maanantai 23. tammikuuta 2023

Lahjapankki osa 6: Kuvansiirto kankaalle

Joululahjapankkipostaus osa kuusi - apua, eivätkö nämä ikinä lopu? No ei, tai kyllä, kyllä loppuvat. Tämä on toisiksi viimeinen, vielä yksi pikkupläjäys tulee tämän postauksen jälkeen ja sitten joululahjapankki on siinä. Mutta ennen sitä, otetaan postaus aiheesta kuvansiirto kankaalle!

Ks. Lahjapankki 2022:
osa 1: Uniikit pelikortit omilla kuvilla (3 toteutustapaa)
osa 2: Kukkakoristeiset soijavahakynttilät
osa 3: Koiran aktivointimatto
osa 4: Rikottava yllätyspallo lahjakortille
osa 5: 3D-tulostettu lahja

Idea lähti siitä, että minulla oli muutama pieni ruokalahja ja halusin koota ne jotenkin kivasti. Ajattelin heti kangaskoria, koska se ei taiteltuna vie paljoa tilaa ja sen voi ottaa saaja mihin käyttöön vain.

Mutta jotta se ei ole ihan mikä vain peruspertsakori, halusin siihen jotain uniikkia ja saajalle tärkeää!

Ratkaisuna: kuvansiirto kankaalle! 

Kokeilemisen arvoinen juttu.

Hankin kuvansiirtoainetta (Art Medium, mutta löytyy myös muilla nimikkeillä ja ilmeisesti myös kuvansiirtogeeli-termillä), joka on siis verrattavissa johonkin vahvaan liimaan (jäi vähän epäselväksi miten ja olisiko tässä nyt sitten käynyt mikä vain vahva, juokseva, kirkas liima..?) ja joka on tarkoitettu kaikenlaisiin kuvansiirtoihin ja kollaasitöihin. Degoupageliima on taas ohuempaa ja soveltuu huokoisille serveteille yms, kuvansiirtoaine on paksumpaa ja sopii tiheille kankaille.

Ensin ajattelin siirtäväni kuvan asetonikikalla kuten viime vuonna (ks. postaus: kravatti, jossa piilokuva), mutta tämä kuva oli sen isompi, että en edes yrittänyt. Asetonikikka toimii mielestäni hyvin pieniin kuviin, jossa on vahvat sävyerot eikä pikkuruisia yksityiskohtia tai tasaisia pinta-aloja.

Eli kuvansiirto kankaalle hommana meni niin, että...

...ensin kaikki meni ihan mönkään!

Tämä oli lopputulos. Kuva ei pysynyt kankaassa vaan kuoriutui irti. Virheistä oppii ja uusi yritys!

DIY: Kuvansiirto kankaalle

Tee näin: Tulosta tahdottu kuva peilikuvana. Leikkaa kuva vaikka pyöreäksi. Levitä ohut kerros liimaa sekä kankaalle että kuvalle. Pyri tasaiseeen liimakerrokseen. Ylijäävästä paperista saat hyvin muotin, jonka avulla levität liimaa oikean kokoiselle alueella. Tässä saa olla aika nopea, himmailu ei auta. Paina kuva kankaaseen ja sivele päältä esim. sienellä ilmakuplat pois. Anna kuivua 24 h. Kostuta pieni alue kerrallaan ja hiero sormenpäillä kuva irti. Ihan kevyesti vain, kerros kerrokselta, alue alueelta. Lopuksi voit kostealla sienellä pyyhkiä paperinukan pois ja halutessa päälle voi sivellä samaa liimaa niin sanotuksi lakkakerrokseksi. Se tuo vähän kiiltoa kuvaan.

Vinkki! Kannattee tehdä ensin jostain pienemmästä kuvasta kangastilkulle testaus, jotta oppii tekniikkaa ja ei käy kuten minulla ekan yrityksen kanssa.

Kuvan siirtämisen jälkeen puuvillakankaalle, ompelin siitä korin.

Hiukan harmittaa, kun kuvasta lähti alareunasta ja tuosta valkoisesta pikkupläntistä kuva irti, mut jos niiltä osin ummistaa silmänsä niin siinä mielessä melko hyvä kokonaisuutena! Saatoin keskeltä hiertää vähän liian kovaa loppumetreillä. Pläntti ja reuna saattoi johtua siitä, että liimaa ei ollut niissä kohdin tarpeeksi hyvin. Eli vielä harjoittelua tarvitsisi, jotta tekniikka toimisi satavarmasti. Onneksi liimapullo on sen verran iso, että sillähän tekisi vielä vaikka kuinka monta työtä, pitäisi vain ensin keksiä kohde tai tarve.

Lisäsin koriin pahvista pohjan. Muuten melko liru kangaskori ei pieniä lasipurkkeja kovin ryhdikkäästi kantaisi. En tehnyt tähän koviketta, mutta vuoren tein samasta vaaleasta puuvillasta.

Ja sitten herkkulahjat sisään! Ja saaja tykkäsi, ainakin heti kysyi: miten ihmeessä olet tämän kuvan tehnyt?!

Eikö olekin kiva katsoa kuvia sinapeista ja pipareista näin tammikuun lopun kynnyksellä? On muuten hyvä vinkki pakata pipapit tai muut paakkelssit tuommoiseen muovipakkaukseen, jossa taisi alkujaan olla pensasmustikoita. Hyvä rasia, jossa piparin sai koriin pystyssä ja se varmisti etteivät purkit runno piparia muruksi.

Ja sitten vielä yksi lahjapankkipostaus, sinnillä siihen asti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.