Sivut

perjantai 9. joulukuuta 2022

9. luukku: Tunnelmallinen suolalyhty

Luonnonmateriaalien teemaviikko jatkuu! Nyt tosin havuisten ja oksaisten luukkujen jälkeen otetaan särö määritelmään "luonnonmateriaalit". Luonnosta tulee suolakin, mutta käyhän se ensin pientä prosessointia, että ihan ei sinänsä ole luonnosta saatava materiaali kuten oksat tai havut.

Ks. joulukalenteri 2022: 1. Kahden materiaalin tunnelmavalo / 2. Joulutontun hiusdonitsi / 3. Ideoita rengasasetelmaan ilman liimaa / 4. Printattavat pakettikortit / 5. Oksatähdet / 6. Havuista pöytäasetelma + joulukukka / 7. Havu-jämälankakranssi / 8. Soodataikinakoristeet + Siivousetikka

Mutta luukun sisältö on kuitenkin tässä: suolalyhty!

Näitä on viime vuosina näkynyt enemmän tai vähemmän ja kiitos kalenteriluukun, sain vihdoin kokeiltua oman suolalyhdyn tekemistä! Ja kuinka helppoa se olikaan. Ei kummia materiaaleja/aineksia, ei aktiivista työskentelyä vaativaa tekemistä - hankalinta oli odottaa suolalyhdyn hidas valmistuminen! Mutta toisaalta, sen seuraaminen oli myös mielenkiintoista.

DIY: Suolalyhty

vähän karkeaa merisuolaa
tilkka vettä
lasiastia 

Tee näin: Kaada ensin merisuolaa lasiastian pohjalle, ihan vain sen verran että pohja peittyy. Kaada päälle vettä, vain sen verran että suola peittyy juuri ja juuri. Huljauta suola-vesiseosta lasiastian reunoille ja aseta astia syrjään. Lämmin, vedoton paikka on hyvä.

Huom! Jos aiot polttaa lyhdyssä oikeaa kynttilää, valitse ehdottomasti sellainen astia, joka kestää kynttilän polttamisen. Astian suu ei saa kaartua sisäänpäin, jotta ei ole posahtamisen vaaraa.

Sitten odotellaan. Tässä kuvassa taisi olla kolmas päivä. Suola lähtee kipuamaan lasipintaa ylöspäin. 

Päivittäin tai harvemmin voi lisätä tarpeen mukaan ihan himpun verran vettä astian pohjalle.

Reilun viikon jälkeen suolalyhty on valmis! 

Harmi ettei itsellä suola noussut millään ihan ylös asti, vaan jäi muutamia aukkokohtia yläreunaan. Tähän vaiheeseen tyssäsi, vaikka kuinka odottelin ekstrapäiviä ja liruttelin vettä lisää ja supisin nättejä lyhdylle. Siihen loppui suolan puhti. Mutta näyttää silti kivalta, vaikka reuna ei olekaan kauniin tasainen. 

Laita sisään kynttilä tai led-valot. Itse kannatan jälkimmäistä, on helpompi sytyttää ja on turvallisempi.

Sitten vain voi tunnelmoida. Kun suolalyhtyyn kyllästyy, voi suolan pestä pois ja astia palautuu muuhun käyttöön. Täydellinen zero waste -tunnelmalyhty! 

Oletko kokeillut suolalyhtyä? Jos et, kokeile nyt! Jos laitat nyt lyhdyn alulle, ehtii se vielä jouluksi valmiiksi. 

Ja lyhdystä on iloa myös joulun jälkeen, koska ei ole itsessään jouluinen, vaan ihanan huurteinen ja talvinen. Kuin jäälyhty, mutta sulamaton sellainen!

2 kommenttia:

  1. Kiva että muistutit tästä tekniikasta! Yksi lyhty jonka alkuperäinen maitomainen pintakäsittely on kulunut pois, odottaa että kokeilisin huurruttaa sen suolalla

    VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.