maanantai 24. huhtikuuta 2017

Viisi pöhköä kierrätystä osa 2.

Lisää pöhköjä pieniä kierrätysideoita! Ks. osa yksi tästä. Nyt viimeisimmät kierrätysajatukset. Mistä viidestä oudosta asiasta tai esineestä irtosi jotain pientä minkä voi kierrättää joksikin ihan toiseksi käyttöasiaksi?
KIERRÄTETTÄVÄ IDEA 1: Vanhat mustekynät.

Jos ei kynä enää kirjoita, pura se. Kun kiertää pikkuosat auki, saa niistä monenmoista yllättävääkin osaa.
Putkia, vietereitä (mm. niillähän voi hyvinkin tutusti tuoda tukea esim. laturin päähän), renkuloita ja kartioita. Se mitä ei tarvitse, voi lajitella metallinkeräykseen tai sekajätteisiin.

Osista voi tehdä koruja, esimerkiksi katso nämä musteputkista tehdyt statement-korvakorut (sis. tutoriaali) tai nämä metallisista kartioista eli kynien päistä tehdyt korvakorut ja kaulakoruriipus.
KIERRÄTETTÄVÄ IDEA 2: Vanhat pankki- ja asiakaskortit.

Kaikenlaiset kortit kanta-asiakaskorteista lähtien ovat aika paljolti paksua muovia - eli saksilla hyvin leikeltävää!
Niistä voi siis saksia vaikka pieniä liimattavia koristeita kortteihin tai vaikkapa geometrisia nappikorviksia. Tässä nämä linnut ovat tuoreeltaan leikattuja ja reunat näyttävät teräviltä. Ne voi hioa hiekkapaperilla tai vaikka kynsiviilalla paremman puutteessa. Näistä linnuista meinasin korua, mutta toinen lensi hukkaan! En tajua mihin piiloon se putosi. Lintuparia odotellessa toinenkin jäi jäähylle. Jos vaikka sattuisi kaveri löytymään joku päivä.

Pankki- ja muut kortit, joissa lukee oma nimi, ovat myös hyviä. Etenkin sellaiset, joissa se nimi on kohokirjaimin ja vielä jollain kivalla metallinsävyllä. Parisen kertaa olen leikannut strategisesti vain oman nimen ja liimannut sen kalenterin /muistikirjan kanteen.
KIERRÄTETTÄVÄ IDEA 3: Vanhat muovikannet.

Rikkinäiset muovikannet, muoviroskaa vain? Ei vaan erittäin hyviä kierrätysmateriaaleja. Käytä maalien sekoitusalustana. Leikkaa muoviosia koruiksi (puhko reiät välirenkaille paksulla neulalla). Tai silppua muovista kapeita tai leveitä sekoitustikkuja. Käyvät maalille, sekoitettaville massoille (esim. kipsivaluissa) tai liimalle ja voi välillä vaikka pesasta, jos tahtoo samaa käyttää useammankin kerran.
KIERRÄTETTÄVÄ IDEA 4: Vanhat meikki- ja maalaussiveltimet.

Meikki- ja taidesivelmistä jää usein pelkkä varsi jäljelle, kun itse pää lähtee irti. Niistäkin voi jalostaa kestäviä ja pestäviä sekoitustikkuja. Pitkät sutivarret käyvät myös kukkien apuvarsiksi. Jos väri ei mätsää sisustukseen, voi ne maalata tai päällystää teipillä sopivammaksi.
KIERRÄTETTÄVÄ IDEA 5: Vanhat puuterirasiat.

Jos siinä on peili ja se ei ole rikki, irrota peili talteen. Se voi tuntua ensin pelottavalta, mutta harvemmin se palasina irtoaa. Useimmat peilit ovat kiinni vain pienellä läntillä liimaa. Kun väliin ujuttaa ohuen keittiöveitsen ja pyöräyttää veitseä peilin ympäri, liimapinta irtoaa ja peili napsahtaa irti. Jos taivuttaa liikaa ja liian nopeasti, silloin peili saattaa hajota.
Ja mitä sillä peilillä voi sitten tehdä? Kerää ja koristele (itse olen joskus haaveillut isosta peilistä, joka muodostuisi kymmenistä pyöreistä pienistä peileistä!). Tai liimaa peilittömän puuterirasian kanteen sisäpuolelle. Tai tee peilille tausta (virkkaa, liimaa tai muotoile massasta, tapoja on monia) ja käytä meikkipussissa pienenä irtopeilinä.

Siinäpä ne. Ajatuksia?

15 kommenttia:

 1. Ootko ikinä kirjoittanut (en ainakaan muista) epäonnistuneista diy-projekteista? Vai onko niitä edes :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, voi kuule niitähän riittää, mutta ei niistä hiiskuta tänne :D Tai joskus hiiskunkin ja niillä postauksilla on ihan oma Fail-kategoriakin :D https://madambc.blogspot.fi/search/label/Fail

   Poista
 2. Hauskoja, täytyypä miettiä itsekin lisää ideoita.

  VastaaPoista
 3. Muovin keräys on ainoastaan muovipakkkauksille eikä näin ollen käsittääkseni kynän osia saa viedä sinne 🤔 Myöskin tämmöisistä osista on hyvin hankala tietää että onko kierrätykseen sopivaa (kaikki pakkausmuovikaan ei kelpaa kierrätykseen). Vääränlainen muovi voi pilata koko kierrätettävän erän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan! Kiitos, hyvä huomio. Tuli pöhköjä kirjoitettua, tiedänhän tuon, mutta väsyneenä sitä sattuu asiavahinko :) korjaan asian tekstiin!

   Poista
  2. Tosin olen ollut siinä tiedossa, että eri muovit kun koneellisesti lajitellaan niin siinä myös väärä muovi poistetaan? Samoin kuin biojätteestä poimitaan hedelmä- ym. pussit pois (joita siis nykysin ilmeisesti voi käyttää biojätepussina) niin muovikin käydään läpi eikä yksi väärä pilaa koko erää niin kuin lasinkeräyksessä. Tosin voin myös olla ihan väärässä :) Pitääpä tutustua tähän asiaan lisää :)

   Poista
 4. Näähän oli hyviä idiksiä, ei yhtään pöhköjä.

  VastaaPoista
 5. TOSI hyviä kierrätys ideoita! 😊

  VastaaPoista
 6. Loistavia ideoita. :) Puhelimen laturin johto kaipaa ainakin lisätukea... Kyniin voi muuten joskus löytyä uusia täytteitä. Meinasin joutua epätoivoon kun tyttö kuluttaa älyttömästi geelikyniä värittäessään, kamala määrä muoviroskaa! Mutta niihin saa tilattua uusia täytteitä, ainakin vähemmän roskaa nyt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) hui, voin kyllä uskoa paljon roskaa geelikynistä voisi pahimmillaan tulla. Onneksi on täytteitä!

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.