perjantai 26. maaliskuuta 2021

Superhelpot narsissit virkaten (+ohje)

Se on narssissien aikaa!

Ja mikäs siinä, keltaiset tötterökukkaset ovat pirteitä kodin koristuksia - etenkin, jos ne ovat ikikukkia! Nämä kestonarsissit eivät vettä kaipaa ja puhkeavat siitäkin huolimatta kukkaan ihan jokainen kevät. 

Ja nämä kukkaset sopivat myös superhyvin allergiseen kotiin.

Virkkasin nämä superhelpot narsissit viime vuonna (ks. postaus) ja nyt otin ne "taas" esille. Helppoa, ei tarvitse edes mennä kukkakaupoille, voi vain kaapista ottaa ja pukata maljakkoon! 

Superhelpoilla tarkoitan sitä, että näihin ei kauaa koukku heilu. Usein virkattujen kukkien ohjeet ovat monimutkaisia, monen osan ohjeita kapealla koukulla ja ohuella langalla. Nämä ikikukkaset tehdään rennolla otteella, paksummalla langalla ja suuremmalla koukulla. Näihin käy vaikka sukkalangan loput, tai puuvillajämät - ihan mikä vain jämälanka! Säädät vain koukkua langan paksuuden mukaan. 

Ja mitä parasta, itse kukkaosat valmistuvat superhelposti tosiaan vain kahdesta osasta: terälehdet yhtenä kappaleena ja keskustan tötterö päälle. Helppoa, ei tarvitse käyttää aikaa langanpäiden päättelyyn! 

Varren voisi myös korvata hyvin vaikka grillitikulla, jonka päähän kukan voisi kuumaliimata paikoilleen. Metallilankainen varsi on siitä kuitenkin hyvä, että kukkaa voi taivuttaa. Ja jos laitat hyvin pituutta, voi narsissien pituutta säätää maljakon syvyyden mukaan. Jos varsi taipuu, voi sen päätä laittaa mutkalle, jolloin kukille käy hyvin matalakin vaasi - kätevää!

OHJE: Superhelpot virkatut narsissit

Lanka: Keltaisia, oransseja ja vihreitä jämälankoja. Virkkuukoukku: 3 tai langan ja käsialan mukaan. Muut tarvikkeet: Rautalankaa ja pihdit. 

Kukan keskus: Aloita oranssilla langalla. Virkkaa 6 kjs ja yhdistä renkaaksi 1 ps:lla. 1.–2. krs: 1 ks jokaiseen s:aan, yhdistä krs ps:lla. 3. krs: 4 kjs, 1 pp (= pitkä pylväs), 2 pp samaan s:aan, *2 pp, 2 pp samaan s:aan*, toista *-* krs loppuun, yhdistä krs ps:lla. 4. krs: 2 kjs, 1 p jokaiseen krs:n s:aan. Katkaise lanka ja päättele.

Terälehdet: Yhdistä keltainen lanka kukankeskuksen 1. krs:n juureen ks:lla. 1. krs: Virkkaa keskuksen ympärille 2 p jokaiseen s:aan, yhdistä krs ps:lla. Käännä työ. 2. krs: *Virkkaa 9 kjs ja 1 ks koukusta laskien 3:een s:aan. Virkkaa kjs-ketjuun: 1 p, 3 pp, 1 p ja 1 ks 1. krs:een.* Toista *-* yhteensä 6 kertaa. Korvaa 1. kjs ks:lla. Tee loppuun ps ja päättele. Avaa sormin terälehdet. Jos ne eivät pysy auki, voit pujottaa terälehtiin avuksi ohutta metallilankaa.

Varsi: Taittele ja leikkaa pihdeillä rautalankanippu, esimerkiksi 5–6 kertainen ja 30 cm pituinen. Nipun paksuus riippuu rautalangan vahvuudesta. Kuten lehden 1. krs (ks. ohje alla). Alkuun kiinnitä nipun pää terälehtien keskelle kiinteillä silmukoilla.

Voit tehdä kukan kaveriksi myös irrallisia lehtivihreitä:

Lehdet: Tee nippu kuten varressa. 1. krs: Solmi lanka nipun toiseen päähän ja virkkaa nipun pään ”lenkkiin” ks. Virkkaa kiinteitä silmukoita koko nipun pituudelta. Tee myös nipun toisen pään ”lenkkiin” 2 ks. Käänny. 2. krs: 1 ks jokaisen 1. krs:n etusilmukkaan. Virkkaa nipun noin puolen väliin ja jatka nippu loppuun puolipylväillä, kunnes jäljellä on 3 s. Tee 1 ks, 2 ps ja käänny. Virkkaa 2 ps, 1 ks, puoliväliin puolipylväitä ja loput kiinteitä silmukoita 1. krs:n takasilmukkaan. Katkaise lanka ja päättele nipun pää napakasti.

Pari narsissia ja kaverina myös pari oksaa virkattuja pajunkissoja (ks. pajunkissapostaus).

Narsissien ohje julkaistu myös Kauneimmat Käsityöt nro:ssa 2/20.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.