perjantai 2. huhtikuuta 2021

Minipuputin -kukkaro (+ ohje)

Pääsiäisen pupuviikon* pitkäperjantain pupu on tässä! Nyt on tullut monta sisustuksellista tai koristeellista pupua - ei enää! Kaksi viimeistä osaa ja kaksi käytännöllisempää pupunkorvaparia!

*Pääsiäisen teemaviikko eli pupuviikko, jolloin blogiin tupsahtaa pupuja joka päivä! // Ks. osa 1: Virkattu minipupu /
osa 2: Neulotut puput ja porkkanat (maljakonsuojus) / osa 3: Akvarellipuput / osa 4: Betonipupu / osa 5: Punch needle -pupu

Kuka muistaa pupulaukkuni? Nahkainen pikkulaukku suurilla pupunkorvilla! (Ks. postaus tästä.)

Pupulaukku on varmasti yksi käytetyimpiä itse tehtyjä laukkujani. Se alkaa olla jopa vähän kulahtanut. Nahka on vähän venähtänyt ja paikkoja rispaantunut. Vielä se menee, ei tarvitse uutta tehdä - mutta pienen kukkaroversion siitä tein!

Kutsun pientä pupukukkaroa MINIPUPUTTIMEKSI. Se on aika veikeä. Siinä ei ole vuorta eikä hihnaa kuten laukussa, joten se valmistuu hyvin helposti. 

Ja teemaviikon merkeissä, tässä tulee ompeluohje minipuputtimeen:

OHJE: MINIPUPUTIN 

Tarvikkeet: Keinonahkaa*, pieni vetoketju** ja luonnollisesti ompeluvermeet  - muuta et tarvitsekaan. Jos varusteluista löytyy nahkaneula, käytä sitä ompelukoneessasi.

* Käytin puretusta ja silputusta laukusta keeinonahkaa. **Myös vetoketju on kierrätetty pätkä, varmaan myös vanhasta laukusta. // Eli minipuputin on oikea minibudjetin eli nollabudjetin kukkaro!

Tee näin: Leikkaa kaksi kukkaron sivukappaletta (joko pohjat pyöristäen tai sitten ei, valitse mieluinen koko ja muoto), leikkaa neljä korvakappaletta (huomioi reilut saumavarat) ja kaksi pientä palaa vetoketjun päihin.

Ompelu lähtee korvista:

1. Ompele kaksi kappaletta oikeat puolet vastakkain. Käännä.

2. Leikkaa toiselta puoleta yläreuna lovelle kuvan tapaan. Tämä voi helpottaa vähän sitä, että vetoketjusaumassa ei olisi niiiiiin paksusti nahkakerroksia alla. 

3. Taita sivut keskelle ja tikkaa päältä. Ommel saa olla aika reunassa. Tee toinen korva samoin.

Sitten siirrytään vetoketjuun:

4.-5.  Ompele pikkupalat vetoketjun päihin ensin oikeat puolet vastakkain ja sitten käännä nurjalle, tikkaa päältä, ompele hitaasti ja varovasti ettei neula iske vetoketjun hampaisiin. Varmista toista päätä ommellessa, että vetoketjun pituus on sivukappaleen levyinen. Lyhennä tarvittaessa vetoketjua. Palat voi myös tahtoessaan jättää lisäämättä, jos vetoketju ei ole kierrätetty ja päistään auki leikattu. 

6. Merkkaa sivukappaleen keskikohta ja ompele pupunkorvat symmetrisesti. 

Loppusuora häämöttää:

7. Ompele ensin vetoketju paikoilleen ihan normaalisti, ensin toiselle sivukappaleelle ja sitten toiselle. 

8. Tikkaa saumat vetoketjusta poispäin. Korvapuolella jätä korvat kuvan mukaisesti vetoketjun päälle. Ensin voi tuntua, että korvat jäävät törröttämään pystyyn, mutta ne asettuvat vielä alaspäin.

Ja viimeistely vielä:

9. Kohdista sivukappaleet ja ompele sivusaumat. Ompelua voi helpottaa, jos aloitat alhaalta keskeltä ja ompelet alhaalta ylös sivut erikseen. (Materiaalin salliessa loveta mahdolliset pyöreät kulmat, jotta nahka taipuu kulmistaan nätisti. Itse en tätä uskaltanut tehdä ettei keinonahka lähde alakulmista repeämään ja alaosaan jäi vähän "kulmia". Ehkä ne pyöristyvät käytön myötä nahkan pehmentyessä.)

10. Lopuksi käännä kukkaro oikeinpäin!

Kukkaro on sopiva pienelle määrälle meikkejä. Sinne sujahtaa punat ja värit sekä korut. 

Isosiskonsa kaltainen, mutta silti niin erilainen ja töpäkkä. Pupulaukku on tosi pehmeätä nahkaa, minipuputin taas kovempaa ja paremmin kuosissa pysyvää. Korvatkin on niin pulleat ja höröllä.

Tai jos se sittenkin olisi rahakukkaro - mikäli nyt käteistä kehtaa vielä joskus taas käyttää. Ei ole juuri tarvinnut käteistä mukana kuljettaa. Tai saati niitä meikkejäkään. Kyllä se vielä tulee aika, kun tarvitsee pikkulaukkua ja minipuputinta, korjausmeikkejä ja käteistä narikkaan tai mihin ikinä sitä joskus käytettiinkään.

Oiva kaveri tämä minipuputin.

Jos sinulla on ohjeesta epäselviä kohtia, kysy - autan mielelläni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.