perjantai 19. maaliskuuta 2021

DIY: Vanhat t-paidat kestoräteiksi

Siivottiin vähän vaatekaappeja. 

Seurauksena tuli ongelma: mihin laittaa vanhat t-paidat, jotka ei kelpaa mihinkään?

Ja kelpaamattomilla t-paidoilla tarkoitan todellakin niitä kulahtaneita t-paitoja, joita ei voi oikein myydä, viedä kierrätyskeskukseen tai ilmaiseksikaan antaa, koska...

..niissä on reikiä, ällöttävät hikikainalot tai muita epämääräisiä tahroja, totaalisen kiertyneet saumat, printit kulahtaneet tai murtuneet, ompeleet karkaneet paikoiltaan ja/tai kaikkea muuta epämieluista ilmiötä.

Mihin sitten hävittää nämä?

Tässä yksi käytännöllinen idea (jonka otsikostakin jo saattoi spoilaantua)!

DIY: T-paidoista pestävät kestorätit

Tein näin: Kokosin kaikki 100 % puuvillaa* olevat minun ja miehen t-paidat sivuun ja leikkasin ne about 16-17 cm kokoisiksi neliöiksi. Leikkaaminen kävi helposti, kun taitteli paitaa niin, että sai kerralla 2-4 neliötä leikattua. Leikkasin puolet neliöistä vähän suuremmiksi, jotta neliöitä ei tarvitse tarkkaan kohdistaa ennen yhteen ompelua.

* Muut kuin sataprossaset puuvillaiset t-paidat laitoin "leikkaa nämä kuteiksi" -koriin. Päätin, että käytän kestorätteihin vain sataprosenttisia puuvillapaitoja, jotta voin surutta pestä rätit kuumemmassa ilman negafiilistä siitä, että jos räteistä vielä mikromuovia irtoaisi. Puuvillaiset paidat olivat myös sopivasti tarkoitukseen vähän jämäkämpiä kuin viskoosi- tai polyestersekotteiset t-paidat.

Sitten ompelu!

Surruuttelin surutta saumurilla kaksi neliötä yhteen.  Asetin aina pienemmän neliön suuremman päälle abouttiarallaa kohdilleen yhden laidan mukaan. Siitä sitten vain yhden noston taktiilalla ompelin yhteen kulmat pyöristäen. Ompelu kävi superhelposti, kun ei tarvinnut kohdistella tai piiruntarkkaan katsoa kulmia kohdilleen.

Osassa kyllä meneekin reunat sunnuntaiompelijan tyyliin enemmän loivaa vinoutta kuin skarppia suoraa. Vähän tuli hyppytikkiäkin, koska saumurista olisi ollut jo aika vaihtaa neula. Mutta ajattelin, että tosiaan nämä ovat vain rättejä, joten mitä väliä?  Kyllä ne asian ajaa, vaikka sieltä täältä saattaa silmään osua hyppytikki tai ompeleeseen lispaantunut reuna.

Ompelin yhteensä nelisenkymmentä kestorättiä. Viitisentoista jäi vielä pöydälle, kun ei jaksanut enää enempää samalta istumalta.. Eli kaikkiaan aika hyvä satsi, ei tarvitse käytössä "säästellä".

Kokonaisuutena pyrin siihen, että vastakkain on eri väriset palat. Samalla sain tähdättyä niin, että aina vähintään toinen rättipuolisko on paksumpaa puuvillaa ja toinen sitten vähän lirumpaa versiota. Ainakin sormituntuma sanoo, että mitä paksumpi trikoorätti, sitä kivempi vois olla käytössä.

Ja mikä näiden tarkoitus on?

Taustoitetaan:

Jo syksyllä lopetettiin talouspaperin ostaminen. Suututtaa ostaa jotain niin kertakäyttöistä ja sellaista mitä tuli käytettyä aina ihan turhiinkin asioihin. Joten nostin tyhjentyneen talouspaperitelineen kirppiskasaan ja möin sen huimalla 3 eurolla pois. Sinne meni ja mies totesi vain: RIP talouspaperi. (Eli tämä postaus on myös osa Operaatio minimalismi -proggista!)

