lauantai 18. heinäkuuta 2020

Hapanta asiaa vol. 3: DIY Virkattu kohotuskori.


Hapanjuurileipä, se on arjessa ihanaa. 

Olen nyt leiponut kaksi vuotta omalla juurella hapanjuurileipää ja on juurestani lähtenyt alkuja myös moneen muuhun kotiin, myös hyvälle ystävälleni. Ja kun hyvälle ystävälle tuli syntymäpäivä, leivän leipoja teki toiselle leivän leipojalle teemaan sopivan syntymäpäivälahjan.

Viime vuonna samainen ystävä sai myös leipäteemaisen lahjan mm. pellavaisista pestävistä leipäpusseista (ks. postaus) ja nyt DIY-teema jatkui kohottamiseen eli kohotusliinaan ja kohotuskoriin.
Osassa Facebookin ryhmässä onkin ollut viime aikoina paljon juttua itse tehtävistä kohotuskoreista. Pitkulaista koria lähdin itse virkkaamaan ja koska muut ovat onnistuneesti valinneet mini ontelokudetta, siihen minäkin tartuin. Se on jämäkkää ja luulisin, että myös tarpeeksi hengittävää. Tein ensin itselle testiversion (ja myös testasin kohottaa siinä leipää - basilikayrttihapanleipää kuvassa!) ja sen jälkeen parannellun version ystävälle. 

Virkattu kohotuskori on siitä hyvä, että käyttämättömänä se menee litteäksi ja hyvin pieneen tilaan! Bambuiset kohotuskorit vievät kaapissa aika paljon tilaa.
DIY: Virkattu kohotuskori hapanjuurileivälle

Lanka: Mini-ontelokude 
Koukku: 7

Tee näin: Virkkaa 20 kjs. 1. krs: Aloita koukusta laskien toisesta silmukasta ja virkkaa 19 ks. Virkkaa viimeiseen silmukkaan 4 ks ja jatka kjs-ketjun toiselle puolelle: virkkaa 18 ks ja viimeiseen 3 ks. Sulje krs piilosilmukalla.

2. krs: Virkkaa 1 ks jokaiseen silmukkaan paitsi päihin tee lisäys kahdesti eli 2 ks samaan silmukkaan kaksi kertaa peräkkäin. Sulje krs ps:lla. Voit tehdä kaikki normaalein kiintein silmukoin tai kuten minä eli tee ks:t edellisen s:n "lankojen välistä" eli keskiosan välistä. Silloin silmukoista tulee vähän jämäkämpiä ja koristeellisempia.

3.-4. krs: Kuten edellinen kerros, mutta tee lisäykset neljä kertaa.
5.-7. krs: 1 ks jokaiseen ilman lisäyksiä.
8. krs: Kuten edellä, mutta ota päistä 2 s yhteen ks:lla.
9.-12. krs: 1 ks jokaiseen.
13. krs: Tee 1 kiinteä ketjusilmukka jokaiseen s:aan. Viimeistelykierros jämäköittää reunaa. Päättele.
Ja miten virkattua kohotuskoria käytetään?

Jotkut vain jauhottavat korin ja laittavat taikinan siihen suoraan päälle. Omasta mielestä ei se tuntunut kivalle, koska en ole kudetta pessyt, joten turvallisuuden puolesta leivinliina väliin. Siinä se leipätaikina köllötteli kohoamassa. Kohotuskori ei ole paras vaihtoehto kylmälepoon, vaan toiminee parhaiten vain kohottaessa huoneenlämmössä. 

Käytön jälkeen koria voi tarpeen mukaan jonkin aikaa "kuivatella" vaikka nurin käännettynä.
Ja tällainen leipä siitä tuli!

Tuli tosi hyvä hapanleipä. Ekaa kertaa kokeilin tuoretta basilikaa leivässä (oli myös vähän valkosipulia!) ja toimi kyllä yllättävän hyvin. Kivaa vaihtelua. 
Ja entä se kohotusliina?

Tässä kuvassa oma pienempi versio. Ostin Eurokankaasta hanko-vohvelikangasta ja esipesemisen (ihanaa, hanko kestää 60 pesun!) jälkeen vain huolittelin reunat - helppoa kuin mikä!

Ja kuinka kauniin pinnan vohvelipyyhkeellä saa! Leipä siis kohotetaan siinä päällä ja liinan vohvelikuvio painaa koristeellinen pintakuvion leivän kuoreen.
Ja tällainen paketti siitä sitten tuli. Kissakortin printtipaperista jäi sopiva suikale, jolla nivoin vielä käsityöt yhteen ennen lahjapaperiin käärimistä. Siitä tuli ikään kuin pieni lahjavyöte, joka viimeisteli lahjan.
Kissaprintin kisulit olivat niin kivoja ettei kortti kaivannut mielestäni muuta kuin yhden sydämen värittämisen. Hukkapaloista liimasin vielä kortin taakse muutamat kisulit ja puhekuplaan kirjasin onnittelun. 

Mitä sitä turhia lisämään, joskus vähemmän on enemmän.

2 kommenttia:

  1. Ei pysy koukku kädessä, mutta voisiko kaverille tarjota vaikka vohveliliinaa ja leipäkoria tuohon kohotustarkoitukseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisi hyvinkin! :) Tietty jos haluaa satsata niin silloin suosittelen ihan oikeaa kohotuskoria, siinä toimii "ilmastointi" paljon paremmin ja on kestävämpikin kuin usein heikkotekoisemmat leipäkorit.

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.