keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

2 x helppo makrameekoru.

Tuntuu, että olen jäänyt pieneen virkkaus- ja/tai neulontakoukkuun. Jotenkin poikkeustilan aikana langat vetävät puoleensa. Uuden lankatyön valmistumista odotellessa yritän inspiroida itseäni myös takaisin makrameen pariin esittelemällä teille kaksi ohjetta makrameekoruun.

Joten pidemmittä höpötyksittä, tässä kaksi superhelppoa solmuiltavaa lankakorua:
Makrameekorvakorut

Pari solmua, vähän saksimista ja se on siinä! Kevyet ja näyttävät korvakorut valmistuvat iisisti ja ovat myös helposti muokattavissa. Nämä ovat kuin sellainen iso ja helppo seinämakrameekoriste korvakoruiksi muunneltuna! Vaihtaa vain ison metallirenkaan pieneen ja makrameelangan ohueen puuvilla- tai kirjailulankaan, muuten homman nimi on ihan sama.
DIY: Makrameekorvakorut

Tarvikkeet: Ohutta puuvillalankaa, 2 kpl metallirenkaita (halkaisija 2 cm), 2 kpl helmiä (halkaisija 0,5 cm), 2 kpl välirenkaita, 2 kpl korvakorukoukkuja, korupihdit, sakset.

Tee näin: Leikkaa langasta 2 kpl noin 20 cm mittaista lankaa. Sido langat keskikohdastaan renkaaseen vetosolmulla. Jätä laitimmaiset langat sivuun ja pujota helmi kahteen keskimmäiseen lankaan. Vedä langat tiukalle ja solmi renkaan vastapuolelle vetosolmulla. Leikkaa noin 10–15 cm mittaisia lankoja parillinen määrä. Sido langat keskikohdastaan renkaaseen vetosolmulla tasapuolisesti. Kiristä solmut tiukalle. Ota yläreunan syrjässä olleet langat ja kiristä ne vetosolmulla. Kiinnitä ylös välirengas ja korvakorukoukut välirenkaaseen. Lyhennä ja siisti lankojen päät. Valmista toinen korvakoru samoin.

Vinkki! Jos langat eivät pysy paikallaan renkaassa, kiinnitä ne paikoilleen tipalla pikaliimaa.
Makrameekorvakorut

Se on kuin minikokoinen seinävaate! Ja se solmeillaan näppärästi kohosolmuilla. Solmut tehdään samalle riville puoliväliin vasemmalta suunnalta ja puoliväliin oikealta suunnalta. Valitse kaulakoruun puuvillanyöriä tai säihkyvämpää polyesternarua.
DIY: Makrameekorvakorut

Tarvikkeet: Puuvilla- tai polyesternarua, avainrengas, solki tms., 2 kpl välirenkaita, koruketjua, korupihdit, sakset.
Vinkki! Korun valmistaminen helpottuu, jos pystyt kiinnittämään työn tasoa vasten, esimerkiksi hakaneuloilla silityslautaan. Näin työ pysyy parhaiten paikallaan ja ohuet langat eivät mene sekaisin.

Tee näin: Leikkaa 10 kpl noin 70 cm pitkiä lankoja. Sido langat keskikohdastaan avainrenkaaseen, solkeen tms. vetosolmuilla. 
1. krs: Aloita työ vasemmalta; tee laitimmaisella langalla yksi kohosolmua eli kaksi silmusolmua samaan lankaan, ks. piirrokset. Toista työn puoliväliin asti (= 9 kohosolmua). Toista sama oikeasta reunasta lähtien. Yhdistä solmeilulangat keskelle taso- tai umpisolmulla.
2–3. krs: Toista kerrokset kuten 1. kerros. Keskikohta ”vetää” alaspäin.
4. krs: Jatka solmuja kuten edellä, mutta jätä langat vapaiksi ja aloita solmeilu kohdasta, joka tasaantuu edellisen kerroksen viimeisen solmun kanssa.
5–6. krs: Toista kerrokset kuten 2–3. kerrokset.
7. krs: Tee kuten 4. kerros.
8–9. krs: Toista kerrokset kuten 2–3. kerrokset. Tee lopuksi tuplaumpisolmu keskelle. Tasaa ja leikkaa langanpäät.
Viimeistely: Liitä avainrenkaaseen, solkeen tms. välirenkaat ja koruketju pihtien avulla. Tarvittaessa suorista työ kostuttamalla ja asettamalla painon alle kuivumaan tai silittämällä varovasti harson läpi.
Tässä mallina ystäväni. Koru on aika hauska ja toimii myös pienemmässä koossa tehtynä, valitsee vain langan mieluisaksi.

Ohjeet julkaistu myös "edesmenneessä" Kauneimmat Askartelut nro:ssa 2/17.

8 kommenttia:

 1. Kauniita koruja! Pitäisikin vähän perehtyä enemmän tuohon makramee solmuiluun. Sentään olen makramee sulkia saanut aikaiseksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Jos makrameesulkia olet tehnyt niin siitä vain lisää solmuja oppimaan, helposti sitä oppii :)

   Poista
 2. Hahaa! Joku muukin on innostunut lankailuista! Minä olen jäänyt ihan koukkuun... Kiitos ohjeista, olen halunnutkin kokeilla tämmöisten tekoa!

  VastaaPoista
 3. Samoin! Yleensä ompelenkin melko paljon, mutta nyt se vähäinen aika, mikä etätyöltä jää, menee lankojen kanssa. Innoistuin tilaamaan makrameelankojakin, vaikka aikaisemmin ajattelin, että siihen en lähde mukaan. :D

  Kauniita koruja olet tehnyt, kiitos inspiraatiosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ole hyvä :) Samoin! Tuli tilattua ihan oikeita makrameelankoja joku aika sitten. Ne vielä odottelevat inspiraatiota :)

   Poista
 4. Ooh, nuo korvikset on ihan mielettömät! Kaunis tuo kaulakorukin ♥

  VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.