perjantai 5. maaliskuuta 2021

Superhelppo yhden kappaleen säilytyskori (+ohje)

Säilytyskorit - montakohan erilaista sitä on vuosien aikana tehnyt? 

No tässä yksi uusi! Olen ihan mielissäni tästä kulmikkaasta kangaskorimallista. Se on ihan superhelppo ja siinä on pieni jippo - mikä on varmaan muille ihan selvä asia, mutta jotenkin nyt vain sen oivalsin melkein kuin sattumalta.

Idea lähti tästä tupariviemisestä (ks. lisää tästä). Kun kyseessä ei ollut juhlat, en tahtonut paketoida viemistä. Muutenkin pieni vieminen kuuluu mielestäni olla vähän rennommin ilman mitään kääreitä. Jotenkin tahdoin viemisen osat nitoa yhteen, joten ompelin niille kankaisen säilytyskorin. 

Ja vitsit korimallista tulikin helppo! Se on yhdestä kappaleesta, siinä on selkeä pohja ja se on kokonaan kaksinkerroin (ja käänteessä nelinkerroin) ilman, että pitää miettiä vuoritusta tai sitä, että käänteeseen tulisi kankaan nurja puoli ja/tai sauma näkyviin. Ja mitä paksummasta kankaasta ompelee, sitä jykevämpi korista tulee. 

Kaikkein parasta on se, että tämän korin voi myös ommella vain ja ainoastaan saumurilla! Ei siis tarvitse huolitella tai muuta. Ei ole edes kääntöaukkoa, jota pitäisi käsin ommella. (Toki, jos ei tahdo, että pohjaan sisäpuolelle jää näkyviin saumuroitu sauma niin sen voi myös kikkailla helposti piiloon. Mut tässä superhelpossa ohjeessa se saa näkyä korin sisässä.)

Tässä tulee ohje:
OHJE: YHDEN KAPPALEEN SUPERHELPPO SÄILYTYSKORI

1. Leikkaa kankaasta suorakulmio, esim. tässä (lev.) 60 x (kork.) 45 cm. Taita kaksinkerroin ja ompele pitkä sauma (oikeat puolet vastakkain).
2. Taita vielä kaksinkerroin leikkaa kulmasta esim. 4 x 4 cm neliö pois. Jos tahdot pohjasta enemmän neliön, leikkaa vaikka 6 x 6 cm neliöt.
3. Avaa taitos ja ompele alasauma (tämän voi myös tehdä vaiheessa 1).

Ohje jatkuu:
4.-5. Taita kulmat kuvan mukaan ja ompele saumat yhteen. Korin pohja on valmis. Käännä "pussi" oikeinpäin.
6. Leikkaa myös yläkulmista yhtä isot neliöt pois (tämän voi myös tehdä vaiheessa 2).
7. Ompele suora sauma ja kulmat myös ylös niinkuin edellä.
8. Työnnä "suljetun pussin" yläpääty korin sisään eli pussi menee kaksinkerroin.

Ja  lopuksi viimeistely:
Lopuksi käännä vielä reunus alas ja viimeistele halutessasi "merkillä". Itse käytin pientä korkkikankaista suikaletta, jonka ompelin käsin puuvillalangalla muutamin pistoin kiinni taitteen kummallekin puolen. Korkkikankaan sijaan  voi käyttää myös nahkapalaa tai kangasnauhasuikaletta. Tai ei mitään, jos niin haluaa.

Sitten kori onkin valmis! Superhelppoa, eikö!
Viemisiksi tehty kori oli siis jotain sisustussekoitekangasta. Itselle tein tällaisen vielä jytkymmän korin paljon vahvemmasta matskusta. Tämä on kuin pöytätablettia, mutta metritavarana. Nappasin joskus mukaan Eurokankaan vitosen pussi -kampanjassa. 

Tähän koriin meni noin 40 x 55 cm pala ja leveyttä pohjassa on enemmän. "Merkkiä" en laittanut, kun oli jo itsessään aika koristeellinen kuviointi. Sivusauma on myös muuten lyhyen sivun sijaan tässä takana pitemmän sivun keskellä, jotta sai kuvioinnin symmetrisesti istumaan korin etuosaan. 

Vahvuutta korilta tarvitaankin, kun sijoitin siihen käytössä olevat muistivihot, kesken olevan kirjan ja kalenterin. Marie Kondon tyyliin kokeilen nyt näidenkin säilytystä pystyssä. Kun ne ovat samaisella paikalla lappeellaan, siihen tulee päälle lätkästyä jos mitä paperia ja kirjaa. Ei enää epämääräisiä lippulappusten pinoja! Selkeyttä, selkeyttä pieniin asioihin,
 

3 kommenttia:

 1. Kiitos inspiraatiosta ja ohjeesta! Tällainen tuli omasta versiostani.
  https://handmademillimari.blogspot.com/2021/03/sailytyskori-storage-basket.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi, että innostuit kokeilemaan! :) Sinun koristasi tuli tosi sievä ja kuinka ihana minikori myös! <3

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.