sunnuntai 22. maaliskuuta 2020

DIY: Koivuntuoksuinen saunailta.

Koti-iltoja on nyt sitten edessä ja takana. Jottei käy aika pitkäksi, sitä tarttuu käsityökäsi mitä kummallisempiin asioihin.

Tällä kertaa taituin vihtaan. Jäi saunaan vihta, joka olikin niin kuiva ettei se asiaansa ajanut vaikka kuinka pehmensi vedessä. Varistin vain lehtensä - mutta hyvä tuoksu kyllä tuli! Ja siitäpä se ajatus sitten lähti: koivupussit.
Eli toisin sanoen ihan kangastilkuista tehtyjä pussukoita, jotka täytin kuivuneilla koivunlehdillä. Ajatus on, että voi lilluttaa pussia lämpimässä vedessä ja saunaan tulee ihana koivun tuoksu. Ei tule sotkua ja sitten kun pussin sisältö ei ole enää käyttis, voi sen kiepauttaa biojätteeseen ja itse pussin pesukoneeseen. Pussikin sopii sitten johonkin muuhun.

Käytin näihin pellavakangastilkkuja, yläreunoihin satunnaisia kangassuikaleita. Pellavajämät olivat niin pieniä etteivät niistä muuhunkaan olisi. Tähän tarkoitukseen juuri passeleita.

Ja koska ei ollut aika kortilla, teinpäs samala kuvasarjan helpon nauhapussukan ompelusta:
DIY: Kangastilkuista koivupussit

Tee näin: Leikkaa halutun kokoinen pala kangasta ja siihen hippasen pitempi, noin 4 cm leveä kangassuikale. Taita ja ompele suikaleen kapeat päät nurjalle. Taita suikale kaksinkerroin (nurjat puolet vastakkain) ja ompele pussikankaaseen keskelle kohdistettuna kiinni. Taita pussi (oikeat puolet vastakkain) vastakkain ja ompele pohja ka sivu yhteen, lopeta ommel juuri kangassuikaleen reunaan. Käännä oikeinpäin ja pujota hakaneulan avulla kangasnauha pussiin. Solmi nauhan päät yhteen ja jos on rispaantuvaa sorttia, leikkaa päät suoraksi ja sulata ne sytkärin avulla.
Vihta "hajosi" kätevästi ämpäriin. Vedin kädellä kaikki lehdet pois niin, että vihtaan jäi vain oksat jäljelle. Sitten kaadoin mittakannulla lehtiä pusseihin. Lopuksi pussien suut tiukasti kiinni ja sauna-iltaa odottamaan!

Tämä oli kyllä kiva käsityö. Sain vihtareppanan vielä hyötykäytettyä, tilkkuja vähemmäksi ja nauhatkin olivat vanhoja paidoista pois leikattuja satiininauhalenkkejä (no just niitä turhakkeita) - eli 100 % kierrätettyä touhua!

Lähdenkin tästä laittamaan saunan päälle!

2 kommenttia:

  1. Nuo tuoksut ovat ihania, mulla on mieto tuoksupussukka vaatekaapissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta :) toki ne tekstiilien tuoksupussit on pienempiä ja ehkä jollain muulla täytettyjä kuin koivunlehdillä :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.