sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Neulottu vohveli (+ ohje).

Vohveli sentään!

Kun tämä koronakotoilu alkoi, päätin ottaa sohvapöydälle ihan oman käsityön. Sitä kun myös sohvalla oleskelu on lisääntynyt tänä keväänä ja ei siinä tyhjän panttina jaksa olla niin halusin jonkun pidempiaikaisen käsityön, joten tehdä korotonakotoilun aikana.
Valitsin koronakässäksi neulotun pikkupyyhkeen, koska olen pitkään halunnut kokeilla millainen neulottu pyyhe toimii käsipyyhkeenä.

Neulepinnaksi valitsin vohvelin, koska halusin jotain simppeliä ja yksinkertaista, sellaista missä on vain muutaman kerroksen mallikerta, jonka muistaa myös ulkoa ilman muistilappuja.
Neulottu vohvelipinta on aika hauska! Graafinen, linjakas, mutta silti siinä on jonkinlaista pehmeyttä mukana. Pintaneule syntyy vain neljän kerroksen vaihtelulla, jossa tarvitset vain oikeita ja nurjia silmukoita.

Neljän kerroksen mallikerta ei muuten ole paljoa, se oli just ihana iltaisin. Kun ei oikein mitään isompaa jaksanut kässäillä niin kyllä aina neljä kerrosta silloin tällöin jaksoi neuloa. Etenemistahti ei siis päätä huimannut, mutta ei niin ollut tarkoituskaan. Oli kivaa tehdä välillä jotain työtä hitaasti ja nautiskellen, ajatuksena et valmistuu kun valmistuu, ei ole kiirettä, tässä nyt koronakässäillään ihan rauhassa.
DIY: Neulottu vohvelipinta

Lanka:
Tekniikka sopii mille vain langalle. Kuvio näkyy parhaiten tiukkakierteisissä langoissa. Valitsin käsipyyhkeeseen Schachenmayr Peach Cottonin (60 % puuvillaa, 40 % akryyliä), koska sen väri puhutteli ja sain yksinäisen kerän käyttöön kuleksimasta. Ei varmasti fiksuin valinta käsipyyhkeeseen, mutta Peach Cottonin poikkeuksellisen keveys tuntui silti jotenkin hyvältä. Ainakin siinä mielessä, että sen reilu juoksevuus oli enemmän kuin riittävä. Yksi kerä riitti ja jäljellekin vielä jäi.

Tee näin: Luo 3+1 jaollinen määrä silmukoita. // EDIT: Pyyhkeessä 70 silmukkaa.
1. krs: *1o, 2n* toista *-* krs, tee loppuun 1o. 
2. krs: 1n, *2o, 1n* toista *-* krs. 
3. krs: Neulo kaikki oikein. 
4. krs: Neulo kaikki nurin. 
Toista 1.–4. kerroksia.
Jahkailin pitkään pyyhkeen kiinnittämistä. En tahtonut siihen mitään ommeltua lenksua. Päädyin kietomaan yläkulmaan vahattua nyöriä. Ei reikiä, eikä kiinteitä lenksuja. Ja näyttääkin ihan kivalta.
Idea muuten vohvelipintaan lähti näistä "herkkuvohveleista", jotka tein Kauneimmat Käsityöt -lehden (nro 2/20) "Tekniikkakoulu"-palstalle. Siinä on myös virkattua vohvelia, sen mukavan rouhea ja kolmiulotteisempi vohvelikuvio. Neulottu vohveli on virkattua pehmeämpi ja herkempi. Virkattu vohveli muodostuu kahdesta kerroksesta ja etenee nopeasti pylväiden ja kohopylväiden avulla, mutta se onkin sitten ihan eri ohje se.

Kyllä vohvelit ovat ihania niin paistettuna kuin myös langasta tehtynä!

Ja en voi sille mitään, mutta nyt rupes tekeen kovasti mieli vohveleita..

2 kommenttia:

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.