lauantai 10. elokuuta 2019

Kirjasta kierrätetyt vihot (+ ohje).

Olen vihkoihmisiä.
(Ihan kuin olisin sanonut tuon saman muutaman kerran aiemminkin.)

Taas olin Tigerissa metsästämässä uutta projektivihkoa ja siinä pyörin ja mietin miksi kaikki on kovakantisia muistikirjoja? Missä ohuet pluiruvihot? Sellaiset ohuet, jotka mahtuu vaikka kirjan väliin? Sellainen, joka voi kulkea kalenterin mukana?

Ei löydy, en osta - teen itse!
Kotoa löytyi juurikin niitä kovia, paksuja muistikirjoja, jotka ovat jääneet syystä tai toisesta kesken. Käytetty vähän ja sitten olen repinyt sivuja irti. Jäljellä vain repaleiset kannet ja osa ehjiä sivuja.

Kyllä näistä vielä hyviä vihkoja saa, päätin.

Tee se itse: Kierrätetyt vihot muistikirjoista

Tarvikkeet: Vanha muistikirja, kontaktimuovia, teippejä, sakset, ompelulankaa ja terävä neula.
Vaihe 1: Revi irti

Etsi selkämyksestä selkeä nideenraja ja ota se toiseen käteen, toinen käsi pitelee loppuja niteitä ja kansia. Yksi kunnon nykäisy ja irti on. Yleensä niteet eli niteiden langat lähtevät irti liimoista hyvin helposti irti. Joskus voi nide vähän revetä, jos vetäsee vinoon tai liian rajusti.
Vaihe 2: Ompele yhteen

Koska niteen langat ovat poissa, nippu on vain irtonaisia papereita taitteella. Jotta paperit saadaan vihoksi, on ne ommeltava takaisin taitteesta yhteen. Ihan tavallinen ompelulanka käy. Ompele kaksinkertaisella langalla. Taitteesta löytyy valmiit reiät, käytä niitä hyväksesi. Alun solmu on helppo, mutta lopun solmun voi jättää langanpäineen taitteen ulkopuolelle ja teipata nätisti laitaan kiinni. Niin ompeleet eivät ainakaan aukene käytössä.
Vaihe 3: Päällystä ja teippaa

Kivoin vaihe: päällystäminen! Valitse mieluinen kontakti ja kontaktoi kirjan tapaan. Yksi nide on helppo, voit tehdä sen kirjan tapaan. Jos käytät kahta nidettä, voit asettaa ne kontaktille vastatusten kuvan tapaan. Jos käytät useampaa nidettä kuin kahta, on ne liimattava tai ainakin ommeltava ensin yhteen selkämyksestään.

Kun kaksi nidettä on kontaktoitu, voit vahvistaa kontaktisuikaleilla tai teipeillä kansien sisäreunat (musta teippi). Teippaa myös keskeltä niteet yhteen (kuviollinen teippi, sama tilanne kuin ekassa kuvassa, mutta niteiden välinen kuilu on nyt suojattu teipillä).
Vaihe 4: Jätä tähän tai tee vielä seuraava

Kun vihon uusi selkämys on pyöristetty eikä tasattu nidotun kirjan tapaan niin käy näin: sivut tulee kansien yli. Jos se ei haittaa, vihkosen voi jättää sellaisekseen. Jos se haittaa silmää, voi ylimenevät reunat leikata pois (paperileikkurilla saa tasaista jälkeä). Tai sitten voi tehdä myös seuraavan:
Vaihe 5: Jaa vihko osiin

Jaa vihko vaikka neljään osaan reunasta. Leikkaa lohkoinen, alinta neljännestä ei leikata lainkaan vaan ne jäävät kokonaisiksi sivuiksi. Teippaa lohkojen ekat paperit. Käytä neljää eri väriä niin osiot erottuvat parhaiten toisistaan.

Lopputuloksena paperit eivät irvistä kansien yli vaan sieltä näkyy kivat teipit. Lopputulos on vähän sellainen mitä oli aina ennen osoite- ja puhelinkirjat, niissähän oli laidassa vastaavat lohkot aakkosten mukaan.
Toisen vihon (yhden nideen ohut vihko) päällystin korkkikontaktilla. Kontaktoin korkin eteen ja taa kahtena kappaleena. Epäilin ettei korkki kestä selkämystä niin teippasin sen kontaktisuikaleella vahvemmaksi.
Nyt eikun tussaamaan listoja!

Korkkivihko jää vielä laatikkoon jonoon, mutta toisen otan heti käyttöön projektivihoksi. Kyllä se on niin, että vihko ei voita, jos halua kirjata kässäideoita ylös niin, että niissä on myös jotain tolkkua. Pinterest on hyvä ideoiden keruuseen, mutta ei varsinaiseen to do -idealistaan. Jos sieltä lähtee kansioista jotain etsimään niin äkkiä eksyy muualle ja kohta huomaakin selanneensa Pinterestiä kaksi tuntia putkeen. Uusia ideoita lisätty sata ja se varsinainen idea mitä lähti etsimään unohtui kokonaan eikä kaiken sen ideaähkyn jälkeen enää jaksaisi mitään aloittakaan. Ehkä nyt perinteinen projektivihko osioineen tuottaa myös kässäideoissa toteutuksen hedelmää.

6 kommenttia:

 1. Onpa ihanan näköistä jälkeä, täytyy ehdottomasti testata! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) ehdottomasti kannattaa testata, vihoista saa niin helposti just sen tyylisiä mitä tahtoo :)

   Poista
 2. Tulipas näppärät! Itse olen tehnyt vain tulostuspaperista sekä pistepapereista vihkoja, mutta tekniikka on sama. Ompelukoneella olen huristellut paperit kiinni kansiin ja jonkun taisin käsinkin ommella. Mukavaa puuhaa ja saapahan ainakin mieluisat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) mäkin oon tehny ommellen vihkoja! Muistaakseni ohjeenkin joskus vuosia sitten tein... https://madambc.blogspot.com/2012/08/listaliisa.html?m=0

   Poista
 3. Ihania vihkoja! Äitini ompeli minulle vihkojen suurkulutusaikaan ompelukoneella hukkapapereita yhteen ja koristeli ne kauniilla teipeillä. Tästä postauksesta tuli juurikin ne omat lapsuuden vihot mieleen.

  Tunnistan hyvin tuon pinterest-selailun ongelman. Minulla on ollut käytössä vain paksuja, kauniskantisia muistikirjoja. Ehkä ohuet vihot olisivatkin ratkaisu siihen, että ideat löytyvät eivätkä huku kaikken muun keskelle. Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ihana äiti, kun ompeli sinulle vihkoja hukkapapereista!

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.