sunnuntai 31. toukokuuta 2020

Saunatakin kierrätystä osa 1/2.

Otsikko sen jo kertoo: nyt tulee ompelukierrätystä!

Sain jouluna uuden saunatakin lahjaksi. Vanha ja kuulemma kulahtanut takki jäi hylkiöksi uuden ja ihanemman tieltä. Ei siinä mitään varsinaista vikaa ollut, en vain tykännyt takista, koska alkujaankin (lahja myös) jostain syystä kaksi numeroa liian iso ja sitten kavennettu useampaan otteeseen.. Ja olihan se jo aika kovaksikin jo pesty, ei mikään pehmein iholle enää.
Jotenkin vanha takki piti saada kierrätettyä pois. Ei niin vanhaa takkia kukaan kierrätettynä itselleen halua, joten vaihtoehdoksi jäi saunatakin laittaminen paloiksi. Aikansa se otti, että kokosin muutamia ideoita kuinka saada koko takki kerralla käytettyä. 

Ja todella tarkoitan KOKO takki. Yhdestä saunatakista syntyi kaikkiaan kahdeksan erilaista ideaa. Tässä ensimmäisessä osassa esittelen kuusi pienempää ideaa, tulevassa jatko-osassa kaksi suurempaa juttua.

Moni idea toimii muuten myös vanhoille pyyhkeille!
Idea 1: Pienet pyyhkeet
Käyttö: Kasvopyyhkeet / Tassupyyhkeet / Siivousrätit

Pienet pyyhkeet ja rätit olivat se helpoin ratkaisu. Leikkasin saunatakin helmasta neljä suorakulmiota (koko hiukan vieraspyyhettä/kasvopyyhettä pienempi). Valmiiksi huoliteltu helma jätti kuhunkin pyyhkeeseen vain kolme ommeltavaa reunaa. Nämä pikkupyyhkeet jäävät käyttöön koiran tassupyyhkeiksi, koko on niihin oikein passeli.
Idea 2: Pesulaput
Käyttö: Kasvojen puhdistus

Saunatakin leikkaamisesta jäi paljon pieniä paloja. Suurimmat niistä ompelin kaksinkertaisiksi pesulapuiksi. Koko noin 10-15 cm suuntaansa. Näitä oli aika kiva ommella: reunat yhteen saumurilla, kääntö oikeinpäin ja aukon ompelu käsin kiinni. 

Näihin olisi myös voinut ommella toisen puolen vaikkapa trikoosta tai flanellista (kuten moni meikinpoistolapuiksi valitsee; froteeta ja trikoota), mutta itse ajattelin käyttää näitä kooltaakin vähän isompia lappuja meikinpoiston sijaan kasvojen kuorintahommissa. Ja jos ei tule aikomuksesta huolimatta käytettyä niin plan B on siirtää laput siivouskaappiin jynssäreiksi.
Idea 3: Pesutaskut
Käyttö: Vartalopesuun tai siivoukseen

Vähän samalla idealla ompelin nämä pesutaskut. Kooltaan vain isommat ja yhdeltä sivulta avoimet. Siihen sujahtaa käsi sisään ja eikun kuuraamaan! Näistä toinen on muuten kirjaimellisesti tasku, koska leikkasin siihen saunatakin etutaskut. Oli niissä taas valmis huoliteltu käänne.

Voisivat muuten myös toimia säilytyskoreina vaikkapa edellisille pesulapuille.
Idea 4: Siivousapuri

Tämän tarkoitus lienee selviö! Idealtaan sama kuin edellinen, mutta muodoltaan vain pitkulainen. Siihen moppi tai harjan varsi sisään ja lattiatasolle pyyhkimään villakoiria. Toimii hyvin ahtaisiin väleihin.

Ihanaa, tällaista olenkin kaivannut. Sohvan alta on ollut todella vaikea pyyhkiä pölyjä. Sinne ei mopin pää mahdu imurista puhumattakaan. Tämäpä mahtuu ja suit sait vain on pölyt ja roihnat vedetty sohvan alta pois.
Idea 5: Vuoka-alunen 
Käyttö: Pöytätason suojaamiseen

Kun aloin suunnittelemaan saunatakin kierrätystä, tämä oli ensimmäinen pakko-toteuttaa-idea. Aiemmin tein vastaavan pienen vuoka-alusen (ks. postaus) ja koska se on ollut käytössä hurjan hyvä, halusin tehdä nyt vielä suuremman alusen! Saunatakin selkäosasta leikkasin isomman suorakulmion. Sitten vain vuorasin ja kanttasin sen puuvillalla. Lopuksi tikkasin päälle suorakulmion, jotta kangaskerrokset pysyvät varmasti nätisti yhdessä.
Ja näin se toimii! Koko on juuri hyvä, mittasin että se riittää juuri ja juuri pienelle leivontapellilleni myös. Ja kun ei ole käytössä, alusen voi taitella tai rullata kaappiin. 
Idea 6: Kate-aluset 
Käyttö: Kattaus ja pöydän suojaaminen

Samalla ajatuksella mennään, mutta enemmänkin kattausnäkökulmasta. Nämä lehdet oli myös pakko-toteuttaa-kategoriaa. Idea lehtialusiin on tästä saksalaisesta blogista.
Ja tältä aluset näyttävät käytössä! Enää tarvitsee vain kuuman keiton kulhoon ja avot! 

Lehdet ovat kyllä kivat. Suojaavat pöytää ja näyttävät myös sieviltä. Toimii myös muuten koristeena tai tarjoilussa lämpimien tarjoilukulhojen alla pöydän suojana.
Siinä kuusi ekaa ideaa ja jatko-osa on tulossa!

Mitähän voisivat olla vielä kaksi jäljellä olevaa ideaa?

6 kommenttia:

 1. Wau miten kekseliästä!

  VastaaPoista
 2. Hienoja ideoita.Voi kun osaisi ommella. Kaapillinen kaikkea kutistunutta vaatetta, jotka vielä ihan vahvoja. Menevät kyllä tekstiilikeräykseen jossain vaiheessa. Trikoothan voisi tietysti leikellä matonkuteiksi ja virkata maton. Taidanpa tehdäkin niin, nyt kun voi ulkona tehdä ettei sisällä pöllytä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kuteiksi leikkaaminen on oikein hyvä vaihtoehto, jos ompelu ei ole vaihtoehto! :)

   Poista
 3. Onpa kivoja ideoita! Varsinkin tykkäsin kate-alusista sekä moppiin laitettavasta siivousapurista. Mietin, että moppiin voisi tehdä myös sellaisen, missä olisi taskut molemmissa päissä. Sitten sen voisi laittaa siihen niin, että moppia voisi käyttää myös niin, että moppia saa liikutettua normaalista useampaan suuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) todellakin voisi tehdä! Tein vastaavia joskus vuosia sitten vanhasta fleecestä. Hyvin toimisi myös froteesta.

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.