maanantai 27. heinäkuuta 2020

DIY: Vanhasta kalenterista muistivihko

Listavihkoliisa täällä taas moi!

Kyllä on taas listojen ja muistikirjojen intoilija tohkeissaan, koska kierrätyskalenteria pukkaa - eikun kalenterista pukkas kierrätysmuistikirja!

Katso myös postauksen alta tee se itse vihot ja kuinka kierrätät osittain käytetyt muistikirjat uusiksi vihoiksi.
Eli homman nimi on:

Kuinka käytät vanhan kalenterin hyödyksi ja teet siitä muistikirjan!

Tarvitset vain:
- vanhan kalenterin* (voi se olla myös vanha muistikirja tai ihan mikä vaan vanha kirja, jossa on hyvät kannet)
- vanhan osittain käytetyn muistikirjan* tai 1-2 vanhaa ohuempaa vihkoa**
- teippejä ja sakset

*Huom! Kirjojen pitäisi olla sidottua ei liimaselkään liimattuja. Ks. alta lisää.
Tämä on oikeasti superhelppo!

Kierrätys etenee niin, että rivakalla otteella nykäset sivut irti sekä kalenterista että muistikirjasta. Katsotaas vielä tarkemmin miten se tarkalleen ottaen sujuu:
Vanha kalenteri: 

Ota kaikki sivut toiseen käteen ja ota ylhäältä läheltä selkää kiinni, repäise nytkäyttäen rivakasti selästä irti. Sidotut sivut pitäusivät lähteä helposti irti. Jos kalenterissa on kivat alkulehdet, jätä ne paikoilleen niin selkä ei repeä auki kokonaan (mutta jos repeää, ei haittaa, yhdistämisessä teippaa tuplahuolellisesti).
Ennen kuin heität koko kalenterin sisuksen unholaan, käy se vielä läpi. Löytyisikö sieltä talteen leikattavia puhtaita sivuja, joita voi käyttää suttupaperina? Pienikin on ympäristön säästöä.
Sitten muistikirja:

Jos muistikirja on ohut tai sivuja on enää max. kalenterin selkämyksen verran jäljellä, voit nykäistä koko nipun käyttöön. Jos taas et tarvitse kaikkia sivuja, huomioi sidonta. Näet selkämyksestä montako nippua on sidottu yhteen (kuvassa on viisi nippua ja rippeet vasemmalla. ) Käytä vain kokonaisia nippuja, koska nehän ovat kuin aukeamia. Jos revit keskeltä nippua, lähtee toiselta puolelta samanverran yksittäisiä sivuja irti.
Sitten yhdistetään ja kalenterin kannet saavat uuden sisuksen!

Ja se käy niinkin superhelposti kuin teippaamalla. Käytä vahvaa, leveää teippiä. Itse plänttäsin yhteen sisustuskontaktimuovin suikaleella. Mikä vain hyvin paikassaan pysyvä teippi tai kontaktimuovi käy. Teippaa koko vihkonippu eestä ja takaa - eli vain kaksi teippausta ja homma on siinä!
Fiksu täyttää kalenterin selkämyksen kokonaan uudella sisuksella eli yhtä paksulla paperimäärällä mitä kalenteriin on paperia alkujaankin tarkoitettu (tai muuten selkämys jää löperöksi ja voi mennä käytössä linttaan).

Vielä fiksumpi jättää sisuksen vähän laihemmaksi - koska kalenterin takakannessa on tasku, johon mahtuu paljoltikin irtolappuja ja muuta mukavaa. Kun papereita on vähemmän niin taskuun mahtuu enemmän ilman, että kalenteri alkaa pullistelemaan ikävästi.
Fiksu myös käyttäisi yhtä leveitä sivuja kalenterin täyttöön että paperit olisivat lähes saman kokoisia mitä kannetkin.

Mutta vielä fiksumpi valitsee pienemmät sivut ja teippaa ne ihan kalenterin alareunaan niin, että ylös jää hyvät tilat. Jaottelin sisuksen washiteipeillä. Näin muistikirjaan tuli värikoodattuja osastoja ilman, että teipit kurkkivat kansien yläreunasta. Kun pysyvät kansien yläreunan alapuolella, eivät saa käytössä osumaa ja pysyvät suorassa ja nättinä.
Vanhasta tuli kuin uusi! Jippii. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla: muistikirjasta ja kalenterista tuli uusi muistikirja!

Katso myös nämä postaukset:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.