torstai 12. syyskuuta 2019

3 x vähemmän muovia.

Nyt tulee muovipussiasiaa.

Muovipussit, nuo yksi maailman sanonko mikä. Ennen niin tavallinen asia, sittemmin oikea kirosana. Kehtaanko myöntää, että teininä keräsin ja oikein haalin (voiluojaapuasentään) hienoja vaatekauppojen muovikasseja? Onneksi sen jälkeen olen valveutunut ja en koskaan enää osta tai edes ota muovikassia. En vaatekaupassa enkä varsinkaan ruokakaupassa.

Mutta kehtaanko myöntää, että ihan vasta otin käyttöön uudelleen käytettävät hedelmä- ja vihannespussit? Ei sillä, tähän asti olen kyllä aina ne hevipussit uusiokäyttänyt kotona moneen kertaan, eivät todellakaan ole olleet mitään kerttiskamaa. Mutta nyt saa loppua sekin pikkumuovi!
Ompelin superkevyestä verhokankaasta (ah, mitä luirua - sen ompelu oli ihan supervaikeaa) kahdesta kappaleesta vähän kuin kassia imitoivat pussit. Useimmiten näkee suusta kursittavia pusseja. Niissä on nauhat solmussa ja vaikka missä kiinni. Ajattelin kokeilla tällaisia ihan vain yhteen solmittavia pusseja. Niissä on reunassa pieni muoviläpyskä, johon hintalapun voi kiinnittää. Ainakin yksi valikoitava materiaali meni pieleen, se ei toimi hintalapun kanssa yksiin, mutta toistaiseksi muissa on ihan hyvä pinta.

Toisaalta se, että näiden tekemiseen meni aika monta vuotta aikaa niin on vielä vaikeampaa on ollut ottaa uusi käytöntö arkeen mukaan - vähän turhan monta kertaa olen siinä heviosastolla toteamassa, että ai niin ne pussit. Taas ne jäi kotiin. 
Toinen kirosana: mikromuovi.

Tuo pienenpieni paholainen, josta ei joku aika sitten vielä puhuttu lainkaan. Nyt se jo vähän pelottaa. Ollaanko jo peli menetetty? Mikromuovia ei voi välttää, mutta sen vähentämiseen on keinoja. Ykkösenä on tietenkin niitä ei-sisältävien materiaalien suosiminen, mutta aina se ei ole niin helppoa etenkään tekstiileissä. Siksi hankin Guppyfriend*-pesupussin.

Harkitsin ostoa piiiiiiitkään. Mietin, että onko vain taas keksitty uusi "ekotuote" ja oikeasti ei sitten toimikaan? Seurasin asiaa ja päätin, että ehkä sittenkin kokeilen? Kyseessä on siis pesupussi, joka kerää itseensä pesun aikana siinä pestävistä vaatteista irtoavaa mikromuovia ja siten ehkäisee mikromuovin ajautumista pyykistä vesistöön. Muutaman kerran olen nyt pari urheiluvaatetta tuossa pessyt ja vielä ei ainakaan pussissa näy mitään pois poimittavaa - en tosin odottanutkaan, että mikromuovista jäisi jotain näkyviä klönttejä heti ensipesukerrasta. Aika näyttää tulinko markkinoinnin uhriksi vai tekeekö pussi myös sen mitä lupaa. Jos siellä on joku, joka on pussia käyttänyt pidemmän aikaa, kuulisin mielelläni havaintoja siitä!

*) Tuotesijoittelu ei ole maksettu mainos vaan ihan omilla eurolla hankittu.
Tässä on varmaan kuva, jota harvoin näkee blogeissa: ehta ja todellinen roskakaappi.

Ja se miksi otin tämän kuvan on asia nimeltä biojätepussit. Joskus sekin oli ihan normaali asia ostoslistalla. Sitten, kun biojätteisiin sai alkaa laittamaan vähän laajemmin tavaraa (kuten leipäpusseja riippuen paikallisista jätehuolloista - ilmeisesti niissä on suuriakin eroja?) niin sekin asia muuttui eikä biojätepusseja ole sen koommin täällä ostettu. Meillä jätteet laitetaan esimerkiksi paperisiin pusseihin. Kaikki paistopisteen haksahdusostokset pusseineen säilytetään ja käytetään biopusseina. Jos pusseja ei ole hollilla, biojätteet laitetaan suoraan muovilootaan. Se on umpinainen ja kestävä. Siitä kun kippaa täytenä keräykseen ja tuo sitten astian takaisin sisälle huuhdeltavaksi.

Toinen asia on lajittelu. Koska, jotta voi lajitella roskansa ja muovinsa, on kyllä jokaisen kehitettävä kunnon lajittelusysteemi. Olen tyytyväinen, että meillä on iso roskakaappi. Siihen mahtuu omat paikat kaikelle. Keskellä on laatikot tyhjille pusseille, vieressä (ah, autenttisuus) biojätteet ja vasemmalta löytyy korit pahveille, lasille ja metallille. Oikealla on vetoastiat, joissa edessä on muovit (kerätään mihin milloinkin, parhaita ovat mm. vessapaperirullapussit) ja takana sekajätteet. Ensin ne oli toisinpäin, mutta muoviroskaa tulee silti sekajätettä enemmän niin järkevämpäähän ne on olla etualalla.

Että tässä on olleet muovit ja roskat mielessä, mutta nyt loppui paasaus täältä. Mites teillä on nämä muoviasiat?

3 kommenttia:

 1. Hah, mä en ole koskaan tullut ajatelleeksi ettei biojätteitä olis pakko laittaa pussiin... Ja mä en vaan ikinä muista itse ottaa kauppaan mukaan erikseen noita hedelmäpusseja, vaikka niitä kotona onkin. Ehkä petraan seuraavalle kauppakerralle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. No toisilla ei oo pusseja ja toiset ei osaa laittaa pussitta :D itse kullakin on petrattavaa ;)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.