torstai 1. huhtikuuta 2021

Punch needle -pupu (+ ohje)

Pääsiäisen pupuviikon* pupuhurahtaminen jatkuu! Nyt vuorossa on jotain pientä ja pulleroisen pehmyttä.

*Pääsiäisen teemaviikko eli pupuviikko, jolloin blogiin tupsahtaa pupuja joka päivä! // Ks. osa 1: Virkattu minipupu /
osa 2: Neulotut puput ja porkkanat (maljakonsuojus) / osa 3: Akvarellipuput / osa 4: Betonipupu

Punch needle, suomeksi tuftaus. Tuo jykevä neula (jota punkaneulaksikin taidetaan kutsua), jolla puhkotaan pingotettua harvasidoksista kangasta ja sitten siihen tulee nurjalle kivoja lenkkejä.

Ostin tuftausvermeet jo aika päiviä sitten (ks. postaus), mutta en juuri ole saanut tuftattua mitään. Paitsi nyt! Päätin, että nyt tulee pupua punch needlellä vaikka mikä olisi. Käyttötarkoitus jää pieneksi, mutta onhan tuo söpö koriste.

DIY: Punch needle -pupu

Tarvikkeet: Paksua lankaa, tuftausneula, kirjontakehys, punch needlelle sopivaa kangasta, liimaa, huopaa.

Ensin tuftataan itse pupu. Tässä työn nurja eli oikea puoli. Siihen jää kivoja lenkkejä. Tuftaus on siitä kivaa, että se on superhelppo purkaa. Kankaaseen voi jäädä reikiä, mutta ne saa piiloon, kun neulan päällä vähän siirtelee kankaan sidoslankoja. Eli tuftauksen voi aloittaa monta kertaa alusta kunnes lopputulos on hyvä.

Tuftauspuolelta jälki on tasaista. 

Joissakin töissä tämä jätetään oikeaksi puoleksi. Myös litteän pinnan ja pörpelön puolen kontrastia voi yhdistää, kun pistelee menemään kummaltakin puolelta suunnitelmallisesti. Tässä pupussa tämä on kuitenkin ihan nurjaa ja jää piiloon taustan alle.

Lanka purkaantuu helposti, joten tuftaus on aina jollain tapaa kiinnitettävä ennen kehyksestä poisto ja/tai ylimääräisen kankaan pois leikkaamista. 

Itse päädyin siihen, että levitin tasaiselle pinnalle liimaa (ehkä vähempikin olisi riittänyt). Annoin kuivahtaa ja vapautin muodon taustastaan. Taitoin kankaan reunat nurjalle ja vielä liimasin ohuelle huovalle. Väliin sujautin ripustuslenkin.

Että siinä se saa yksinäisessä virpomisvitsassa (okei myönnetään ihan tavallinen kuivunut oksa se vaan on) roikkuu. Koko korvaa tässä määrän. On sen verran iso (ja valloittava), että eihän muuta tarvitse laittaa vitsaan oksaan.

Vielä tulee kaksi pupupostausta. Spoiler alert: pupunkorvat liittyvät vahvasti asiaan.

Oletko sinä tuftannut? Kuulen mielelläni erilaisia taustan kiinnitysvinkkejä ja mitä käytönnöllistä ideoita punch needlellä voisi saada tehtyä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.