maanantai 27. huhtikuuta 2020

DIY: Turbaanipanta (+ ohje).

Oulussa tulee aina ja korvia vihmoo.

Herkkäkorvaisena en siedä yhtään tuulta korvissa, joten pipot ja pannat ovat luottokavereita. Nyt saa pipot väistyä ja ajattelin ompelevani uuden pannan piristämään ulkoilua. Ajattelin ensin Facebookin kässäryhmissä pieneksi hitiksi noussutta solmupantaa, mutta sitten kangas halusikin tulla joksikin ihan omakseen!
Siitä tuli turbaani, mutta pantana! Tein toissa vuonna turbaanipäähineen Suuri Käsityö -lehden ohjeella ja siitä hiukan inspiroituneena kehitin oman ohjeen turbaanipannalle. Se ommellaan yhdestä kappaleesta ja muotoillaan työn edetessä just omaan päähän hyvin istuvaksi.

Ja arvaatteko mitä? Tästä pannasta tuli just sellainen, että sitä ei tarvitse asetella peilin kanssa päähän. Taakse tulee pienet ja helpot muotolaskokset, jotka auttavat sekä istuvuuteen että siihen, että panta on koko ajan muodossaan. Kyllä on helppo sujauttaa päähän, asettuu aina hyvin.
Aloitetaan! Näin se käy:

DIY: Yhden kappaleen turbaanipanta

Tarvitset pantaan yhden metrin pitkän ja noin 30 leveän suikaleen trikoota tai joustocollegea. Kapeampikin käy, jos haluat ohueamman pannan. Tähän voi hyvin käyttää sellaiset laitakappaleet mitä metrin kangaspaloista jää (ainakin minulla jää) usein vaatteen ompelun jälkeen. Oma suikaleeni on siis kuvassa kaksinkerroin, (30 cm koko leveys x 1 m) ja se on lankasuuntaan.
Vaihe 1: Ompele

Aseta suikale pituussuunnassa kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain ja ompele reunoistaan yhteen, jätä pitkälle  reunalle kääntöaukko. Käännä oikeinpäin ja ompele aukko umpeen.

Vaihe 2: Yhdistä päät oikeaan mittaan

Panta on one size fits all - eli customilla mennään! Aseta pannan takaosa niskaan ja tuo päät otsalle vastakkain. Nuppineulaa merkki (kuvassa nuoli selvyydeksi), johon tulee etusauma. Varmista, että kohta on sopivassa paikkaa ja ettei panta purista yhtään päätä. Ompele merkin mukaan suora poikkisauma.
Vaihe 3: Muotolaskos

Jos teit yhtä leveän pannan kuin minä, huomaat että se on todennäköisesti takaa liian suuri päähän. Nippaa takaa "ylimääräinen" leveys kahdelle muotolaskokselle. Ompele ensin toinen laskos ja siihen toinen päälle. Ompele ihan vain 1 cm matkalta nurjalta puolelta.

Nämä rypytykset tuovat pantaan myös rentoutta ja kun panta ei ole ihan silosuorana niin se antaa vaikutelman, että kangas olisi kiedottu ja aseteltu päähän - ainakin minun mielestäni.
Vaihe 4: Anna lisää muotoa

Seuraavaksi saatat huomata, että taka-osa viipottaa. Pistä siis panta päähäsi ja merkkaa jälleen nuppineulalla sopiva kohta. Ompele vino muotolaskos pannan yläosaan. Ompele ommel oikeat puolet vastakkain. Älä leikkaa ylimääräistä kangasta pois, se todennäköisesti painaa päätä enemmän. Sen sijaan ompele parilla ompeleella se käsin reunasta litteäksi.
Taka-osan pitäis näyttää nyt tältä. Alla poikittaiset ensin tehtävät muotolaskokset ja niiden päällä vino litistetty laskos.
Vaihe 5: Solmi solmu

Seuraa hauskin osuus! Vedä ensin suikaleen päät ihan tavalliselle solmulle. Sitten muotoile käsin päät solmun ympärille. Muutamin pistoin ompele nurkista sopiviin paikkoihin kiinni. Suikaleen päitä voi myös kiepauttaa ensin itsensä ympärille. Kokeile muutamaa eri tapaa mikä näyttää omaan silmään hyvältä. Rento asettelu on paras, älä vedä liian tiukalle.
Vaihe 6: Varmuusompeleet

Jotta solmuasettele pysyy paikoillaan, tuo sitä vielä muutamalla ompeleella. Ompele käsin ns. solmun alta.
Ja sitten se on valmis!

Just omaan päähän sopiva, täysin puristamaton panta!

Muotolaskokset takaavat, että panta istuu takaa hyvin ja tuo pyöreää muotoa eteen, jolloin panta antaa enemmän suojaa korville (eikä nouse heti pään heilautuksesta korvien päältä pois). Ja kun solmun muotoilee täysin pannan päälle, jättää panta vähemmän jälkiä otsaan (kuin vs. ne pannat, joissa etuosa kiepautetaan tai solmitaan pannan itsensä ympäri, jolloin kangas painaa ruttuja enemmän otsaan).
Ja mitä parasta: tajusin juuri, että pantaahan voi käyttää myös silloin, kun hiukset ovat ylhäällä kiinni! Se ei turbaanipipomallin kanssa onnistukaan. Aika win-win.

Hei kerro mulle, jos käytit ohjetta! Kuulisin mielelläni.

6 kommenttia:

 1. Kivan näköinen näyttävä asuste.

  VastaaPoista
 2. Näppärä panta ja olipa turbaanin solmun tekeminen helppoa. Luulin (ehkä edellinen postaus vähän vaikutti) sitä vaikeammaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) on todella helppoa, tässä ei kummia kikkailla :D

   Poista
 3. Vautsi, on hauska! Listani kokeiltavista kässäilyideoista on jo melko loputon, mutta tämä menee sinne muiden mukaan ehdottomasti. :) Mukavaa lauantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Samaistun, kokeiltavien ideoiden lista on loputon myös täällä!

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.