tiistai 13. huhtikuuta 2021

DIY: Kompakti, superhelppo penaali

Olen alkanut piiiitkän, vuosia kestäneen tauon jälkeen piirtelemaan ja luonnostelemaan. Välillä jopa päivittäin. Siinä, kun nostelee eri tussisettejä ja tussipusseja milloin mihinkin sohvalle, nojatuoliin tai sänkyyn niin kyllä miettii: miksei vaan voisi olla parhaimmat tussit samassa paketissa?

Ja siihenhän on superhelppo ratkaisu: penaali! Minulla ei ole ollutkaan vuosiin minkäänlaista penaalia, kun ei sille ole ollut tarvetta. Ja nyt tein ns. venemäisen superkompaktin penaalin. Mittasin, että siihen mahtuu vain ja ainoastaan lemppareista lemppareimmat kynät. Ei ole tilaa yhtään sen enempää - jos olisi, olisi sama tehdä repun kokoinen penaali, jotta kaikki kynät mahtuu mukaan.

DIY: Kompakti penaali

Vain viiden vaiheen ompelus!

Tarvitset vain palan nahkaa ja sopivan vetoketjun - ei muuta! Itse käytin jämäkeinonahkaa, joka on vanhasta laukusta leikattu. Myös vetoketju on jostain kierrätetty, saattaa olla myös vanhasta laukusta.

1. Leikkaa nahasta kaksi suorakulmiota. Leikkaa nahasta myös kaksi pientä neliötä, joiden leveys on vähän suurempi mitä vetoketjun leveys.

Nämä tässä ovat kooltaan 8 x 19,5 cm.

2. Ompele neliöt vetoketjun päihin. Voit ommella suoraan siitä päältä, kunhan olet vetoketjun hampaita ylittäessä supervarovainen (ettei neula osu ja väänny). Ompele neliöt kuvan mukaan niin, että neliöt jäävät vetskarin päihin ja vetoketjun osuus jää suorakulmiota kaitasemmaksi.

3. Ompele vetoketju paikoilleen. Tikkaa päältä oikealta puolelta halutessasi.

4. Taita suorakulmiot vastakkain ja ompele sivu- ja alasaumat yhteen (muista jättää vetoketju auki tai ainakin puoliksi auki, jotta pääset kääntämään penaalin ympäri). Leikkaa mahdollinen ylimääräinen vetoketju ja nahka pois. Siisti ja saksi tarvittaessa ala- ja sivusaumat. Leikkaa kulmista pienet neliöt pois (itsellä 2 x 2 cm). 

5. Taita kulmien aukot vastakkain, kohdista sivu- ja alasaumat ja ompele päältä. Saumat muodostavat pohjan. Käännä penaali oikeinpäin. Työnnä esim. kynällä kulmat suoriksi.

Jos haluat, tee vielä piste iin päälle:

6. Leikkaa nahasta pieni suikale ja vähän suurempi suikale. Hapsuta suuremman suikaleen pitkä reuna. Pikaliimaa pieni suikale suurehkon välirenkaan ympärille ja kierrä ja liimaa hapsusuikale siihen ympärille. Kiinnitä hapsu vetoketjun vetimeen.

Ja sitten se onkin jo valmis!

Eikös ollutkin superhelppo. Ja tietenkin penaalista saa vieläkin superhelpomman, jos tekee ihan litteän penaalin ilman kapenevaa pohjaa. 

Hyvin voisi muuten tätä penaalia käyttää muussakin meiningissä. Meikeille. Koruille. Laukun pikkusälälle. Olisi myös kiva vähän suuremmassa koossa. Silloin voisi olla sopiva sukkapuikoille. Nyt koko ois passeli virkkuukoukuille. Kyllähän tälle löyty heti monenlaista käyttöä.

Ja on kompakti. Mutta silti kaikki nämä mahtuu sisälle! 

Kuusi tussia, puukynä, kaksi water brush - säiliösivellintä, pyyhekumi ja teroitin. Eli kaikki mitä eniten käytän luonnoskirjaan "taiteillessa". Näiden lisäksi käytössä on usein joko vesivärinapit tai akvarellikynät.

Sanoisin: mikä tilaihme!

Ihanaa, että akuutin inspiraation tulessa voi napata vain kompaktin penaalin ja luonnoskirjan käteen. Säilytän kaikkia eri tussisettejä ja paketteja siis hyllyssä laatikossa ja tuntuu, että inspiraatio ehtii mennä ohi siinä vaiheessa, kun on kaivanut laatikosta haluamansa tussit käteen.

Seuraavaksi voisikin vähän tussailla lisää. 

Pahoittelut kuvan pyllystä. Ei iskeny sensuuri.

2 kommenttia:

 1. Ai että kun tuli näppärä penaali! Oispa ihanaa kun sitä osaisi ommella, mutta siinä olen kyllä ihan kädetön. No joo, ehkä suoraa ommelta osaan, mutta siihen se sitten jääkin...
  Ja hyvin kyllä osaat piirtää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) mutta eihän esim tässä penaalissakaan muuta tarvitse, kun ommella suoraa tikkiä! :) harjoittelemalla oppisit ihan varmasti :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.