torstai 19. marraskuuta 2020

Idea uusiksi: 3 x kierrätyskorvakorut.

Mitäpä olisi kierrätys(juhla)teemaviikko* ilman korviksia? Korvikset, best.

Madam B.C. on vuonna 2020 10-vuotias. Näin pitkän ajan jälkeen on vaikea olla toistamatta itseään. Ja koska blogin suurin teema on ollut alusta asti kierrätys niin nyt sitten kierrätetään ja kunnolla - ihan siitä ideasta lähtien! Poimin tällä viikolla joka päivä jonkun vanhan unohtuneen postauksen ja kierrätän sen uudeksi. Eli vanhasta ideasta uusi juttu! Lue julkaistut postauksett: 1. Koruhengari / 2. Koiran huppari.

Joten kolme muistoa menneisyydestä, niistä kolmet uudet korvakoruparit!

1/3 KIERRÄTYSKORVAKORUT

Korvakorut lankajämistä

Postauksen alkukuvasta näet virkatut korvakorut (ks. alkuperäinen postaus) - olivatkohan niitä ensimmäisiä virkattuja korvakoruja? Tein ne leikkauksen jälkeisellä sairauslomalla syksyllä 2016. Tykkäsin korviksista tosi paljon, mutta en tiedä mihin ne katosivat? Moneen kertaan yrittänyt etsiä mm. vanhojen laukkujen sivutaskuista ja kaikkialta läpi, ei löydy mistään. Kammottavaa, kun joku lemppari vain katoaa, puff.

Ei auta kuin tehdä uudet! Eli idean kierrätystä uusilla lankajämillä. Valitsin uusiin korviksiin erit värit ja pistin ne eri järjestykseen eli alimman taakse, ei työn päälle. Suurimpaan pyörylään tein myös viimeistelyksi kiinteitä ketjusilmukoita silmukoiden takaosaan, jotta pyörylä sai lisää jämäkkyyttä. Tällaisissa korvakoruissa saa olla napakka lanka ja käsiala. Jos on liian löysää ja kevyttä niin menee helposti korvissa rullalle. Jämäkkyyttä pitää olla niin pysyvät ojennuksessa ja suorassa.

Näistä tuli kyllä kivat. Yllätyin värivalinnoistani näin keskellä harmainta marraskuuta. Ehkä kaipaan vain kesää ja kesän pirteyttä. Raikkaita ja leikkiäitä värejä. 

Ja jätkskiä! Siksi nämä näyttävätkin vähän joltain triojätskiltä. Päärynää, mansikkaa ja vaniljaa, nam.

2/3 KIERRÄTYSKORVAKORUT

Korvakorut muttereista

Ylijääneitä muttereita ja pieniä prikkoja? Ja vähän hapsua päälle? On muuten tuo hapsunauha iäniäniäniäniänvanhasta lampunvarjostimesta talteen revitty. Yllättäen olen sen säilönyt talteen, vaikka oli jo lampsusta vedetty vuonna 2011! // Ks. mutterihapsukorvisten alkuperäinen postaus tästä.

Näistäkin korviksista kovasti tykkäsin ja vaikka en ole niitä ainakaan viiteen vuoteen pitänyt niin olivat vielä tallessa. Kovasti olen välillä yrittänyt laittaa korviin, mutta ovat aina tuntuneet aivan liian painavilta. Kolme mutteria ja kaksi prikkaa oli liikaa. Plus joku tuhannen tiukkaan vedetty lankaviritelmä muttereiden sisällä.

Kun hapsunauhaa vielä oli, päätin tehdä samoista korviksista uudet versiot, joiden kokonaispaino jäisi puolta pienemmäksi.

Vähemmän hapsunauhaa, vain kaksi mutteria ja yksi prikka väliin (purin ne vanhoista korviksista, hyvin menee vielä samat mutterit uusiin). Jotta mutterit eivät hulju, vaan pysyvät paikoillaan, vedin lankatupon niiden läpi ja päähän pujotin välirenkaan. Tuppo tiukalle ja hapsunauha tupon ympärille. Tällä kertaa käytin ompelua, en liimaa (se aiheutti ajan myötä hapsuun värjäytymiä). 

Lopuksi pujottelin ompelulankaa hapsun yläreunan ja välirenkaan läpi napin ompelun tapaan, jotta koko paketti pysyy paremmin kasassa. Sisälle jäävän lankatupon päätä myös lyhensin ja pistin varmuuden vuoksi siihen pari tippaa pikaliimaa, niin kiinnittyy paremmin hapsujen keskelle ilman et kurkistaa hapsujen välistä.
Näistä todella tuli paljon kevyemmät ja myös sirommat. 

Huomaisiko kovin nopeasti, että siinä on ihan perusmutteria, jos ei etukäteen tietäisi? 

3/3 KIERRÄTYSKORVAKORUT

Korvakorut nahkatilkusta

Nämä nahkakorvikset ovat vähän jouluhenkiset. Rockit. Superkevyet. Ja niiiin helpot tehdä!

Ja arvaatteko, inspiraation sain näihin seinänurkkaukseen tekemistäni huopakoristeista jopa kymmenen vuoden takaa! // Ks. postaus huopakoristeista (apua kuinka huonot kuvat, haha).

Homma menee näin:

Leikkaa kaksi salmiakkia nahasta. Taita kärjet vastakkain ja leikkaa kolme vastakkaista ja symmetristä viiltoa. Jätä viiltojen väliin mahdollisimman vähän nahkaa, mutta varo ettet leikkaa ihan poikki keskikohtaa.

Sitten avaa taitos, tippa pikaliimaa uloimpiin sivukärkiin ja paina vastakkain. Seuraava vastakkain toiselle puolelle. Toista vielä kahdesti. Sitten tarvitseekin enää lisätä ylös välirenkaat ja korvakorukoukut.

Kolme vanhaa muistoa, kolmet uudet korvakorut ja toivottavasti paljon tulevia muistoja.

Tulipahan auka hauska kolmikko näistä. Pehmeää ja kovaa. Mattaa ja kiiltävää. Herkkää ja rockimpaa. 

2 kommenttia:

  1. Kiva idea tehdä koruja erilaisista kierrätysmateriaaleista. Itselläkin olisi jonkun verran koivua jota olen miettinyt materiaaliksi esimerkiksi korvakoruihin. Tuollaiset hapsukorvikset olisi myös hauska vaikkapa lahjaksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) mikäs sen parempi lähtökohta kuin kierrätys :) kierrätysmateriaaleista saa monenlaisia koruja aikaan!

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.