maanantai 5. elokuuta 2019

Näin säilytät kierrättäen.

Tässä tuli tarve yhdelle jos toisellekin säilytyskorille. Koska järjestystähän pitää olla ja koreja sekä bokseja on harvoin liikaa - tai voi olla, mutta harvoin on liikaa just niitä oikeanlaisia, jossa koko, väri ja matsku kohtaavat käyttöpaikkansa ja -tarkoituksensa.

Nyt tässä viisi ideaa säilyttimiin: erilaisia säilytyskoreja ja -laatikoita kierrätysmatskuista. Viisi eri ideaa, viisi eri mateliaalia, viisi eri käyttötarkoitusta. Ja ai niin: myös viisi erilaista tekniikkaa! Ja helppoa sellaista, ei kummallisuuksia tai vaativia työvaiheita. Ei liimaa, ei ompelukonetta.

Eli tässä ideat: säilytä ja kierrätä!
Kierrätysidea 1: Pöytätabletit

Heh, nämä maalatut tabletit tein iät ja ajat sitten. Hyvin ovat pitäneet pintansa tähän asti. Aika monta vuotta pidin jo tabletteja nurja puoli ylöspäin, koska maali oli jo sen verran kulahtanutta. Nyt ovat jo sen verran haalistuneet etten tahdo niitä pöydälle laittaa. Edellisen käyttökerran jälkeen ovat myös jostain saaneet melkoista nuuhaa, joka ei lähtenyt pesussa edes pois. Ikävää. Päätin sitten kierrättää tabletit säilytyskoriksi!

Ks. alkuperäinen postaus pöytätableteista (vuodelta 2010!!).
Tee näin: Ompele* lyhyet sivut yhteen limittäin (eli kanttaukset tulevat päällekkäin ja saumasta tulee litteä). Ompele sitten pohja yhteen. Ompele pohjasta nurkat yhteen muutamalla pistolla. Käännä oikeinpäin ja muotoile koriksi. Nurkat ja entiset päälipuolet maalipintoineen jäävät korin sisään.

* Ompelun voi suorittaa ihan käsin. Ompele pitkin pistoin paksulla, teräväpäisellä neulalla ja esimerkiksi karhunlangalla. Jos neula kulkee kanttauksen läpi nihkeästi niin pihdeillä voi auttaa neulan kulkemista kankaan läpi.
Uusi käyttö: Pöytätableteista pesukori!

Maalasin vielä akryylimaalilla pesuasteen korin kylkeen. Olenkin pitkään kaivannut pikkukoria, johon voi koota eri pesuasteen pyykkiä. Ensin ajattelin, että toiselle puolelle voisi laittaa käsipesumerkin, mutta jäin empimään. Siihen ehkä tarttis sitten kuitenkin ihan oman korin.
Kierrätysidea 2: Iso pahvilaatikko (suorakulmio)

Tämä se ideoista perinteisin: kierrätä pahvilaatikot käyttöön säilytyskoreiksi. Mietin, että olisin pitkän sivun leikannut pois, mutta suorakulmion muotoinen laatikko olisi voinut olla hiukan haastava malliltaan. Joten päädyin puolittamaan laatikon kahdeksi.

Tee näin: Mittaa ja merkkaa viivottimella laatikon puoliväli. Halkaise loota mattoveitsellä kahteen osaan. Teippaa kansi ja pohja kiinni. Leikkaa ympärysmitan ja korkeuden (+ kääntövaraa alas ja ylös) mukainen suikale mieleisestä kontaktista ja päällystä sivut.
Uusi käyttö: Pahvilaatikosta laukku- ja huivilaatikot

Valitsin laatikon päällystämiseen korkkikontaktin (lue korkkikontaktista lisää tästä postauksesta). Korkkipinnasta tuli mukavan "lämmin" ja kotoisa. Ja tulipa täydellinen korkeus vaatekaapin "hattuhyllylle"! Nyt voin laittaa harvemmin käytettävät huivit ja pikkulaukut järjestyksessä pois tieltä. Ovat piilossa, mutta helposti näkyvillä ja käyttöön otettavana.
Kierrätysidea 3: Pahvinen purkki

Korkea namipurkki. Eli toisinsanoen Pringles-purkkia vähän laakeampi pahvitötsä. Siitä jo korkeutta lähti, kun tohkeissani lähdin ideaa toteuttamaan. Kun edellinen meni jo päällystäen kontaktilla, valitsin seuraavaksi työvälineeksi pensselin. Ja en maalia, vaan kiviefektitahnaa.

Ostin tuon paketin heräteostona Lidlista joskus keväällä(?). Ja yhtä nopeasti kuin tein ostopäätöksen, yhtä nopeasti unohdin ostaneeni sen. Nyt se tässä yksi päivä tuli kaapista vastaan. Aijaa, mulla on tällastakin! Kokeillaan! Ja minähän kokeilin.

Valitsin sävyn ja sudin menemään. Pinta peittyi hyvin, moneen kertaan piti ristiin ja rastiin levittää ja vähän tuputtaa.
Uusi käyttö: Pahvipurkista "kivinen" kynäpurkki

Purkin uudesta lookista ei tosin voi tietää onko kyseessä betonipasta vai kiviefektitahna. Ja ken tietää onko näillä nyt oikeastaan mitään eroa? Nimitys vain? Betonipastassa tuputetaan useampaa (massa, väri, "lasite"), tässä vain yhtä. Sormituntu oli kyllä aika sama mitä betonipastan töhnässä. Vähän kuin olisi hiekkaa sekoitettu kuivaan akryylimaaliin.

