Oudot kierrätykset -sarjalle jatkoa!
Vai pitäisiköhän sanoa PIHIT kierrätykset? Nimittäin aika monen tämän postauksen jutussa olen ajatellut et onko tämä nyt kierrätystä vai vaan pihiä? Vai sekä että? Ja haittaako se? Koko ajan enemmän kiehtoo zero waste -elämä. Se, että jos jotain käyttää niin sitten todella ihan loppuun asti. Ettei roskiin menisi sitten mitään tai jos menee niin todellakin kaikkensa käyttäneenä. Vähän kuin omaa kiertotaloutta pienemmässä skaalassa.
Oli tai ei - tässä tulee: 10 x outo kierrätys!
Ks. muita outoja kierrätysideoita mm. näistä: postaus 1 / postaus 2 / postaus 3 / postaus 4 / postaus 5
1/10 Zero waste -kierrätysidea
Ilmalla täytetyistä pakkaus-toppaus-asiasta (mikä tämän oikea nimi on?) pieniä pusseja
Kun jos tilaa jotain verkkokaupasta, ei juuri voi vaikuttaa millaisessa paketoinnissa tuote saapuu kotiin. Joskus on näitä ilmalla täytettäviä toppauksia. Nämä ilmatoppaukset voisi hyvin säilyttääkin, mutta en mielelläni säilytä huttua mikä sisältää - noh, pelkkää ilmaa.
Ensin ajattelin puhkoa ja pistää roskiin - mutta KAS. Kun leikkaa pitkän sivun pois, voi ilmataskut vetää erillisiksi ja KAS: monta, monta pientä muovipussia. Erittäin hyviä vaikkapa pikkukässäsälälle. Itse tosin aion käyttää koirankakkapusseina. Sopivan pieniä pienelle koiralle.
2/10 Zero waste -kierrätysidea
Viskipullosta pullo mihin vain
Nopea ratkaisu olisi ollut pullonkeräys. Valitsin pullolle vähän pidemmän kaavan kierrätyksen. Pullossa oli niin kiva korkki, mukavasti paikalleen napsahtava. Tästähän tulee hyvä mehu- ja mausteöljypullo!
Pistin pullon tiskikoneeseen. Alatasolla puhdistui pystyssä tosi hyvin, ei haise viskille enää yhtään. Etiketin hinkkasin pois tiskiaineella ja patapatalla (yllättävän hyvin lähti liimat pois!). Etiketin alta paljastui joku sarjanumero. Sekin lähti, kun asetonilla vähän pyyhkäisi.
3/10 Zero waste -kierrätysidea
Kaikki paperi muistilapuiksi
Fyysisten paperilistojen ja vihkojen ystävänä koen joskus "paperintuhlaussyndroomaa". Kompensoin sitä hyödyntämällä kaiken - siis kaiken - mahdollisen paperin suttu- ja muistilappupapereina. Kokoan laatikkoon aina kaiken mihin voi vielä jotain rustata. Jos käyttää paperia, on se käytettävä loppuun asti.
Leikkaan talteen muistilappuja mm. seuraavista asioista: kirjekuoret, vanhat kalenterit, vihkojen loput, pieleen menneiden piirrosten taustapuoli, mahdollisten postista tulevien lappusten kääntöpuoli, pakkauspaperijämät, pakkausten mukana tulevien lippulappusten kääntöpuoli...
Ja kun muistilistoista on kyse!
4/10 Zero waste -kierrätysidea
Kuittien "kertauusiokäyttö" listoina
Joskus käytän myös kuittien taustapuolet.
Erittäin pihiä kierrätystä? Mutta esim. teen kirjastoon aika usein varauksia ja niissä on aina varauskuitti välissä. Niitä siis kertyy ja niihin, kuten myös kauppakuitteihin, on hyvä kirjottaa "to go" listoja ja esim. postiautomaattien varausnumeroita, koska kuitin voi sitten heittää pois normiroskikseen.
5/10 Zero waste -kierrätysidea
Liimajämistä DIY-liimalakkaa
Liimalakka eli köyhän miehen decoupage-lakka. Laatikosta löytyi ihan tolkuttoman vanhoja tuubijämiä (en siis ole itse näitä ostanut, suosin isoja liimapulloja), joiden korkki on liimautunut kiinni. Millään eivät ole avautuneet. Ja vaikka tuubit olivat aika lopussa, en silti kyennyt heittämään niitä pois vain vaan tein niistä liimalakkaa. Mikä oli hyvä, koska "aito ja oikea" lakka olikin ihan finito, kuivunut. Sen heitin sentään pois.
DIY: LiimalakkaSekoita liimaa ja vettä - kunnon töräys liimaa ja kraanavettä päälle. Sanoisin että puolet ja puolet. Tai vähemmän vettä, jos haluaa tuhdimpaa. Jos taas enemmän lakkamaista suojapintaa ilman liimatehoa, silloin voi laittaa vettä tilkan enemmän. Seoksen voi laittaa tyhjään lääke/tablettipurkkiin, jossa on painokansi. Ei juuri tarvitse millään sekottaa, kunnon ravistus ennen käyttöä ja seos on valmis sudittavaksi melkeimpä mihin vain. Kannen kun sulkee hyvin, liimalakka ei kuivu ja pysyy hyvänä pitkään.
