keskiviikko 18. maaliskuuta 2020

Virkatut lehtikorvikset (+OHJE).

Voi, että poikkeustila.

Iski ahdinko, meneekö koko kevät näin? Ehkä pidempäänkin? Kotona kyhitään ja kalenteri tyhjeni kertaheitolla. Päätin näissä poikkeuksellisissa tunnetiloissa tehdä jotain mitä odottaa sitten, kun elämä taas normalisoituu.
Virkkasin uudet korvikset! Räpsäkän vihreät lehdet! Aika suuret myös, mutta kevyet.

Aion pitää näitä korvakoruja vasta, kun korona hellittää otettaan, poikkeustila päättyy ja elämä normalisoituu. Kesti se sitten kuukauden tai pidempään, nyt on jotain kivaa mitä voi sitten ottaa käyttöön uuteen arkeen.
OHJE: Virkatut lehtikorvakorut

Lanka: Perfect crochet maxi -puuvillalanka tai muu ohut virkkauslanka. Virkkuukoukku langan ja käsialan mukaan.
Lyhenteet: kjs = ketjusilmukka, ps = piilosilmukka, ks = kiinteä silmukka, p = pylväs, pp = pitkä pylväs, puolip = puolipylväs.

Tee näin: Virkkaa 6 kjs, yhdistä ps:lla renkaaksi.
1. krs: Virkkaa renkaaseen 1 kjs + 12 ks, yhdistä ps:lla krs.
2. krs: 4 kjs, *1 p, 1 kjs*, toista *-* yhteensä kuusi kertaa. Jatka: 1 kjs, 1 p samaan kuin edellinen pylväs, kjs, toista *-* yhteensä viisi kertaa. Jatka: virkkaa 1 p samaan kuin krs:n ensimmäinen p, 1 kjs, sulje ps:lla krs.
3. krs: 3 kjs, 12 p (1 p jokaiseen s:aan), virkkaa "päädyn" kjs-kaareen *1 p, 1 pp, 1 p*, 13 p ja toiseen "päätyyn" kjs-kaareen *-*, yhdistä ps:lla krs.
4. krs: 5 kjs, *jätä 1 s väliin, 1 p, 2 kjs*, toista *-* yhteensä seitsemän kertaa. Virkkaa seuraavaan s:aan 1 p, 2 kjs, 1 p 2 kjs (eli kaikki samaan s:aan). Jatka seuraavasta s:ta lähtien 1 p, 2 kjs ja toista *-* yhteensä kahdeksan kertaa, yhdistä ps:lla krs.
5. krs: Virkkaa jokaiseen kjs-kaareen 1 ks, 1 puolip, 2 p, 1 puolip, 1 ks - paitsi virkkaa toiseksi viimeiseen kaareen vain 1 ks. Päättele. Tee toinen korvis samoin.
Kun osat on virkattu, seuraa niiden kovettaminen eli toisin sanoen ihan vaan liimaaminen!

DIY: Liimaseos

Kovettaminen hoituu ihan helposti kraanavedellä laimennetulla askarteluliimalla. Eli purkkiin kunnon töräys erikeepperiä ja sitten vettä päälle ja kunnon sekoitus. Itsellä on tuollainen iso pilleripurkki aina täynnä vesiliimaseosta, ilmatiivis kansi estää seoksen kuivumista. Ennen käyttöä van kevyt ravistelu, se riittää. Liimalakka käy myös monen asian lakkaamiseen.
Ja näin se käy: Kovettaminen

Dippaa lehti liimaseokseen ja rutistele liima-astian päällä ihan mytyksi (astian päällä siksi, että sotkua tulee vähemmän kun ylimääräinen liima putoaa takaisin astiaan ja käyttöön). Kun mytty on läpeensä liimasta märkä ja ylimääräinen liima on pois puristeltu, voit muotoilla sen muovin päälle. Muoviksi käy ihan mikä vain roskismuovi, vaikka jogurttipurkin kansi tai pakkausmuovista muovilärpäke. Liima ei ole niin vahvaa että korvis siihen kiinni liimautuisi.

Muotoile ja litistä. Anna kuivua. Jos on kovin aaltoilevaa sorttia, voi aluksi laittaa päälle toisen muovin ja siihen kevyen painon niin ainakin kuivuu suoraan muotoon.
Ja sitten, kun korvispari on liimasta kuivunut niin eikun ylös vain välirenkaat ja korvakorukoukut!

Suoria ovat, mutta kääntyvät kyllä, jos litistyksiin joutuvat. Eli liimaseoksella ei "rapeaksi" kuivu. Ei virkatuilla korviksilla räntäsateeseen kannata mennä seisomaan, mutta hyvin kestää peruskosteutta korvissa. Tarvittaessa voi myös kovettaa uudelleen.

// Kysy, jos virkkausohjeessa on jotain epäselvää! Autan mielelläni.

2 kommenttia:

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.