torstai 11. helmikuuta 2021

Herttainen sydänmakramee (+ ohje)

Valentine Week* osa neljä!

Teemaviikon yli puolivälin ja lankaiset, sydämelliset käsityöt jatkuvat. Nyt vuorossa makramee!

* Ystävänpäivän kunniaksi lämpöä ja lempeyttä Valentine Week -teemaviikolla. Katso teeman jo julkaistut osat: Virkattu polettisydän / Neulottu Sydän nurjallaan -tiskiliina / Kirjailtu ja parsittu sydän
Tuntuu, että vasta viime jouluna innostuin makrameesta siinä mielessä, että tajusin ettei makrameen tarvitse aina olla isoa ja haasteellista. Se voi olla myös jotain pientä ja alle tunnissa valmiiksi solmeiltavaa. Jouluna solmeilin muun muassa enkeleitä (ks. postaus) ja ystävänpäivä mielessä nyt sydämen!

Sydän voisi sopia hyvin myös seinälle tai ikkunaan ripustettavaksi, mutta ajattelinkin että jätetääs vielä joulun enkeli paikalleen ja laitetaankin sydän käytännöllisempään hommaan - uuden traditioni eli iltapäiväteehetken aluseksi. Pärjäähän se pöytäpinta lämpöisen mukin ilman alustaakin, mutta.. no onhan se nyt aikasta söpö!

Tässä tulee auki pähkäilty ohje makrameesydämeen!

OHJE: Makrameesydän 

Langaksi käy mikä vain makrameelanka (esim. 4 mm paksuinen). 

Leikkaa langat: noin 55 cm 2 kpl, noin 105 cm 10 kpl ja 155 cm 2 kpl.

Kuva 1: Ota pieni rima, keppi tai paksu lanka ja kiinnitä lenkein tai vaikkapa hakaneuloilla työskentelyalustaan. Itse käytin pientä syliin nostettavaa silitystasoa. Solmi langat leivonpääsolmulla rimaan/lankaan, pisimmät ihan keskelle, metrin pituiset niiden laidoille ja lyhyimmät ihan reunoille. 

(Huom: kuvassa virheellisesti 2 lankaa liikaa.)

Kuva 2: Aloita lankojen keskeltä. Ota keskeltä 4 lankaa ja tee ensimmäinen kaksoistasosolmu (jätä alkuun tyhjää lankaa kuvan mukaisesti). Ota solmun kaksi laitimmaista lankaa ja sen vierestä kaksi uutta lankaa. Tee uusi solmu. Toista toiselle puolelle. Homma etenee aina neljällä langalla. Tee vuorottelevia kaksoistasosolmuja kunnes pääset reunoille asti.

Kuva 3: (Älä välitä kuvan laitimmaisista lankalenkeistä; leikkasin liian lyhyet langat ja otin ne käyttöön noin.) Aloita uusi rivi kaksoistasosolmuin, mutta jätä kummastakin laidasta kaksi laitimmaista lankaa pois. Rivi lähtee kapenemaan.

Kuva 4: Jätä nyt rivin keskeltä neljä lankaa pois ja solmi kolme solmua kummallekin puolelle. Sen jälkeen vielä kahdet. Sydän on valmis, mutta muoto voi olla vielä "litteähkö". Viimeistelyssä muoto napakoituu.

Kuva 5: Irroita työ aloitusrimasta/nauhasta. Vedä lenkit aloituksesta pois ja leikkaa ne auki.

Kuva 6: Työn pisimmät langat pitäisi olla sydämen keskellä. Ota niistä toinen (vaikka ensin vasen lanka) työlangaksi ja solmu kullakin muulla langalla viisto kohosolmu työlankaan (eli työlanka kiertää sydämen reunoja myöten ja hapsulankat tekevät vuorollaan työlankaan kaksi napakkaa "lenkkiä"). Jos lanka on vähän liian lyhyt, voit tehdä välissä vain puolittaisen kohosolmun. Satunnainen yksi lankalenkki kyllä pysyy rivissä hyvin eikä erotu valmiista työstä.

Kuva 7: Lopeta kohosolmut sydämen kärjessä. Toista sama toiselle puolelle. 

Kuva 8: Tee viimeiset solmut työalangoilla toisiinsa. Nyt reunus on valmis.

Kuva 9: Leikkaa hapsut yhtä pitkiksi. Alkaa hauskin osuus: kampaa hapsut auki!

Se on aika herttainen, eikö? 

Reunus tosiaan viimeistelee kokonaisuden. Tämä voisi olla myös aika nätti suurempana versiona?

Siinä ovat sulassa sovussa kahden sesongin makrameet. Hertta-alunen ja pyöreä jämälanka "kranssi" oli kuusenkoriste joululta (ks. postaus). En pakannutkaan sitä joulukoristelaatikkoon, sai jäädä esille. Se on hauska ihan tuolleen taulun päälle ripustettuna.

(Pieni taulu on koiran kanssa maalattu, ks. postaus tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.