lauantai 1. helmikuuta 2020

DIY: Tyynyliinat omilla mitoilla.

Joskus ommellaan niinkin tylsää kuten tyynyliinoja.

Ja sitten kuvataan ihan niinkin tylsää kohdetta kuin tyynyliinapinkkaa. Ja tuutataan yhtä tylsän varmasti blogiin. Mutta seuraa jippo: on ne sentään kierrätettyjä. Ja ihan omilla mitoilla!

Ja jos nyt joku höräyttää mieltään, että miten niin tyynyliinat omilla mitoilla niin syy on siinä, että täällä taloudessa käytetään vain ja ainoastaan muotoiltuja niskaa tukevia tyynyjä. Ne ovat muita mössötyynyjä normaaleja tyynyjä paljon kaitasempia. Niille ovat aina kaupan tyynyliinat ihan liian isoja - kuten kuvasta näkyy, iso lohko tyynyliinasta aina ihan rutussa niskan alla. Not nice.
Kun bongasin kangaskasan sekaan joutuneet ja käyttöä odottaneet nykyiseen sänkyyn liian pienet aluslakanat, sain heti ajatuksen. Aikaisemmin äiti teki saman, ompeli vanhasta lakanasta meille tyynyliinoja. Nyt teen niitä itse lisää!

Malliksi valmis tyynyliina ja leikkaamaan - eikun repimään! Puuvillaa on ihana "leikata repimällä"!
Tee se itse: Tyynyliinat lakanasta

Ota sopivasta tyynyliinasta kolme mittaa: A tyynyliinan korkeus, B tyynyliinan leveys ja C ns. taskuosan syvyys (no se mikä menee aukosta sisäpuolelle, sanotaan nyt taskuosaksi).

Kerro B kahdella, lisää C ja plussaa kahdet kääntövarat. Tämä on tarvittavan suikaleen leveysmitta. Korkeus on yhtä kuin A plus kahdet saumavarat. Leikkaa tai revi kankaasta yksi tällainen suikale.
Seuraa kauhea lootapiirtelytuotos kuvitukseksi - mutta ihan siksi, koska sanaselitys ei välttis riitä ja tekee yksinään tosi simppelistä asiasta etenkin aloittelevalle ompelijalle turhan monimutkaisen asian.

Eli ompele suorakulmio näin:
Huolittele ensin lyhyet päät käänteille (nurjalle). Sitten aivojumppa: levitä suikale oikea puoli ylöspäin, nosta toinen pää päälle niin, että oikealle jää vain taskuosan leveys. Sitten käännä päällimmäiseksi taskuosa. Taskuosa kääntyy heti edellisen päälle. Kohdista taskuosan leveys kummastakin päästä. Ompele pitkät sivut yhteen. Käännä liina ympäri ja valmista tuli, kahdella saumalla!
Kahdesta lakanasta tuli yhteensä kahdeksen tyynyliinaa omilla kapeammilla mitoilla. Enemmänkin olisi saanut, jos olisi vielä ommellut jäljellä olevista jämistä tyynyliinat useammista kappaleista.
Melkein en malta odottaa, että pääsee vaihtamaan lakanat. Juuri vaihdoin, joten vähän aikaa pitää malttaa taas vaihtoa. Tyynyliinoista tuli ihanan pehmeät, olihan aluslakanat jo niin lutusiksi kuluneet. Olen varma, että näille tyynyliinoille kun päänsä painaa niin näkee oikein makeita unia!

Että tällaisella käytännöllisellä kierrätysompeluksella starttasi tämä helmikuu! Joskus näinkin.

10 kommenttia:

 1. Mihin noin paljon tyynyliinoja tarttee? Eikö teitäki oo vaan kaks? Asun yksin ja pärjään kolmella hyvin,,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pesen lakanapyykkiä pesutuvan suurilla pesukoneilla, jotka pyöritän mieluummin täysinä kuin puolityhjinä, joten tartteehan niitä, kun pesuväli on harvempi :) ja pitäishän tyynyliinoja vaihtaa aika tiheään, muita lakanoita useammin.

