maanantai 8. maaliskuuta 2021

Frida Kahlo, minikirjailu

Maailman pienin muotokuvakirjailu? Se on tässä.

Se on Frida Kahlo. 

Kahlo oli meksikolainen taidemaalari (1907–1954), joka tunnetaan erityisesti naivistisesta/surrealistisesta maalaustyylistä, voimakkaista väreistä ja inhorealistisista omakuvista. Kahlo otti kantaa niin maalauksillaan kuin myös pukeutumisellaan muun muassa perinteisiin kauneuskäsityksiin. Hän oli aikansa feministi ja oman tiensä kulkija. Kahlon elämäntarina ja maalaustyyli ovat minusta kiehtovia. Ei ihme, että Kahlon taide rehellisine ilmaisuineen on noussut jopa kulttimaineeseen ja myös feministien yhdeksi keulakuvaksi.

En tiedä mistä ajatus lähti, mutta halusin tehdä Frida Kahlo -kaulakorun kirjaillen. Sitä varten tarvitsin kirjailuvermeet ja pienen riipuspohjan.

Riipuspohjia löytyikin valmiina monenkokoista. Suurin on/oli tosin oikeasti joku vedin, mutta ajaa ihan saman asian. Ja on ajanutkin, siinä oli joskus liimattuna jotain, mutta en muista enää mitä. Liimat ovat vain jäljellä.
Hahmottelin suurimman pohjan mukaan alueen, jonka keskelle pyrin kirjailun tekemään.

Stay sharp - eikö ole muuten hieno lyijykynä!
Kirjailun jälkeen leikkasin työn soikioksi ja liimasin yli jäävät reunat taakse. 

Tässä näkee jo koon: sehän on ihan superpieni! Lankamenekkikään ei ollut suurta. Sai hyvin niitä pienimpiä kirjailulankapätkiä pois tähän miniminikirjailuun.
Ja sitten voi hitsinvitsinpimpulanpompula.

Siitähän tuli ihan vääränkokoinen. Ei istu hyvin mihinkään riipuspohjakokoon. Ehkä se on myös vähän liian paksu ja ei istu paikalleen sen takia kovinkaan sievästi vaikka millä yrittäisi liimata. Ei tullut riipusta.

Plan B: ompelen sen paitaan koristeeksi. Ai niin, eikun se liima. Käyttämästäni liimasta koituisi pesussa vain ongelmia.

Plan C? Ehdotuksia?
Tästä mikrokäsityöstä tuli vähän sama kuin viime vuoden we can do it -modernista ristipistotyöstä. Se ei löytänyt paikkaansa, on ollut vain "seinäkollaasissa". Luulen, että Fridalle saattaa käydä samoin. Jos nyt aikansa ottaa et löytää sijoituskohteensa niin ainakaan se ei vie odottaessaan paljoa tilaa, heh. 

Ks. myös moderni ristipistotyö + kaavio / A4:lle kirjailtu Frida Kahlo (on muuten edelleen seinällä!)

JA ai niin, Fridan myötä: hyvää Yhdistyneiden kansakuntien naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päivää! 

En toivota "hyvää naistenpäivää ihanille naisille", koska se ei ole tämän päivän merkitys. Tämä ei ole kukkia ja hemmottelua -päivä naisille. Tämä ei ole sitä, että kuinka rohkeita, upeita ja kaikkea muuta me naiset olemme. Myös miehet ovat rohkeita ja upeita. Me kaikki olemme. Tasa-arvoisesti. Silti se ei näy yhteiskunnassa. Se rohkeus ei näy tasa-arvossa eikä tilastoissa. Tasa-arvo ei toteudu taloudellisesti, ei edes maissa, joissa tasa-arvopykälät ovat korkeimmat. Se ei toteudu työpaikoilla, koska naisten työelämäasema on edelleen kuralla. Se ei toteudu kotityöjakaumassa, ei vanhempainvapaissa, ei eläkekertymissä, ei johtoportaassa, ei tasa-arvopolitiikassa, ei omaisuusjakaumassa, ei arjen kuluissa, ei edes täydellisesti terveydenhoidossa (puhumattakaan silpomisasioista). Sukupuolten välillä on edelleen iso kuilu. On väärin, että asia, johon et voi vaikuttaa, eli sukupuolesi voi määrittää sen onko eurosi euro, mitkä ovat koulutuksesi ja urapolkusi mahdollisuudet ja kuinka paljon joudut elämässäsi kokemaan vaikkapa seksuaalista häirintää ja/tai väkivallan uhkaa. 

Paljon on saavutettu, mutta niin paljon on vielä saavuttamatta.

10 kommenttia:

 1. Plan D: Kenties tuon voisi pelastaa vielä rintaneulaksi. Ompele Frida isommalle tilkulle reunoja pitkin ja tilkku sitten rintaneulapohjaan kiinni.

  VastaaPoista
 2. Voisko siitä ihan kylmästi leikata pois kaiken, tai siis ehkä millin jättää reunaksi, mikä kääntyy sinne taakse? Liimaa reunoihin/taustaan ettei purkaudu. Sitten vaikka pahvista ns. paspatuuri reunoiksi sopivaan riipuspohjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäreunus riipuspohjaan onkin hyvä idea. Kiitos :)

   Poista
 3. Entä jos itse tekisit massasta syvemmän riipuspohjan? :)

  VastaaPoista
 4. Onpas kyllä tosiaan pienen pieni kirjontatyö! O_o Ja silti ihan näköinen :). Jostain syystä mulle tuli mieleen että toi ois hauska yllätys semmoisen aukeavan riipuksen sisällä, semmoisen taskukellon tyylisen. Mutta jos ei ole semmoista niin sitten en tiedä. Jonain yksityiskohtana jossain sekatekniikkataulussa...? Jos tekisi taikataikinasta/soodataikinasta/jostain askartelumassasta semmoisen vähän isomman lätyn mihin tuon saisi upotettua ja sen lätyn sitten tekisi riipukseksi/magneetiksi/joksikin muuksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On pieni! :D hitsi, taisin vasta luopua avattavista riipuspohjista. Olisikohan niissä ollut sopivan kokoista.. Magneettikin on hyvä idea! Kiitos :)

   Poista
 5. Voisikohan Fridasta tehdä magneetin? Hän on muuten todella upea! Onnistuit hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni magneetti on myös aika kiva idea, Fridanhan voisi helposti liimata pieneen, vahvaan magneettiin :) Kiitos paljon!

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.