suosittelen valitsemaan silloin ekologiseesti sellaisen pahvin, joka kelpaisi käyttöön sellaisenaan ilman liimaa ja maalia. Silloin voit joulun jälkeen laittaa poron joulukoristelootan sijaan suoraan kartonginkeräykseen. Jos lisäät liimoja ja maaleja, ei poron pahvia voi enää kierrättää lajittelussa.
Ja sitten on se hauskin osuus: osien kokoaminen!

Olisin kovasti halunnut, että 3D-porossa olisi ollut hauskasta vain kolme osaa, mutta silloin olisi pitänyt tehdä porosta sarviton peura. Tai kaksijalkainen kummajainen. 
On se niin kiva. Tekisi mieli tehdä lisää. Ehkä jouluna 2021 näemme muitakin metsän pahvisia asukkeja?

Tykkäsitkö tästä? Katso myös nämä samanhenkiset ja modernit 3D-minikuuset!

2 kommenttia:

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.