keskiviikko 21. huhtikuuta 2021

Kangasmaski 3.0 - vielä istuvampi malli!

Kangasmaski on ollut jo pitkään ihan arkipäiväinen asia. Oudosta asiasta tuli normaalia. Ja näyttää siltä, ettei vielä toviin asia muuksi muutu.

Marraskuussa tein satsin mustia maskeja ja nyt ovat ne menneet sellaiseen kuntoon, että oli jo pakko tehdä uusia. Samalla hoksasin vielä yhden helpottavan askeleen maskien teossa. Se ainakin jotenkin itselle oikaisi yhden mutkan suoraksi, joten sarjana maskien ompelu kävi entistä helpommin. 

Joten tässä tulee UUSI OHJE: KANGASMASKI 3.0.

Katso myös kangasmaski 2.0. -ohje.
DIY: HELPPO NENÄTUELLINEN KANGASMASKI 

Aloita kankaiden kattilaesipesusta eli pesemisestä. Kiehauta 5-10 min ripusta kuivumaan. Tarkoituksena on kankaan kutistaminen. Pese myös kuminauhat - itse en sitä tehnyt edellisten maskien kanssa ja kuminauhat kutistuivat ja kirrasivat korvasta. Talvella pipokautena se ei sinänsä haitannut, mutta nyt korvat menee ilman pipoa ikävästi rullalle.
Leikkaa ja ompele kappaleet yhteen. Alku starttaa samoin mitä edellisessä ohjeessa (linkki yllä alussa).

1.-2. Leikkaa tiheästä puuvillasta kaksi kappaletta. Itsellä oli 17,5 x 18,5 cm, mutta minulla on pienehköt kasvot, joten räätälöi kokoa itsellesi sopivaksi. Leikkaa kuminauhapätkät, itsellä 18,5 cm. Nuppineulaa kuminauhat lyhyempiin laitoihin noin 1 cm päästä kulmasta.

3.-4. Aseta kappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele yhteen. Jätä aukko pitkään laitaan. Jos kankaassa on kuvio, jätä aukko alalaiteen. Leikkaa kulmat pois ja käännä oikeinpäin. Työnnä esim. kynällä kulmat skarpeiksi.
5. Merkkaa nuppineuliuoilla ylälaitaan keskelle nenätuen paikka. Edellisestä maskipostauksesta saat ohjeen itse tehtävään nenätukeen. Ne ovat olleet hyviä ja kestäviä, nyt käytin valmiista Prymin nenätukia, kun niitä vielä sattui valmiina olemaan.

6.-7. Laskosta reunat. Itse tykkään yhdestä leveähköstä vastalaskoksesta niin, että laskosten yhtymäkohta on sisäpuolella eli ihoa vasten. Maski avautuu silloin ihan näppärästi ja yhden vastalaskoksen päältä on helpohko ommella. Itse laskostin niin, että laskostettuna laidan leveys on noin 8 cm. 

8. Ujuta nenätuki merkattuun kohtaan ja "lukitse" nuppineuloilla paikoilleen. Ompele koko maskin ympäri reunaa pitkin. TÄSSÄ tulee edelliseen ohjeeseen helpotettu askel: ei tuplatikkausta yläosaan. Kun nenätuki laitetaan valmiiksi maskin sisään aukosta, voi ompelun aloittaa suoraan nenätuen ns. aloituskohdasta, jatkaa laidan laskosreunaan, ommella alalaidan samalla aukon sulkien ja lopettaa toisen laskosreunan jälkeen nenätuen aloituskohtaan.
Ja sitten maskin pitäisi näyttää tältä!

Kokeile istuuko maski miten kasvoilla. Ja jos käy niin kuin minulla, että alalaita tuntuu turhan ilmavalta..
..nippase alhaalta kiinni ja ompele alakulmaan pieni laskos. Laskos on ihan pieni kolmio ja sitä ei tarvitse mitenkään leikata. Riittää kun taitaa ja ompelee keskikohtaan nuppineulan mukaisesti pienen taitoksen.

Ja heti paranee istuvuus!
Ja valmis maski on tässä!

Tässä(kään) ohjeessa ei ole monia vaiheita. Ei monimutkaisuutta. Ei silittämistä, mittaamista ja kääntelyä. Ei turhaa kikkailua. Ompelua vain kahdessa erässä (jos lopun minitaitosta ei lasketa erikseen ompeluvaiheeksi) ja kummassakin ommellaan vain maskin ympäri. Puoleen tuntiin ehtii hyvin ommella sarjatuotantona jo monta maskia.
Ah, ei enää kuminauhat kiristä korvista! Mikä ihana tunne. 

Ja plussaa tietenkin polka dot -kuosista. 
Tein maskeja monessa kuosissa! On pilkullista, on lehtikuosia, on värikästä meininkiä. Kivaa iloittelua synkkien mustien maskien jälkeen. Kaikki ovat omista kangasvarastoista. Ihoa vasten käytin edellisistä maskeista jääneitä puuvillapaloja (mustaa ja valkoista antibakteerista puuvillaa). Osa kuminauhoista on uusiokäytössä.

Ja vanhat maskit (pesin tietty eka) purin paloiksi. Kutistuneet ja kummallisen värisiksi värjäytyneet ex-valkoiset kuminauhat kuminauhapätkät laitoin kummareiden pätkäpussiin (kyllä niitä voi johonkin käyttää vielä). Itse tehdyt, käytössä hyvin mutkaisiksi vääntyneet nenätuet pääsivät eläkkeelle eli metallinkeräykseen. Ja itse puuvillapalat jäivät harkintaan - ehkä tungen ne suoraan saumuri- ja leikkuusilppusäkkikeräykseen, koska maskikankaiden käyttö esim. tilkkuina tuntuu jotenkin kummalta..
Tämä on kyllä ehdoton suosikkini uusista maskeista!

Eikö ole oikea käsityön ystävän kangasmaski! Kankaan olen saanut aikoinaan lahjaksi.

Kyllä näitä taas mielellään käyttää ja sitten kotona keittelee puhtaaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.