sunnuntai 28. maaliskuuta 2021

Virkattu minipupu (+ ohje)

Hyvää palmusunnuntain iltaa!

Eikö ole uskomatonta, että kevät on jo näin pitkällä, että pääsiäisviikko on hyppysissä? Yhtään uutta pääsiäisjuttua ei pitänyt tehdä, mutta sitten hurahdin. Tiput ja noidat ja sen sellaiset ei muhun iske, mutta jänösistä tykkään. Yhden ihan pikkiriikkisen pupusen jos tekisin kuitenkin, ajattelin. Mutta sitten alkoi tupsahtelemaan yhtä jos toistakin tupsuhäntää ja pitkäkorvaa, joten..

..nyt alkaa pääsiäisen teemaviikko: PUPUVIIKKO! Pupu per päivä, koska puput ovat oikeita hyvän mielen lähettiläitä ja hyvää mieltä tarvitaan tähän koronamaailmaan.

Joten tässä pupu numero yksi! 

Muistatteko viime keväältä mininallen? Se oli yksi kevään luetuimmista postauksistani. Ja eikä ihme, onhan tuo tulitikkuaskin kokoinen möhömaha aika söpö kaveri. Jouluna se sai kaverikseen minitontun ja nyt pääsiäisen myötä minipupun!

Ks. ohjeet: mininalle / minitonttu.

Mininallen ohjetta muokkaamalla syntyi tämä tupsuhäntä. Sillä ei tosin ole nallen tapaan liikkuvat kädet ja jalat, koska ne piti kiinnittää paikoilleen, jotta sain pupun istuvaan asentoon.

OHJE: MINIPUPU

Lanka: Hjertegarn Cotton nr.8 -puuvillalankaa. Virkkuukoukku käsialan mukaan (esim. 3).
Muut tarvikkeet: Kaksi helmeä, pieni tupsupallo, ompelulankaa ja pikkuisen vanua.

Virkkaa osat:

Vartalo (kuten mininallessa): 1. krs: Tee taikasilmukkaan 1 kjs + 8 ks, sulje ps:lla. 2. krs: 2 ks jokaiseen s:aan (= 16). 3. –4. krs: 1 jokaiseen s:aan spiraalina (= 16). 5. krs: 8 ks, 2 ks yhteen, 1 ks, 2 ks yhteen, 1 ks, 2 ks yhteen (= 13). 6. krs: 1 ks jokaiseen s:aan (= 13). 7. krs: *2 ks yhteen, 1 ks*, toista *-* kunnes jäljellä on enää 6 s, täytä vartalo vanulla ennen kuin aukko menee liian pieneksi, ps. Katkaise lanka.

Pää (kuten mininallessa): 1. krs: Tee taikasilmukkaan 1 kjs + 8 ks, sulje ps:lla. 2. krs: 2 ks jokaiseen s:aan (= 16). 3. –5. krs: 1 jokaiseen s:aan spiraalina (= 16). 6. krs: *2 ks yhteen*, toista * -* 8 kertaa (= 8). 7. krs: 1 ks jokaiseen s:aan (= 8). Täytä pää vanulla, katkaise lanka (jätä ompeluvaraa langanpäähän) ja sulje aukko muutamalla pistolla.

Yhdistäminen: Ompele pää vartaloon kauttaaltaan niin, että ei jää kapenevaa kaulaa ollenkaan väliin.

Ohje jatkuu alla.

Etujalat (2 kpl): 1. krs: Tee taikasilmukkaan 1 kjs + 5 ks, sulje ps:lla. 2.–4. krs: 1 jokaiseen s:aan spiraalina (= 5). 5. krs: 2 ks yhteen kaksi kertaa, ps. Katkaise lanka.

Takajalat (2 kpl): Virkkaa kuten etujalat, mutta lopeta 3. krs:n jälkeen. Virkkaa lisäksi "reidet": 1. krs: Tee taikasilmukkaan 1 kjs + 8 ks, sulje ps:lla. 2. krs: Virkkaa 2 ks samaan s:aan neljä kertaa, 1 ks. Katkaise lanka. Toisen puolen jalkaan voit tahtoessasi tehdä 2. krs:n kääntämällä virkkaussuuntaa.

Yhdistäminen: Ompele ensin etujalat pään alle. Ompele takajalat reisiosien taakse ja sen jälkeen reisistä kiinni alavartaloon. Varmista, että jalat tulevat samalle tasolle ja pupu istuu suorassa. Jos langnpäitä jää, voit pujottaa ne vartalon ympäri ja vähän kiristää, jolloin pupulle tulee vähän "vyötäröä" ja vartalo saa samalla jämäkkyyttä ja muotoa.

Ohje jatkuu alla.

Korvat (2 kpl): 1. krs: Virkkaa pinkillä langalla 7 kjs. Koukusta laskien toisesta s:sta alkaen virkkaa 6 ks. Katkaise lanka ja vaihda valkoiseen lankaan. 2. krs: 6 ks, 1 ks + 1 puolipylväs + 1 ks samaan s:aan korvan huipuksi, 6 ks toiselle puolelle. Katkaise lanka.

Posket (2 kpl): Tee taikasilmukkaan 1 kjs + 5 ks, sulje ps:lla. Katkaise lanka.

Yhdistäminen: Ompele langanpäillä korvat paikoilleen. Ompele posket laidoistaan toisiinsa kiinni ja sitten pään alakulmaan. "Kirjaile" punainen nenä poskien väliin. Ompele helmet silmiksi (itse tummensin mustalla langalla helmien vierustaa, jotta silmistä tuli enemmän ovaalin muotoiset pyöreän sijaan).

Ohje jatkuu alla.

Ja sitten paras osuus:

TUPSUHÄNTÄ! Pieni tupsu pehvassa kruunaa kaiken. 
Monta pientä osa, mutta monta pientä riemua tuli tätä pupua virkatessa. Ajattelin laittaa minipupun kestorairuohooni (ks. ohje) puputtelemaan.

Aika soma parivaljakko eikö? Minkäs minieläimen sitä seuraavaksi sitten kokeilisi tehdä.. 

2 kommenttia:

  1. Nämä ovat kyllä niin ihania! Täytyy taas yrittää, vaikka näin pienten osasten virkkaaminen tuottaakin vaikeuksia (nivelrikko). Pitää sitten tarvittaessa yksinkertaistaa. Kiitos ideasta ja inspiraatiosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mirja :) harmillista, että nivelrikko vaivaa. Oletko kokeillut niitä ergonimisia koukkuja, olisiko niistä helpotusta? Tai sitten suoraan vähän suurempaan koukkuun ja lankaan vaihtaminen - hyvinhän ohjeella voisi kokeilla tehdä pikkaisen isommankin pupusen :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.