Mutta lopputuloksesta tuli ihan kiva ja rouhea.
Kierrätysidea 4: Prodepurnukat

Näitä aina ajoittain tupsahtaa. Sellaisenaan harvoin on valmista käyttötarkoitusta, mutta kun purkit pesee (ja jos on hajuhaittoja niin kuin usein on sellainen makean proden esanssi, niin pitkällä tuuletuksella tuoksu kyllä hälvenee) ja niille näyttää vähän saksia, tulee niistä ihan erilaiset!

Tee näin: Revi etiketit irti. Yleensä lähtevät kokonaisena rivakalla nykäisyllä. Jos ei, liota ja hinkkaa pesuaineen kera irti. Vedä tai leikkaa sanka pois. Tee yläreunaan saksien kärjillä tai puukolla reikä ja leikkaa koko yläreuna pois. Mittaa "korin" ympärysmitta, jaa se tasaluvulla. Esim. 50 cm korin jako 5 cm välein tekee 10 väliä. Leikkaa 5 cm mukaan puoliympyrä paperista. Piirrä* kaavan avulla yläreunaan puolipallojana. Eli 50 cm korinreunaan tulee 10 puolipalloa. Leikkaa reuna puolipallomuotoon. Leikkaa aina kaaren päältä vasemmalle ja oikealle, pyri pitkiin leikkauksiin. Jos alat nyhertämään saksilla, reunasta tulee vain sahalaitainen.

* Kuulakärkikynä toimii hyvin, ensin voi tuntua siltä, ettei se näy etenkään mustalla pinnalla, mutta kun katsot sitä vähän valoa vasten niin muste heijastaa siitä kyllä. Näet leikata hyvin piirtojäljen mukaan ilman, että saksimisen jälkeen mahdolliset mustejäljet eivät enää kyllä silmään osu.
Uusi käyttö: Prodepurkeista muoviset säilytyskorit

Piparireunaiset korit näyttävät niin kivoilta. Sopivat niin säläkoriksi kuin ruukunsuojaksikin. Olen tehnyt isoista prodepurkeista aiemminkin piparireunaisia säilytyskoreja ja vaikka reunasta tulee tuollee kaareva, kova muovi pitää yllättävän hyvin kutinsa eikä lähde lohkeamaan kovinkaan helposti.

Ks. myös tämä isompi piparireunainen säilytyskori - kori on ollut säilyttiminä niin langoille, villasukille, koiranleluille ja satunnaiselle sälälle. Viimeisin pitkäaikainen tehtävä on ollut toimia korina kännyköiden, tablettien ja läppäreiden piuhoille.
Kierrätysidea 5: Tyhjiöpussi

Rikki meni, ei pidä tyhjiöpussi enää tyhjiötä. Nuista menee aika helposti joko saumat tai ilma-aukko rikki. Edellisestä isosta tyhjiöpussista tuli hyvä vaatepussi (leikkaa vain ylös pieni reikä vaateripustimelle), mutta tästä uudesta tuli useampi kori!
Tee näin: Leikkaa suuaukko pois. Leikkaa sopiviin osiin, esimerkiksi pohja ilma-aukkoon asti yhdeksi isoksi neliöksi (tai suorakulmioksi) ja kaksi pienempää kappaletta ilma-aukon kummaltakin puolelta. Leikkaa kumpaankin alakulmaan neliö. Teippa tarvittaessa alapohja (neliöiden välistä) ja sivut yhteen. Teippaa joko kirkkaalla pakkausteipillä, kuviojesarilla tai vaikka folioteipillä. Teippaa tarvittaessa kummaltakin puolelta saumaa. Tuo leikatun neliön sivut yhteen (eli "aukaise" ja tuo vastausten, saumasta tulee pohjan pääty) ja teippaa yhteen.

Teippasin yhden ison korin ja kaksi pienempää. Pussi on kiva, kun se pysyy hyvin muodossaan. Yläreunaa voi myös vähän kääriä lisävahvikkeeksi.
Uusi käyttö: Tyhjiöpussista läpinäkyvät korit

Pienet korit menivät alkoviin ikkunahyllylle. Siinä on aina ollut minulla paikka, johon kippaan pienimmät lankakeräjämäset. Purkista on vaikea nähdä ja jos alkaa kauhomaan purkin alle jääviä värejä, pienet pätkät ovat äkkiä sekaisin yhtenä lankasoppana. Kun on kirkas kori, näkee "lankavalikoiman" hyvin läpi!

(Ks. kuvan alareunasta pilkahtava "inspiraatioseinä".
Siinäpä viisi erilaista kierrätysideaa.

Mitäs muita asioita vois säilyttää ja kierrättää uusiksi säilytysasioiksi?

6 kommenttia:

 1. Tosi kivoja ideoita, oot kyllä taitava. Minulla on nyt joku säilytä lasipurkit vaihe menossa. Spraymaalailen kannet uuteen uskoon ja säilytän niissä kaikkea pientä tilpehöriä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) hilpetööräpurkit on just hyviä kans! :)

   Poista
 2. Näppäriä ideoita. Eikös tuossa ensimmäisessä ja viimeisessä pussukassa olekin sama rakenne? Läpinäkyvässä on vaan leikattu ne pohjanurkat pois. Yritin lukea ohjeen kahteen kertaan, ja luulen nyt ymmärtäväni. Puoliympyröin koristeltu purnukka oli kyllä mun ehdoton suosikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) no joo tavallaan on, toisesta otetaan kulmat pois, toisessa ne kursitaan sisäpuolelle yhteen ilman leikkauksesta tulevaa saumaa :)

   Poista
 3. Kivoja ideoita sulla, kierrättäminen on hyvä asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) se on tosi tärkeä asia, ainakin minulle :) <3

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.