maanantai 2. syyskuuta 2019

DIY: Kameran säkkituoli kuvaukseen.

Siinä se on, säkkituoli kameralle!

Ja nyt joku miettii, että niin mitäkähä? Kyllä, se on säkki ja alusta eli säkkituoli järkkärille. Pehmeä, mukavan tukeva istuinalusta kameralle. Toisin sanoen, ei vain laskeutumispaikka vaan myös ihan oikea apuri kuvaamiseen - nimittäin itselaukaisijaan.

Kun tiedättekö tunteen, kun on kiire ja haluaisin kuvata itsesi (ahahahaa) ja sinulla ei ole hovikuvaajaa? Asettelet kameraa siinä kiireessä ja tuleeko-tästä-nyt-mitään-tuskassa kameraa johonkin laatikon päälle ja otat kuvan. No, näkyyhän siinä mekon helma - toteat. Sitten pistät laatikkoa kameran alle ja huomaat, että vinoonhan se nyt meni. Haet hiki hatussa, että missä se oli se sopivan paksu kirja alle? Ja sitten lopulta päädyt sullomaan kameran omaa hihnaa taiteltuna linssin alle, ettei kamera olisi etukenossa.

Ei siinä muu auta, kun pistää hommat uusiksi.
Ja apuun nousee tämä tötsä! Voi, että on kyllä nerokasta.

Säkki alle ja kamera päälle. Tötsä pysyy pystyssä kaatumatta, joten kamera on turvassa. Tötsän yläosa antaa periksi ja muovautuu mukavasti kameran alle, joten kameran saa helposti tasattua vaakaan. Jippii - ja sitten eikun ajastin päälle ja mekonhelmoineen kameran eteen leikkiposeeraamaan.
Tee-se-itse: Kuvausapuri eli kameran säkkituoli

Tarvikkeet: Kangasta, mittanauha, sakset, ompeluvermeet, jotain painoksi (esim. halvinta riisiä), pehmeitä kangastilkkuja pehmusteeksi.

Tee näin: Mittaa kameran päältä noin ikään kuin kameran halkaisija. Leikkaa sen mukaan kaksi pyöryklää (+ saumanvara). Mittaa ympärysmitta ja leikkaa sen mukaan kangassuikale. Korkeutta suikaleella saa olla oman mielen mukaan 10–20 cm.

Ompele suikaleen päät yhteen (oikeat puolet vastakkain) ja sitten toisen ympyrän reunaa vasten (myös oikeat puolet vastakkain). Ompele samoin toinen ympyrä toiselle reunalle, mutta jätä suuri kääntöaukko. Käännä työ oikeinpäin ja laita pohjalle tasainen, ohut kerros jämätilkkuja.
Ompele tilkusta iso pussi ja täytä se painolla kuten vaikka sillä Extran riisillä (jota itsellä jäi, kun painopeittoa tein*). Ompele tämä jättimäinen hernepussi umpeen.

Itse tein kilon vähän vajaan herne-eikun-riisipussin. Se tuntui sopivalta määrältä koon ja painon puolesta. Ja kokonaisuutena ei säkkituolin paino nouse sellaiseksi etteikö sitä jaksaisi yhdellä kädellä siirtää (jos se kamera on vaikka siinä toisessa kädessä).

Ks. DIY-painopeittopostaus tästä. 
Sullo riisipussi työn sisälle ja sullo tilkkuja pussin ympärille niin, että paino jää säkkituolin keskelle, jotta painopiste pysyy keskellä eikä säkin reunassa. Sullo päälle tilkkuja, mutta jätä säkin yläosaan tyhjää tilaa. Lopuksi ompele täyttöaukko piilopistoin kiinni. Valmista!

Ja kuinka helppoa se sitten olikaan.

Tämä voisi olla aika hauska kuosistakin ommeltuna, mutta itse päädyin tylsän harmaan sävyyn, jotta se istuu mihin vain, lipaston päälle tai kirjahyllyn reunalle. En halua sulloa säkkituolia mihinkään kaappiin piiloon, koska ei sitä sieltä tule kaivettua käyttöön. Sen pitää olla helposti otettavissa ja näkyvissä - ja silloin sen pitää olla neutraali ja myös istua tai uppoutua kodin värimaailmaan.
Ja nyt eikun kuvaamaan! Ehkä tällä apurilla saan vihdoin kuvattua pari uutta mekkosta, jotka olen lomalla ommellut. Jos ei itselaukaisimella nyt onnistui ainakin entistä helpommin ja vakaammin niin sitten saa kyllä syyttää käyttäjää tai kuvauskohdetta, heh.

(Ja vielä kun olisi järkkäri, jolla kuvata järkkäriä.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.