perjantai 17. huhtikuuta 2020

Virkattu mininalle (+ ohje).

Sitä on nallehaaste ollut mielessä. Naapuritalossa on ikkunoissa jopa kolme nallukkaa. Itsekin mietin, pitäisikö? Jäi nalle mieleen pyörimään ja yhtäkkiä tuli pakottava tarve ottaa ihan oma nallehaaste: kuinka pienen nallen pystyt virkkaamaan?

Ja minähän virkkasin!
Se on lankarullan kokoinen pikkukaveri! Ja sillä liikkuu jalat ja kädet! Sen voi siis laittaa istumaan.

Ja jos joku muukin tahtoo virkata pikkunallen (vaikkapa postin kautta jollekin pikkuiselle leikittäväksi?) niin tässäpä tulee päälle virkkausohje! Se on helppoa, tarvitset vain osata kiinteän silmukan, puolipylvään ja sen kuinka silmukoita lisätään tai vähennetään. Muu sujuu luonnostaan.
OHJE: Virkattu mininalle

Lanka: Hjertegarn Cotton nr.8 -puuvillalankaa. Virkkuukoukku käsialan mukaan (esim. 3).
Muut tarvikkeet: Kaksi helmeä, mustaa karhulankaa ja pikkuisen vanua.

Virkkaa osat:

Vartalo: 1. krs: Tee taikasilmukkaan 1 kjs + 8 ks, sulje ps:lla. 2. krs: 2 ks jokaiseen s:aan (= 16). 3. –4. krs: 1 jokaiseen s:aan spiraalina  (= 16). 5. krs: 8 ks, 2 ks yhteen, 1 ks, 2 ks yhteen, 1 ks, 2 ks yhteen (= 13). 6. krs: 1 ks jokaiseen s:aan (= 13). 7. krs: *2 ks yhteen, 1 ks*, toista *-* kunnes jäljellä on enää 6 s, täytä vartalo vanulla ennen kuin aukko menee liian pieneksi, ps. Katkaise lanka.

Pää:  1. krs: Tee taikasilmukkaan 1 kjs + 8 ks, sulje ps:lla. 2. krs: 2 ks jokaiseen s:aan (= 16). 3. –5. krs: 1 jokaiseen s:aan spiraalina  (= 16). 6. krs: *2 ks yhteen*, toista * -* 8 kertaa (= 8). 7. krs: 1 ks jokaiseen s:aan (= 8). Täytä pää vanulla, katkaise lanka (jätä ompeluvaraa langanpäähän) ja sulje aukko muutamalla pistolla.

Jalat ja kädet (4 kpl): 1. krs: Tee taikasilmukkaan 1 kjs + 5 ks, sulje ps:lla. 2.–4. krs: 1 jokaiseen s:aan spiraalina  (= 5). 5. krs: 2 ks yhteen kaksi kertaa, ps. Päättele lanka.

Korvat (2 kpl): Tee taikasilmukkaan 1 kjs + 2 ks, 2 puolipylvästä, 2 ks. Katkaise lanka.

Kuono: 1. krs:Tee taikasilmukkaan 1 kjs + 6 ks. 2. krs: 1 jokaiseen s:aan (= 6). Katkaise lanka.
Ja sitten kootaan!

Ompele ensin pää vartaloon. Vartalon selkäpuoli on se, joka on vähän suorempi (5. krs:n kavennukset jättävät mahapuolen pyöreämmäksi). Ompele kuono ja korvat paikoilleen. Ompele korvat vähän "nupulleen".

Ompele liikkuvat raajat näin: Solmi karhunlanka esim. kainalon kohdalle. Vedä neula käden yläosan läpi ja takaisin, koukkaa pikkuisen vartalon kautta ja kiepauta lanka käden ja vartalon välistä pari kierrosta ympäri napin ompelun tapaan. Sitten voit kuljettaa lankan ja neulan vartalon toiselle puolelle ja liittää toisen käden paikoilleen. Katso, etteivät langat mene liian tiukalle tai löysälle, raajan pitää pystyä liikkumaan, mutta se ei saa löpsöttää tai roikkua lankojen varassa.

Lopuksi kirjaile karhunlangalla suu ja nenä sekä ompele helmet silmiksi.
Siitä tuli aika soma pikkunalle. Minimaskotti. Laitoin nallen näytön alle ilahduttamaan etätyöpäiviä.

8 kommenttia:

 1. Ihana ja nopea tehdä,❤️ kiitos ohjeesta.Taidankin tehdä näitä muutaman ja lähettää lapsenlapsille.

  VastaaPoista
 2. Innostuin heti tekemään itsekin, kun näin tämän ohjeesi! Kiitos ihanasta nalle-ohjeesta! ❤️

  VastaaPoista
 3. Kiitos kivasta ohjeesta! En saanut yhtä pientä ja kaunista, mutta omanlaiseni "voimanallen" kuitenkin! Pienimpien osien virkkaaminen nivelrikon runtelemille sormilleni oli varsin haasteellista, mutta en silti aio jättää yhteen nalleen! Laitan kuvan Facebookin Jämälankaideoita-ryhmään myöhemmin. Hyvää kevään jatkoa !

  VastaaPoista
 4. Kiitos kivasta mallista ! En saanut yhtä pientä ja sievää, mutta omanlaiseni. Nivelrikon runtelemille sormilleni oli haasteellista virkata näin pientä, mutta en aio jättää yhteen nalleen ! Laitoin kuvan omasta nallestani Facebookin Jämälanka-ryhmään. Terv. Mirja Männikkö

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ole hyvä, ilo on ihan minun puolellani :) mukava kuulla, että nivelrikosta huolimatta jaksoit innostua ja kokeilla ohjetta :)

   Poista
 5. Haluaisiko joku tehdä minulle tällaisen?

  VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.