sunnuntai 7. maaliskuuta 2021

DIY Soodamaaliruukut

Kevään lähestyessä se aina iskee: orastava viherpeukalointi. 

En kyllä edes ole mikään hyvä viherkasvien hoitaja. Mutta olen sitäkin parempi (tai ainakin innostunut) ruukkujen peukaloija! Kivassa ruukussa se rumakin viherkasvi kaunistuu eikun.. Oli miten oli, ruukut ja viherkasvit ovat vähän kuin sisustustyynyt. Niillä saa helposti muokattua kodin fiilistä ja sisustuksen yksityiskohtia vähällä vaivalla ja ilman, että ne veisivät kodissa yhtään sen enempää tilaa kuin aikaisemminkaan.

Ostin aiemmin kaksi pikkuruista kasvia heräteostoksena. En edes tiedä mitkä niiden nimet ovat (eivät tuppisuina minulle esittäytyneet). Mutta tiesin, että uudet ruukut ne tarvitsevat! Tai ei uudet, mutta uudenlaiset. Vanhat, mutta uudenveroiset.

Ks. myös: Itse tehty keramiikkaruukku / Makramee-sydän (+ ohje) / Kalkkimaalispraylla maalattu tarjotin

Lähtötilanne.

Vanhat ruukut, jotka olivat kai alkujaan vihreät. Maalasin ne joskus huonosti spraymaalilla (ja miksi huonoksi, katso seuraava kuva) ja nyt päädyin kolmanteen pintakerrokseen: soodamaaliin.

Maalasin joulukalenterissa joulupallon soodamaalilla (ks. postaus). Se kokeilu oli hyvä ja oli kiva kokeilla kikkaa uudelleen. Soodamaalia kutsutaan myös trash to terracotta -kierrätykseksi ja se sopii monille materiaaleille lasista lähtien.

DIY Soodamaali:
Sekoita akryylimaalia ja ihan tavallista ruokasoodaa sekaisin ja maalaa suht paksulla kerroksella.

Ennen - jälkeen

Spraymaalaus olisi muuten ollut ihan hyvä, mutta kun ei. Valumaa, ruttua, hilseilyä ja epätasaista jälkeä kaikissa merkityksissään. Rumat ku mitkä. Ei hivele silmää.

Soodamaali peitti hyvin rumuuden alleen kaikkine epätasaisuuksineen. Uudesta lookista tuli ehkä jopa vähän hempeä. Sekoitin näihin muuten valkoista ja vähän kullansävyistä akryylimaalia (plus sitä soodaa),  vaikka lopputulos näyttää hiukan vaaleanpunaiseen taittavalta. Valinta oli hyvä. Ensin mietin ihan kunnon vaaleanpunaisia tai keltaisia ruukkuja, mutta olisinko ollut pian vetämässä neljännettä väripintaa päälle? Tämä haaleanvaalea sävy on varmasti sellainen, että sitä jaksaa katsoa pitempään kyllästymättä.

Kaksi kerrosta se otti. Ensimmäinen oikealla, lopputulos vasemmalla. 

Soodamaali muistuttaa kyllä vähän betonipastaa. Yleisilme on vähän kuin töhnällä töpötetty. 

Tykkään. Kyllä siinä passaa nimettömien viherasukkien kasvaa. 

Ehkä jonkinlaiset aluslautaset pitää vielä lisätä, jotta kastelu helpottuu.
 

6 kommenttia:

 1. Wautsi, kiitos mahti-ideasta, tätä taitaa olla pakko jossain välissä koittaa, vaikken itsekään todellakaan ole mikään viherpeukalo. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! :) Vaikkakaan kunniaa soodamaalin ideasta en voi ottaa :) kokeile, soodamaalillahan voi maalata myös vaaseja tai mitä vain sisustuselementtiä, ei siihen viherpeukalointia tarvita :)

   Poista
 2. Ihanaa, suuret kiitokset soodamaaliohjeesta.

  VastaaPoista
 3. Mun mielestä vasemmalla voisi olla monilatvainen pullojukka ja oikealla Sansevieria eli tuttavallisemmin Anopinkieli sukuun kuuluva yksilö. Hidaskasvuisia ja vähään tyytyväisiä. Vähemmän vettä, enemmän ihailua.:)
  Kiitos ohjeesta. Maalasitko ulkoruukut vai onko nämä suoraan istutettu näihin ruukkuihin? Jäin viherkasvi-fanina miettimään, että jos maalaisin tällä tavallisen saviruukun, joka haihduttaa vettä lävitsensä, niin kestääkö maali ja kärsiikö kukka... Taidan ensin kokeilla maalailua suojaruukkuun pelkästään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mahdollisista tunnistuksista! :) Tavallinen anopinkieli löytyykin ja se on kyllä vähään tyytyväinen - toivottavasti myös nämä! :)

   Nämä ovat vain ulkoruukkuina, sisällä vielä suojaruukut. Oon myös aikaisemmin muita saviruukkuja maalannut akryylimaalilla, ainakaan niissä ei ole vaikuttanut, vaikka istutus on ollut suoraan saviruukkuun :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.