Viimiset puoli vuotta tilanteissa, joissa talouspaperia olisi ennen käyttänyt, tuli korvikkeeksi tiskiliina, keittiöpyyhe tai se ärsyttävin: keittiössä pyörivä vessapaperirulla. Jotenkin tuumasin, että pieni rulla on melko sama asia kuin se jo pois karsittu asia. Joten nyt vihdoin zero waste -vaihtoehto tilalle!

Ja nyt nämä kestorätit ajavat talouspaperin sijaa. Onneksi meillä on iso pesukone, nämä mahtuvat hyvin vaikkapa keittiöpyyhkeiden kanssa pyörimään 60 asteessa, joten ei tule kulutusta ylimääräisen pesukonepyörrityksenkään puolesta.

Joskus aiemmin jo yritin samaa ja ompelin pienen erän kestoliinoja bambu joustofroteesta, mutta ne siirtyivät kyllä ihan perussiivouskäyttöön eivätkä jääneet keittiöön. Olen nyt tyytyväinen, että sain vihdoin aikaiseksi nämä kestorätit! Aion sanoa näitä roiskeräteiksi. Siihenhän ne ovat: kun kokatessa roiskahtaa, näillä pyyhitään.

Vielä pitää keksiä hyvä paikat puhtaiden ja käytettyjen rättien systeemille. Ehkä oma pesupussi, johon voisi laittaa suoraan pesua odottamaan? 

Any ideas? Onko sulla vastaavia kestorättejä keittiössä? Missä säilytät niitä?

14 kommenttia:

 1. Olen käyttänyt 4-5vuotta vanhoista pyyheliinoista ommeltuja tiski ja muitakin rättejä, froteepyyhkeetkin on loistavia uusiokäytössä. 👍👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Hyvä idea käyttää myös vanhat pyyheliinat. Kylppärissä on meilläkin uusiokäytössä "froteelappuja", ne ovat olleet ihan huippuja :)

   Poista
 2. minä käytän kertakäyttörättinä.samoin mies autotallissa.välillä tarvitaan kaverienkin paidat.imevät hyvin öljyt.niitä onneksi en pese ,keittiörätit hyvinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin, tosin ei autotallissa vaan miehen pyöränkorjaushommissa ovat kyllä kanssa ovallisia. Ja niihin ei tarvitse muuta kuin saksia sopivan kokoisia paloja! :)

   Poista
 3. Itsekkin olen jo vuosia leikannut vanhoista paidoista ja neidin housuista siivousrättejä, ja ovat todellakin monikäyttöisiä. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! :) Kiva kuulla, että paidat ja housut pääsevät uusiokäyttöön.

   Poista
 4. Meillä on märille pyykeille oma pyykkikori, jotka laitetaan pyörimään 60-90 asteeseen (rätit, lasten vahinkopyykki jne).
  Meillä rätit on ihan eteisen lipastossa säilössä, haetaan sieltä tarpeen mukaan :)
  -G

  VastaaPoista
 5. Hyvä idea, joka tässä huushollissa ei toimi kun ystäväni kierrättää kaikki vanhat paidat pojallaan, jolla on uskomaton taito rikkoa t-paitoja. Hän värjää paidat vihreiksi, jotta perheen muut paidat saavat olla rauhassa. Erikoislapsi tietää, että vihreät paidat ovat hänen eikä muihin sää koskea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan hyvä ja hauska idea värjätä pojan paidat yhdellä värillä! :)

   Poista
 6. Jossakin blogissa näin, että oli keittiössä kaksi lasipurkki: toisessa puhtaat rätit, toiseen laitettiin likaiset (vai olisko tämän blogin uudempi postaus?). No, jokatapauksessa se lasipurkki idea yhdistettynä tähän t-paitojen kierrätykseen tulee meille käyttöön. Kiitos ideasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain olen minäkin nähnyt, se voi olla ihan hyvä systeemi :) ole hyvä!

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.