torstai 14. toukokuuta 2020

DIY: Yhden kappaleen laukku (+ ohje).

Ompelin virheestä vihreän minilaukun, nyt tuli sille isompi tietoinen virhemittaus kaveriksi.
Lisäsin samalla laukkuun ompelu-ohjeen - jos vaikka joku muukin innostuisi kokeilemaan oman minimittiksen ompelua!

Ks. mittavirheestä minilaukku eli minimittis! 

Tästä tuli aika passelin kokoinen laatikkolaukku. Mahtuu sisälle just vihot, arskat ja sen sellaiset. Hyvän kokoinen kesälaukku, mahtuu kaikki olennaiset mukaan!

Valitsin tähän laukkuun pehmeää, mutta vahvaa keinonahkajäljitelmää. Siinä on pehmeä pinta. Laukkua ei tarvitse vuorittaa, joten jämäkkä materiaali on hyväksi.
DIY: Yhden kappaleen Minimittis-laukku 

Malli on "box pouch"-muunnelma. Mitat vain muuttuvat. Silloin saumat jäävät vähän laukun etupuolelle ja muotokieli on vähän eri mallinen laatikko. Suorita ensin vähän matematikkaa.

Laske ensin minkä kokoisen laukun haluat (=etu-/takakappale) ja lisää saumanvaraa vain sivuihin (eli noihin lovi-paikkoihin). Mittaa kaksi tällaista suorakulmiota ja iske niiden väliin pohjakappale. Ylimenevää" liuskaa on puolet etu-/takakappaleen korkeudesta + pieni saumanvara. Päihin tulee yläreunaan yhtä pitkät liuskat, mutta pari centtiä kapeammat.

Oman laukun mitat (suluissa vihreän minimittiksen mitat), sis. saumanvarat:
Etu-/takakappale 17 x 19 cm (11 x 13 cm)
Pohja 7 x 37 cm (6 x 25 cm)
Yläreunat 5 x 37 cm (4 x 25 cm)
Vinkki laukun leikkaamiseen: mittaa ja piirrä puolet "kaavasta" paperille tai suoraan matskulle. Käännä ja leikkaa puoliskon avulla toinen puoli - näin ainakin tulee symmetrinen kappale!

Ja sitten aloitetaan ompeleminen:
Ompele ensin vetoketju. Vetoketju saa olla yhtä pitkä mitä suikaleen leveys (kierrätetty käy oikein hyvin, kuten minulla lähti vanha vetska uusiokäyttöön). Ompele eka toiseen laitaan oikeat puolet vastakkain ja sitten tikkaa päältä paininjalan verran reunasta. Sitten toista sama toiselle puolelle.

Kun vetoketju on paikoillaan, ompele yläreunojen päät pohjasuikaleeseen. Kohdista suikaleiden päät keskeltä. Yläreunasuikaleet saattavat olla hippasen leveämmät, älä anna sen häiritä. Voit tasata leveyden myöhemmin.

Jos et halua tehdä laukkuversiota, voit skipata seuraavan vaiheen. Jos taas haluat veskaan olkahihnalle paikan, lisää lenksut tässä vaiheessa. Helpoiten se ehkä onnistuu näin:
Voit liittää laukkuun hienommatkin venkselit, mutta voit myös oikoa ja tehdä ihan vaan näin: leikkaa kaksi pientä suikaletta. Taita nelinkerroin ja ompele päältä. Saat siis kaksi ohutta "nauhaa". Laita nauha lenkille ja nuppineulaa sivusaumaan. Nyt tsekkaa kummalle puolelle laitat lenkit eli kummalla olalla laukkua kannata ja haluatko, että laukun vetoketju avautuu olalla vasemmalta oikealle vai toisinpäin.

Nuppineulla lenkit ylös sivusaumaan ja ompele koko sivusauma suoraan yhteen. Ompele kaikki sivusaumat yhteen, mutta muista jättää vetoketju auki ennen viiimeisen sauman ompelua. Jos yläreuna oli leveämpi, ompele pohjasuikaleen leveyden mukaan, jotta saumasta tulee suora. Leikkaa ylimääräiset leveydet pois.
Ja sitten se onkin valmis!

Käännä oikeinpäin ja työnnä kulmat auki.

Tässä näette pienet sivulenksut takakappaleessa. Yhdistä näihin klipseillä oleva laukun hihna. Mulla on pari kaupan hihnaa, joita vaihtelen pienissä laukuissa. Mitä sitä kiinteää hihnaa suoraan tekemään, kun voi käyttää yhtä ja samaa hyvän mittaista? Vastaava hihna on helppo ommella omaan mittaan myös itse. Voit ommella sen vaikka puuvillakankaasta ja yhdistää vain päihin klipsut.
Minimittis-laukkua voi käyttää olkalaukkuna ja vyölaukkuna. Se, että hihnan suikaleet ovat pienet, mahdollistaa myös sen, että ei haittaa, jos ottaa hihnan pois. Lenkit eivät käyttöä häiritse ja laukku käy silloin myös ihan vain vaikka tavaran säilytyspussukkana.
Jos ompelemisessa oli jotain epäselviä kohtia, kysy - autan mielelläni!

Ja kerrothan, jos kokeilit ohjettani, kuulisin sen erittäin mielelläni.

4 kommenttia:

  1. Tuhannet kiitokset tästä! Hienot laukut!

    Nimim. Ohjetta jo Instagramissa pyytänyt 😊

    VastaaPoista
  2. Kiitos ohjeesta. Tällainen on ollut hakusessa - vielä kun saisi aloitettua.

    VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.