keskiviikko 19. helmikuuta 2020

Ekologisia virkkauksia.

Kertakäyttöisyys, siitä on tullut mulle kirosana. Hyi olkoon, puistattaa kaikki kertakäyttöisyys. Mitä tuhlausta se on! Aika monen kertakäyttöisen tuotteen voi korvata muulla ratkaisulla, jos on vain avarakatseinen ja viitseliäs.

Jo yksinään virkkaamisella saa paljon kivaa aikaan! Tässä muutama idea kylppäriin.
Kestovanulaputhan ovat jo lähes tulkoon käsityöklassikko. Virkattuna itselläkin käytössä, nyt kokeilin tehdä erilaisia pestäviä puhdistuslappuja neuloen! Ainaoikealla saa vähän kuorivampaa pintaa, sileillä pintaneuleilla (kuten esimerkiksi kalanruotoneuleella) saa hellempää lappua. Näihin käy myös kaikki jämä(bambu)langat! Yksi lappu ei paljoa lankaa syö.

Puuvillapellavalangasta sopii tehdä myös pöyheän pesupallon. Se voi näyttää monimutkaiselta, mutta sitä se ei ole. Pallo virkataan yhtenä kappaleena aloittaen keskustasta ja koko ajan silmukoiden määrää lisäämällä. Lopulta reunat kaartuvat kauniisti palloksi.

Katso myös viime joulukalenterin "viime hetken ekologiset ideat" -luukusta kolme erilaista itse virkattavaa tai neulottavaa pesu- tai kuorintasientä! Ks. luukun postaus tästä.
Yksi mitä yritän todella opetella on palasaippuaan uudelleen tutustuminen. Joskus oli käytössä, sittemmin muuttui jostain syystä jotenkin vähän inhottavaksi kaveriksi. Mutta jos taas alkaisi pesemään näppejään palasaippualla nesteen sijaan. Nyt hankin ihan siivouspalasaippuankin kokeiluun.

Jospa ilmava saippuapussi (hyvä ripustaa kuivumaan) auttaisi tässä ekologisuuden askeleessa. Saippuapussinkin voi pyöräyttää tarvittaessa pesukoneessa niin pysyy hyvänä ja siistinä käytössä.
Virkkausta virkkauksen päälle! Pitäähän vanulapuille ja muulle olla hyvä säilytyskori. Siispä virkkasin kannellisen korin. Siinä on kuviotakin somisteena. Tässä korissa tajusin ekaa kertaa: kun kiinteät silmukat virkkaa edellisen kerroksen silmukoiden keskiosasta niin korin reunat saavat lisää jämäkkyyttä ja pinnastakin tulee hitusen hauskempi, jotenkin neulepintaisempi. Lopulta tosin tämä kori löysi paikkansa ihan jostain muualta kuin kylppärin peilikaapista.

Ohjeet näihin kaikkiin ovat uusimmassa Kauneimmat Käsityöt nro:ssa 2/20 - se löytyy lehtipisteistä.

Pst! Seuraa lisää virkkaus- ja neuleideoita Kauneimmat Käsityöt -lehden Facebookista tai Instagramista!

2 kommenttia:

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.