maanantai 8. helmikuuta 2021

Virkattu polettisydän (+ohje)

Pian on helmikuun puoliväli. Se tarkoittaa, että ystävänpäivä (ja laskiaispullapäivä!) on ihan hollilla ja siksi päätin, että tällä viikolla blogi on täynnä erilaisia sydämiä. Koska jokainen (minä ainakin) tarvitsee vähän enemmän sydäntä. Lempeys, lämpö ja vaaleanpunaisten lasien asettaminen silmien eteen tekee välillä hyvää itse kullekin.

Joten nyt alkaa Valentine Week! 

Tulossa sarja erilaisia sydämiä ja syrämmiä. Vaaleanpunaisia (ja tummanpunaisia) nuita rakkauden symboleita erilaisin tekniikoin. Ensimmäisenä vuorossa pienen pieni sydän. 

Se on polettisydän!

Se on pieni. Se on helppo virkata. Se valmistuu nopeasti (vain viisi kerrosta!). Se ei vaadi paljoa lankaa. Se on moneen tyyliin muokattavissa. Ja mitä parasta: se on monelle hurjan käytännöllinen. Kaikki, jotka käyttävät polettia tai kolikkoa kassakärryyn, lukittavaan yleisökaappiin (no ehkä vähemmän näin epidemian aikaan) tai muuhun vastaavaan niin avaimenperänä tai laukussa roikkuva polettisydän pitää huolen, että poletti taikka kolikko pysyy menossa mukana.

Hihkuin polettisydämestä ensimmäisen kerran viime keväänä. Ja tässä tulee (vihdoin) sen ohje! 
OHJE: Virkattu polettisydän

Koko: 4 cm. 
Lanka: Ohutta punaista puuvillalankaa (tässä Perfect Crochet Maxi, 100 % puuvilla, 100 g = 560 m). 
Tarvikkeet: Virkkuukoukku langan ja käsialan mukaan. Lisäksi pieni neppari, lyhyt ketjupala, avaimenperärengas, välirenkaita, korupihdit. 

Tee näin: Tee taikasilmukka. 1. krs: 1 kjs, 11 ks silmukkaan, yhdistä 1 ps:lla ens. s:aan. 2. krs: Tee 2 ks jokaiseen s:aan (= 22). 3. krs: 4 kjs + 1 pp samaan s:aan, 1 p, 1 puolip, 2 ks samaan s:aan, 1 ks, 1 puolip + 1 p samaan s:aan, 1 p + 1 pp samaan s:aan, *2 pp samaan s:aan*, toista *-*, 1 p + 1 puolip samaan s:aan, 1 ks, 1 ps ja sama toisinpäin: 1 ps, 1 ks, 1 puolip + 1 p samaan s:aan, *2 pp samaan s:aan*, toista *-*, 1 pp + 1 p samaan s:aan, 1 p + 1 puolip samaan s:aan, 1 ks, 2 ks samaan s:aan, 1 puolip, 1 p krs:n ens. 1. kjs:aan, sulje krs ps:lla. Jätä viimeiset pp + 4kjs tekemättä. 4. krs: 3 kjs + 1 p samaan s:aan, 2 puolip, 7 ks, *2 puolip samaan s:aan*, toista *-* yhteensä 5 kertaa, 2 ks, virkkaa 3 s yhteen 1 ks:lla, 2 ks, *2 puolip samaan s:aan*, toista *-* yhteensä 5 kertaa, 7 ks, 2 puolip, 1 p, sulje krs ps:lla. Katkaise lanka ja päättele. 

Tee toinen sydän samoin, mutta älä katkaise lankaa. 

5. krs (yhdistäminen): Ota sydämet nurjat puolet vastakkain yhteen. Virkkaa sydämet yhteen: 6 ks, jatka 16 ks vain päällimmäiseen sydämeen, ota alimmainen sydän mukaan ja virkkaa krs loppuun 1 ks jokaiseen s:aan. Sulje krs ps:lla. Päättele.

Viimeistely: Ompele neppari sydämen reunaan sisäpuolelle vastakkaisille puolille. Pujota toiseen reunaan välirengas ja ketju. Yhdistä ketju avaimenperärenkaaseen. Lisää tahtoessasi ketjun toiseen päähän pieni tasseli.


Samalla ohjeella voi tehdä sydämestä myös isomman kukkaron. 

Vaihda vain lanka ja virkkuukoukku suurempaan ja yhdistä sydämet reunoistaan jättäen keskelle ylös avoimen osuuden. Virkkaa taakse ketjusilmukoista pieni lenkki ja lisää eteen nappi niin saat näppärän minikukkaron.
Sydän aina matkassa - se on tärkeää se. 

Ja jos ei tämä virkattu polettisydän sykkinyt sinulle niin vaihtoehtona on myös nahkainen polettikukkaro. Katso sen ohje ja kaava tästä.

2 kommenttia:

  1. Hei vau ompas kiva idea, kiitos:)Nyt ei tarvitse polettia etsiä laukusta niin kovasti!

    VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.