perjantai 30. elokuuta 2019

DIY: Makramehiuspanta.

Edellisen postauksen lopussa muurarinlangasta puhuttaessa vilautin ideoiden seassa vanhan kuvan ja linkin makrame-hiuspannasta. Sain siitä sitten perään varovaisen sähköpostitiedustelun Elinalta (nimi mainitaan luvalla) hiuspannan ohjeesta.

Alkuperäinen ohje on julkaistu jo edesmenneestä Kauneimmat Askartelut -lehdessä (nro 2/17, ks. hiuspannan alkuperäinen esittelypostaus tästä) ja koska mitäs sitä vain Elinalle jakamaan ohjetta, tässähän sen voi samalla jakaa teille kaikille - jos siellä olisi joku muukin makramesolmeilusta kiinnostunut.

Joten ole hyvä ja kiitos kysymästä Elina - tässä tulee ohje hiuspantaan!

(Kuvissa mallina hyvä ystäväni, jolle myös hiuspannan myöhemmin lahjoitin.)
Hiuspanta solmeillaan kohosolmuilla, se on yksi helpommista makramesolmuista (jos solmu ei ole tuttu, varmasti google tai youtube auttavat ongelmaan). Kaikki solmut tehdään vasemmalta suunnalta ja solmujen määrää ja lenkkien pituutta vain vaihdellaan. Helposti nättiä, eikö?

Tee-se-itse: Makramehiuspanta

Tarvikkeet: Muurarinlankaa (Muurarin aito käsityölanka), kuminauhaa, pala kangasnauhaa, ompeluvälineet, sakset. 

Vinkki: Hiuspannan valmistaminen helpottuu, jos pystyt kiinnittämään työn tasoa vasten, esimerkiksi hakaneuloilla silityslautaan. Näin työ pysyy parhaiten paikallaan ja ohuet langat eivät mene sekaisin. Työn edetessä siirrä tai lisää hakaneuloja. Pöytätasoa vasten solmeilessa voi käyttää apuna maalarinteippiä.

Tee näin: Leikkaa 8 kpl noin 150 cm pitkää lankaa. Solmi kevyelle solmulle toisesta päästä yhdeksi kimpuksi. 1–2. krs: Aloita työ vasemmalta; tee laitimmaisella langalla yksi kohosolmua eli kaksi silmusolmua samaan lankaan. Toista solmuja koko rivi (= 7 kohosolmua). Jätä työlanka oikealle. 3. krs: Jatka kuten edellä, mutta jätä vasemmalta laitimmainen solmimatta (= 6 kohosolmua). 4–6. krs: Tee kuten edellinen kerros, mutta vähennä solmujen määrää kerros kerrokselta. Kuvio kapenee oikealle ja viimeiselle kerrokselle jää kolme kohosolmua. 7. krs: Tee jäljellä olevilla kolmella langalla kaksi kohosolmua. 8–12. krs: Tee kohosolmuja kuten edellä, mutta ota riville mukaan joka kerros yksi lanka enemmän. Huomioi vapaaksi jäävien lankaojen pituudet symmetrisesti. Varo kiristämästä solmuja liikaa. Kerroksen ensimmäinen solmu määrittää solmurivistöä ja langankireyttä. Pidä solmut lähellä toisiaan. 13. krs: Toista solmuja koko rivi (= 7 kohosolmua). 14–17. krs: Toista kuten 4–6. kerrokset, mutta vähennä lankojen määrää jättämällä aina viimeinen lanka solmimatta. Kuvio kapenee vasemmalle ja viimeiselle kerrokselle jää kolme kohosolmua. 18. krs: Tee kuten 7. kerros. 19–22. krs: Tee kuten 8–12. kerrokset lankoja lisäten, mutta lisää langat oikealta. 23. krs: Toista solmuja koko rivi (= 7 kohosolmua). Toista 1–23. kerroksia kunnes hiuspannan pituus on riittävä. Tee loppuun kaksi täyttä kohosolmukerrosta. Kiristä ja leikkaa ylimääräiset langat pois. Langanpäät voi myös letittää yhteen.

Viimeistely: Mittaa kuminauhaa niskan taakse sopiva mitta. Ompele siksakilla hiuspannan loppupään langat kuminauhan päähän. Avaa pannan alkusolmu ja ompele langanpäät siksakilla kuminauhan toiseen päähän. Varmista ja piilota ompeleeet ompelemalla piilopistoin kohtien ympärille palat kangasnauhaa. 
Ohje toimii muokattuna moneen - tee rannenauhoja, vöitä, koristenauhoja, amppelin nauhoja.. variaatiot ovat loputtomat!

Muurarinlanka tuo kivaa kiiltoa solmujen pintaan eikö?

4 kommenttia:

 1. Onpa kyllä aivan ihana panta. Tällaisia voisi tehdä eri väreissä, niin olisi sitten sopivia joka asun kanssa!

  VastaaPoista
 2. Jes kannatti kysyä, eka mietin kehtaako.. ;) kiitos, nyt vain kokeileen noviisina tuota makrameeta! Terv. Elina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina kehtaa kysyä :) Autan mielelläni! Ja laita viestiä vaikka sähköpostitse, jos tarvitset muuta (makrame)apua :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.