torstai 5. marraskuuta 2020

UUSI OHJE: Helppo kangasmaski nenätuella 2.0.

Maskien takaa iso moi!

Monenlaista kangasmaskia on nyt kokeiltu ja paikallisten suosituksienkin myötä tunnollisesti käytetty. Kerttistä en suostu käyttämään, koska kertakäyttöisyys. Monenlaisia youtubevideoita on katsottu ja testattu, mm. keskellä oleva musta pyöreästä kappaleesta tehty kummajainen, joka ei kyllä omille kasvoille istunut yhtään. Palasin siihen mistä lähdin liikkelle, mutta HELPOMMIN. Työvaiheita veks, tilalle helppoutta ja nopeutta  - mikä auttaa, jos tarvitsee isompaa satsia ommella. 

Ja kun on testikäyttökertoja kertynyt, uskallan kertoa kangasmaskeista, joissa on itsetehty nenätuki eli tässä tulee nenätuellinen kangasmaksi vol 2.0! 

Lue elokuinen kangasmaskipostaus mm. materiaaleista ja nenätuista tästä.

UUSI OHJE!

HELPPO NENÄTUELLINEN KANGASMASKI 2.0.

Tässä ohjeessa ei ole monia vaiheita, joissa tarvitsisi ommella pätkä, silittää sauma, ommella taas pätkä, kääntää, silitellä, kikkailla ja mittailla. Ainakin omasta mielestäni - aika montaa mallia kun kokeilin ja kaikki ne tuntuivat jotenkin niin poikkoilevilta. Tässä ommellaan vaan kahdesti. Jos kangas ei ole ryppyinen, ei välttis tarvitse silittää ollenkaan. Mittailuakin on vain aluksi ja taitosten kohdalla ja parin maskin jälkeen taitoksetkin menevät jo silmällä mittaillen.

Ohje on kaksinkertainen. Elokuiset maskit ompelin kolminkertaisesti (lue materiaaleista tästä), mutta päädyin siihen, että pakkassäiden tultua niiden kanssa on kyllä ihan mahdoton liikkua, hengittää ja ajatella samaan aikaa ilman, että tulee hengenahdistus. Hyvällä hygienialla kaksinkertaisuus saa nyt riittää, päällä siis tiheä polyester ja kasvoja vasten antibakteerinen puuvilla.

OHJE:

1. Leikkaaminen

Leikkaa esipestyistä (eli kattilakeitetyistä niin ovat kutistuneet valmiiksi) kankaista 17 x 18,5 cm palat. 18,5 cm on maskin leveys. Leikkaa ohuesta kuminauhasta 21 cm pituiset pätkät. Nuppineulaa ne jompaan kumpaan palaan lyhyempiin laitoihin, jättäen kulmiin 1,5 cm väliä. 

Huom! Koska kasvoilla on kokoeroa, voit joutua säätämään mittoja itsellesi sopivaksi. 

2. Ompeleminen

Ompele palat oikeat puolet vastakkain, jätä jompaan kumpaan pitkään reunaan kääntöaukko (pinkki viiva kuvassa), varmista että kuminauhat pysyvät poissa ompeleen alta. Leikkaa kulmista palat pois niin maski kääntyy oikeinpäin paremmin.

Käännä maski oikeinpäin ja työnnä tylpähköllä esineellä (esim. kynällä) kulmat suoriksi. 

3. Taitokset

Tee päihin vastalaskos. Tee laskos niin, että se avautuu nurjalla eli kuvassa päällä oikea puoli. Laskosten vastakohta on nurjalla. Kasvojen koosta riippuen tee taitos, jonka jälkeen maskin päädyn leveys on 6-7 cm. Tee yhtä iso vastalaskos toiselle puolelle, jotta laskos kulkee maskissa suoraan. Kiinnitä laskos klipseillä niin ei tule turhia reikiä nuppineuloista.

Laskos on sama mitä elokuisessa ohjeessa, mutta se on toisinpäin. Paremman näköinenkin niin.

4. Nenätuki

Ennen ompelua tehdään nenätuki (lue lisää nenätuista tästä).

Parhaimmiksi olen todennut Prymin nenätuet, mutta ihan saman ajavat myös ruostumattomasta teräksestä tehdyt diy-nenätuet. Kunhan metallilanka on tarpeeksi vahvaa, mutta ei niin vahvaa ettei sitä saa nenän päälle kunnolla muotoiltua. Liian löperö ei saa olla, koska käyttöä ja pesua pitää kestää.

Leikkaa leikkurilla (ei saksilla) noin 10 cm pätkä metallilankaa. Ota päästä pyöreillä pihdeillä kiinni ja kiepauta lenkille. Kun päät ovat pyöreänä, eivät ne tuikkaa kankaan läpi. 

Ja siinä on valmis nenätuki - kuinka helppoa!

5. Ompeleminen

Viimeistä vaihetta viedään! Kun laskokset on tehty, on aika ommella reunaa pitkin. Samalla ompeleella valmistuu nenätuki. Se pujotetaan kiinteästi kankaan sisään. 

Merkkaa kääntöaukon laidalta keskikohta ja mittaa suurinpiirtein alku- ja loppukohta, jonka väliin nenätuki mahtuu vaivatta.

Sitten ompele seuraavasti:

Aloita pinkin nuolen kohdalta ja ompele suoralla tikillä ns. lokero nenätuelle. Jatka violetin nuolen mukaan maskin ympäri. Kun olet ohittanut alkukohdan ja olet puolivälissä kääntöaukkoa, jätä neula alas ja nosta paininjalka ylös. Ujuta nenätuki kääntöaukosta lokeroon. Työnnä nenätuki lokeron laitaan ja jatka ompelua laita loppuun. 

Näin! Reunojen viimeistely, laskosten ja nenätuen ompeleminen onnistuu yhdellä ja samalla ompeleella!

Valmis!

Kuinka helppoa, valmista tuli. Sitten vain lopuksi keittäminen ennen käyttöä.

Uusi illan rutiini onkin keitellä käytettyjä maskeja ja ripustella niitä kuivumaan (kuinka outoa, olisin vuosi sitten ajatellut). Itse keitän isommassa kattilassa runsaassa vedessä 4-5 maskia kerrallaan noin 5 minuutin ajan. Käytän pienen tupsauksen pesujauhetta, koska se on meillä hajusteetonta. Ilmeisesti voisi myös saippualla, mutta se ei taas meillä ole hajusteetonta. Pesujauhe on oikein hyvä, pitää vain katsoa, että liukenee ensin veteen hyvin ennen maskien lisäämistä. Keittämisen jälkeen myös maskien (ja kattilan) huolellinen huuhtelu on tärkeää.

Ja ihan näön vuoksi, todistusaineistoa: istuuhan se! 

Autenttinen koronalook: maski, pesua jo kaipaava takkutukka, silmäpussit ja kulahtanut collegepaita. Mitäpä sitä peittelemään ja parantelemaan, tällä lookilla mennään.
 

2 kommenttia:

  1. Ihanan yksinkertainen ohje, juuri tällaista olen kaivannut - kiitos!

    VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.