sunnuntai 8. maaliskuuta 2020

We Can Do it -moderni ristipistotyö.

We Can Do It!

Olen nyt vähän kuin Mestaritekijä-kisassa juontaja Antti Holma: "Se on kangaslätkä, suunnittelin sen itse!" No koska se on tuollainen ristipistomerkki ja suunnittelin sen itse (alla ristipistokaavio).

Pyörittelin tätä miniristopistotyötä jonkin aikaa ja en löytänyt sille järkevää ja kivaa paikkaa. Liimasin kevyesti sille korkkikankaasta "kehykset" ja jätän merkin sijoituskohteen harkintaan. Ehkä laitan sen kalenteriin? Seinälle kässäkollaasin kenties? Tai ompelisinko johonkin pussukan tai laukun kulmaan koristeeksi?
Inspiraatio tähän toisen maailmansodan aikaisen propagandajulisteen ja nykyään lähinnä feministisen kuvan toisentoon miniristopistotyönä lähti mistäpä muustakaan kuin naistenpäivästä. Päivä, joka niin sapettaa ja tekisi mieli huutaa muutama ahdistunut kirosana.

Hampaita kiristää joka kerta, kun näen tai kuulen jonkun sanovan: Ihanaa naistenpäivää!

Mikä siinä on ihanaa? Tämä päivä ei ole ihana. Naistenpäivä ei ole ystävänpäivä tai äitienpäivä, se on Yhdistyneiden kansakuntien naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päivä.

Jos naiset olisivat niin ihania, kuin länsimaissa toivotetaan niin miksi naisten ja miehen tulotasot heittävät? Miksi johtoasemissa naiset ovat edelleen vähemmistössä? Miksi naisilla ei ole samat mahdollisuudet menestyä tietyillä aloilla kuin miehillä? Miksi naiset joutuvat kärsimään ja sietämään seksuaalista ahdistelua? Miksi köyhissä maissa siepataan tyttöjä ja naisia ja myydään rikkaille vaimoiksi ja seksiorjiksi? Miksi tyttöjä edelleen abortoidaan, koska suositaan vain poikalapsia? On onni ollut syntyä maahan, jossa myös tytöt ovat haluttuja ja jossa ei tarvitse pelätä kaapatuksi tulemista.

Että tämä päivä ei ole ihana. Jos jotain haluaa naistenpäivänä toivottaa niin toivottaa tsemppiä kanssasisarille. Toivottaa sitä oikeaa sanomaa. Toivoo, että vielä koittaa päivä, kun naisia ei sorreta missään maassa. Juhlii niitä saavutuksia, jotka naiset ovat jo saavuttaneet. Tiesitkö muuten, että moni arjen päivänselvä asia kuin vaikkapa tiskikone ja astiankuivauskaappi ovat naisten keksimiä? Juhlitaan niitä, hienoja saavutuksia ja keksintöjä! Paljon on saatu aikaa, mutta harmillisesti poliittisesti ja kansainvälisesti on niin paljon vielä saavuttamatta.

Ugh, olen puhunut, paasaus sikseen.
Tässä vielä ristipistokaavio - kun sen kerran itselleni näpytin niin tässä kässäsiskoille jakoon. Kuvasta puuttuu päälle tehtävät mustat pistot ja tietenkin kasvot.
Ks. myös viime vuonna tekemäni naistenpäivän innoittama "kirjailtu" tpaita. GRL PWR -on edelleen käytössä!

2 kommenttia:

 1. Ennen tuli tehtyä vaikka mitä ristipistojuttuja ja nyt en vuosiin ole tehnyt mitään. Tytär kyllä kysyi, että osaisinko kun haluaisi jonkin ostopaidan kaltaisen tehtävän. Siinä oli miehustaan kirjailtu kuvioita ristipistoin.
  Niin, naistenpäivä ei varsinaisesti olekaan juhlapäivä, vaikka sitä sellaisena tuodaan esille. Perimmäinen tarkoitus on joko unohtunut tai sitten sitä ei edes tiedetä. Paljon on vielä maailmassa epäkohtia naisten asemassa, mutta kun jaksetaan tuoda asioita esille niin eiköhän muutosta ole pakko tapahtua. Hitaastihan se käy, mutta jospa kuitenkin eteenpäin mentäisiin.
  Poweria viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti ala taas tekemään ristipistoja, jos taito on vuosia sitten ollut hyppysissä :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.