lauantai 20. helmikuuta 2021

Virkattu sipulipussi (+ ohje)

Käsityököyhä arkiviikko takana. En saanut mitään käsityötä aikaiseksi. Kovasti teki mieli virkata, mutten keksinyt mitään järkevää mitä virkata. Joten otan postaamisen ilosta mahdollisuuden esitellä tämän aikaisemmin virkkaamni virkkaustyön. Tässä kun ainakin on sitä järkeä.

Se on niinkin arkinen ja klassinen asia kuin sipulipussi! Mutta jippo tulee tässä: se on niin söpön pieni putki. Ripustettava pussi ei myöskään vie pöytätilaa mikä sopii hyvin pieneen keittiöön, jossa tasotilaa ei ole hirveästi.

Ohut, kevyt ja kivan näpsäkkä koko. Kuitenkin siihen mahtuu sisälle sellainen peruspienisipulipussillinen kaupasta. Ja ilmastointi pelaa, ei pääse kosteus ainakaan kosteus kertymään sipuleihin. 

Malli on melko klassikko, pylväitä ja ketjusilmukoita ryhdikkäissä riveissä. Ja ohuella virkkauslangalla tehtynä. Hyvin voisi myös vaihtaa vähän paksumpaan puuvilla- tai bambulankaan. Ja virkata vaikka ruutuvirkkauksena. Mutta tässä tulee tämän helpon version ohje:

(Yllä kuvassa myös trikookuteesta neulottu pannunalunen, ks. ohje tästä - sis. myös virkatun räsyrätin jämälangoista ja ripustettavan käsipyyhkeen vanhasta froteepyyhkeestä.)


OHJE: VIRKATTU SIPULIPUSSI 

Pituus: Noin 14 cm. Lanka: Ohutta puuvillalankaa (esim. Perfect Crochet Maxi, 100 % puuvilla, 100 g = 560 m). Virkkuukoukku: 1,5–2 mm tai langan ja käsialan mukaan. 

Virkkauksesta: Korvaa krs:n 1.pylväs 3 kjs:lla, 1.pitkä pylväs (=pp) 4 kjs:lla ja 1. kiinteä silmukka 2 kjs:lla. 

Tee näin: Virkkaa 15 kjs, yhdistä ps:lla renkaaksi. 1. krs: Virkkaa 40 p renkaaseen, yhdistä krs ps:lla. 2. krs: *2 p samaan s:aan, 1 p*, toista *-* koko krs. 3.–22. krs: *2 pp, 2 kjs, jätä 1 s väliin*, yhdistä krs ps:lla. 23.–26. krs: 1 ks jokaiseen s:aan, yhdistä krs ps:lla. 27. krs: 15 kjs, jätä 14 s väliin, 23 ks, 15 kjs, jätä 14 s väliin, virkkaa ks:ia krs loppuun. 28. krs: *15 ks kjs-kaareen, 23 ks*, toista *-*. Tarvittaessa kavenna kaaren alussa ja lopussa 2 s yhteen. 29.–31. krs: 1 ks jokaiseen s:aan. 32. krs: Virkkaa jokaisen ks:n yläreunan päälle kiinteitä silmukoita (voi myös tahtoessaan jättää viimeistelevän kerroksen pois). Katkaise lanka ja päättele langanpää.

Ohje julkaistu myös Kauneimmat Käsityöt -lehdessä nro 3/20.

4 kommenttia:

 1. Hei käsityöntekijä!

  Olisiko sinulla hetki aikaa käydä vastaamassa käsityöaiheiseen kyselyyn? Kysely on osa kahden kasvatustieteen tohtorin post doc -tutkimusta. Kysely käsittelee käsitöiden tekemisen ja arvojen yhteyttä, kestävää käsityötä sekä sosiaalisen median liittymistä käsitöiden tekemiseen. Kysely on tarkoitettu kaikille käsitöitä tekeville ja siihen vastaamiseen menee noin 20-30 minuuttia. Olisitko ystävällinen ja kävisit vastaamassa kyselyyn oheisesta linkistä: https://link.webropolsurveys.com/S/3E7D6087B575421F

  Ystävällisin terveisin: Katja Vilhunen
  (tätä kutsua saa jakaa eteenpäin)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, että laitoit kutsua kyselyyn. Kävin vastaamassa :)

   Poista
 2. Toivottavasti nyt kaikki sipulipussin tekijät löytävät tänne. Mun blogiin on niin paljon tultu haulla 'Virkatu sipulipussi' että se oli yhteen aikaan blogiin tulijoiden hitti haku. Eikä mulla edes sen kummenpaa ohjetta ole, joskus oon vaan normi verkkoa virkannu. Näinä aikoina isoin haku on ollut 'Lankakauppa' eri muodoissaan.

  VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.