Käytän liimalakkaa esim. virkattujen korvakorujen kovettamiseen (ks. lisää esim.
tästä jutusta; kohta "kovettaminen"). Sopii myös decoupage-tekniikkaan. Liian tuhti tai liian vetinen seos saattaa olla huono servettikoristeluille tai liian ohuille papereille, mutta kun löytää hyvän balanssin seokselle niin oikein hyvin käy kaikkeen leikekoristeluun.
6/10 Zero waste -kierrätysidea
Tabletti- ja pastillipurkit ja maalijämät
Ja kun tablettipurkeista oli puhe, niin näihin myös niitä käytän! Äidiltä taisin tämän oppia. Kun jos ostaa maalia (kuten vaikkapa akryylä) isossa satsissa, on helppo jakaa maalia pienempään (ja vaikka sekoittaa valmiiksi uusia sävyjä perusväreistä!) tablettipurkkiin. Kierrokorkit eivät ole kovin hyviä, koska kierteisiin saattaa mennä maalia ja korkki voi kuivua purkkiin kiinni. Mutta painokorkit ovat loistavia, maali ei kuivu sisään! Ja kanteen voi sutia sisällä olevaa maalia niin sävyn näkee heti.
7/10 Zero waste -kierrätysidea
Rikkoontuneista verhonipsuista klipsejä
Näitä napsuu meillä rikki etenkin kesäisin pimennysverhojen painon takia. Valkoiset osat eivät kestä ja metallinen klipsupää jää käteen. Nopea hävitys olisi metallinkeräys, MUTTA. Kun jos se ei ole rikki, voi sen vielä käyttää!
Käytän näitä paperipuristimien tapaan. Säläpussin sulkijana. Paperinipun (vaikkapa edellä mainittujen kuittien) niputtajana. Nahka- tms. osien kiinnittämisessä ompeluklipsin sijaan. Kangasnauhojen niputtajana. Kerran käytin jopa kirjanmerkkiä, mutta sivuihin tuli vähän vekkejä, heh.
8/10 Zero waste -kierrätysidea
Loppuun käytettyjen boksereiden kuminauha talteen
Miehen loppuun ajetut bokserit. (Ja kyllä mies kiittää, täällä se taas toisen aluspöksyjä esittelee.)
Olihan nuo ihan kulahtaneet etenkin takaa ja jostain syystä vyötärönauhasta. Mutta hyvä, että oli noin puhki vyötäröltä, en muuten varmaan olisi hoksannut kuinka hyvä kuntoinen itse kuminauha vielä oli.
Pöksyt paloiksi ja leikkuusilppukeruuseen (kerään niitä, ehkä saan joskus ison joogatyynyn tehtyä niistä
tämän kierrätetyn jätskityynyn tapaan) ja vyötärönauha talteen.
Ei haittaa, vaikka reunaan jää ompelureunaa. Kuminauha sopii hyvin käytettäväksi vaikkapa jos ompelen miehelle lisää tilkkuboksereita. Kuminauha on valmiiksi sopivan kokoinen, eikun vain uusien boksien vyötärökaitaleeseen sisään.
9/10 Zero waste -kierrätysidea
Kukkakimpusta kelluva asetelma
Tämä on hyvä ja sievä idea tuleville äitienpäiväkukkasille!
Kun jos saat kukkia, pidä ne maljakossa hyvänä. Kukista irtoaa pitkä ilo, kun kukista riippuen leikkaa varsiin uudet imupinnat ja vaihtaa veden päivittäin. Ruusuista yms. voi uloimmat repsottavat terälehdet nippasta sormin pois.
Ja kun perushuolto kimppuun ei enää auta, tee kimpusta veteen asetelma! Leikkaa saksin varret pois. Kukan alle voi jättää 0,5-1 cm vartta "ankkuriksi". Laita vettä läpinäkyvään laakeaan maljakkoon, matalaan purkkiin tai vaikkapa syvälle lautaselle. Tiputtele kukkaset veden pinnalle vieri viereen. Asetelma on nätti vielä hyvän aikaa!
Otetaan loppuun vielä "tuttu ja turvallinen vinkki":
10/10 Zero waste -kierrätysidea
Kaikki langanjämät talteen
Heitän ikkunalaudalle kirkkaaseen säilytyspussikoriin kaikki vähintään 10 cm mittaiset langanpätkät. Aina kun jotain tarvitsee sitoa tai kietoa, otan lankaa tästä pussista. Aika hyvin pussi aina tyhjentyy ja täyttyy. Tai pysyy vaikiona "lähes täynnä". Parhaimpia on nyöri- ja puuvillalankajämät, villalangat ei niinkään kulu.
Siinäpä ne tällä kertaa!
Oliko joukossa sinulle jotain uutta ideaa? Kerro ja kommentoi mikä on sinun "pihistelykierrätys"! Mielelläni kuulen uusia ideoita zero waste -kierrätystyyliin. Kaikki matsku hyödyksi loppuun asti!