   Poista
 2. Eipä ollut yhtään tylsä juttu, sillä meillä myös käytössä nuo muotoillut tyynyt. Ärsyttää joka kerta lakanoita vaihtaessa, että tyynyliinassa jää ylimääräistä kangasta joka sitten ruttaantuu milloin mitenkin. Silti ei ole käynyt mielessä, että voisi tehdä sopivat....Kiitos tästä ohjeesta ja ennenkaikkea vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiva - tiesin, että siellä on aina, joku jolle voisi vinkki kolahtaa :) mahtavaa, nyt vain sopivimpia tyynyliinoja ompeleen!

   Poista
 3. Olen joutunut tekemään tyynyliinoja mittojen mukaan. Puolisolla on iso ja pulska erikoistyyny, joka ei tavallisiin tyynyliinoihin mahdu. Kokeilemalla löysin sopivat mitat ja huomasin myös että tavanomaisista tyynyliinoista (esim.Finlaysonin) saa muokattua sopivia kun purkaa tyynyliinan, ompelee siitä leveämmän ja muuntaa aukon sulkemisen vanhanaikaiseksi nauhoilla sidottavaksi. Tämä toimii parhaiten jos kankaassa on toistuva kuvio, jos vain keskellä aihe, tulee se siirtymään hölmönnäköisesti sivuun.
  Itselläni tavanomainen löllötyyny ja sen kanssa toimii parhaiten vintagetyynyliinat, jotka ovat pienempiä kuin uudet. Tyyny on mukavampi käytössä (napakampi) eikä seilaa tyynyliinan sisällä. Pitäisi viitsiä/raaskia pienentää Finlaysonin uudehkoja tyynyliinoja tuohon omaan tyynyyn paremmin sopivaksi.
  Lakanoita olen muokannut myös näin: kun hankimme sänkyyn yhtenäisen petarin kahden sijaan, ompelin yhden hengen aluslakanat isommaksi lakanaksi. Niistä tuli vähän erikoisen mittaisia ja mietin pitääkö niistä ottaa kangasta pois mutta loppujen lopuksi lakanat olikin hyviä koska pysyvät "liian" kankaan ansiosta paremmin paikallaan.

  Kiitos blogista! Harvoin käyn kommentoimassa mutta olen jo pitkään seurannut. Tykkään siitä että kirjoitat myös "tylsemmistä" korjaus-/muokkausaiheista. Toivon että korjaus- ja muokkausohjeet herättelevät ihmisiä ajattelemaan niitä ratkaisuna sen sijaan että vaihtaisi asiat aina uusiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, eivät ne kaupan liinat ole aina liian isoja - joskus tarttee myös suurempaa tyynyliinaa! :) Hienoa, että olet löytänyt oman tavan saada tyynyliinoista sopivia! Minäkin olen ommellut aluslakanoita, esimerkiksi parittomasta peitosta tein aluslakanan. Mukava kuulla, että tykkäät ja olet ollut mukana pitempäänkin <3 joskus tylsäkin juttu voi olla jollekin se inspivoivin - näin ainakin toivon! :)

   Poista
 4. Aivan ihana ohje. Helppo. Onnistuin heti. Tätä on kaivattu. Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos, ihana kuulla et onnistuit! :)

   Poista
  2. Olisiko sinulla vinkkiä, miten saisi tavallisista lakanoista muotoon ommeltuja. Ehkä jonkinlainen kulmasysteemi.

   Poista
  3. Itse kokeilisin kulmiin taitosta ja sitten niin, että reunaan tekee kuminauhakujan :) lakanan pitää myös olla tarpeeksi iso, että reunaa riittää tarpeeksi reunan yli ja patjan alle. Ei sen kummempia vinkkejä tule mieleen :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.