tiistai 3. tammikuuta 2023

Lahjapankki osa 1: Pelikortit omalla kuvalla

Joululahjapankki vuosimallia 2022! 

Ja perinteisesti vatuloin asian kanssa, joten nauttikaa nyt sitten tässä loppiaisen kumminkin puolin näistä lahjapostauksista hurjasti joulun jälkeen. Mutta ehkäpä näistä löytyy ideaa ja inspiraatiota tulevan vuoden lahjoiksi tai muiksi tekemisiksi vaikka ihan itselleen.

Ensimmäisenä vuorossa pelikortit, mutta ei ihan mitkä tahansa sellaiset!

Äiti sai yhtenä joululahjayllärinä pienen pahvilaatikon. Saadessaan hän ravisteli laatikkoa ja sanoi: Ihan kuin pelikortit! Kuinka se arvasi?! Paperin alta löytyi laatikko, jossa kannessa on kuva äidin lapsuudenkodista. Ja laatikon sisällä oli oikeasti pelikortit!

Mutta ei ihan taviskortit, vaan ihan uniikit sellaiset! 

Jokaisessa kortissa on eri kuva. Siinä on monen sukupolven kuvia äidin lapsuudesta ja nuoruudesta. Mietin väliin, että olisiko pitänyt ujuttaa myös meidän perheestä nykyajan kuvia, mutta ei, se olisi ollut sellainen suo käydä valokuvia läpi, joten menin ihan vanhoilla. Niillä on ihan erilaista tunnearvoa.

Ja miten nämä uniikit pelikortit omalla kuvalla tein?

DIY: Pelikortit omalla kuvalla

Pelikorttien tekemiseen on kolme mahdollisuutta. Itse tein ykkösvaihtoehdolla, mutta ei toteutus ohjelmista ja laitteista jää kiinni, hyvin voi tehdä, kunhan vain sinulla on tulostin!

1/3 Jos sinulla on taitto-ohjelma (tai kuvankäsittelyohjelma):

Skannaa tavallinen pelikorttipakka (valitsin vanhan pakan, jossa oli kuviin sopivaa kulumaa valmiiksi) ja tarvittava määrä valokuvia (joko yksi kuva per kortti tai kuva per numeroarvo). Skannaa niin monta pelikorttia mitä yhdelle A4:n kokoiselle alueelle saa mahtumaan 100 % koossa. Vie skannatut tiedostot taitto-ohjelmaan ja asettele pelikorttien kuvan päälle omat kuvat. Tulosta esim. 120 g A4:lle paperille, laminoi arkit kokonaisuudessaan ja leikkaa kortit erilleen. 

2/3 Jos sinulla ei ole taitto-ohjelmaa:

Tulosta kuvat ohuelle kopiopaperille, leikkaa ja liimaa pelikorttien (valmiit tai skannatut ja tulostetut) päälle. Laminoi ja leikkaa kortit erilleen. Korteista tulee näin vähän paksumpia, mutta silti varmasti hyvät. 

3/3 Ja jos sinulla ei ole laminointilaitetta:

Voit myös leikata ja liimata kuvat valmiiden pelikorttien päälle. Kontaktoi ja leikkaa tarkoin reunat, jotta ei kontakti ala reunoista hapsuttamaan.

Näistä tuli yllättävän hyvät! Vielä paremmat olisivat vain, jos olisin taitto-ohjelmassa muistanut tehdä tulostuksen kaksipuoliseksi ja lisätä taustalle jonkun kuvion, jolloin nurjat puolet eivät olisi jääneet kokovalkoisiksi. No, kokovalkoinenkin on hyvä, ei niistä ainakaan läpi näy.

Myönnän: pelasin testiksi pasianssia niin kauan, että sain kaksi kertaa pakan läpi. Sitäpä äitikin pelasi ja pelasi paljon minun lapsuudessakin. Äidiltä opin pasianssin peluun ja nykyisin saatan sitä pelata ihan huvikseen puhelinsovelluksella. Kieltämättä pelikorteilla pelaten oli siinä ihan eri fiilis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.