perjantai 2. joulukuuta 2022

2. luukku: Joulutontun hiusdonitsi

Joulukalenterin luukku osa kaksi! Kässäkalenteri starttasi eilen tunnelmallisella ja helpolla lyhdyllä. Nyt koristellaan jotain muuta kuin tasoja - nimittäin kuontaloa!

Joko arvaat mistä on kyse? (Heh, otsikkohan ei sitä vielä yhtään paljastanut, eihän?)

Ks. käsityöjoulukalenteri 2022: 1. luukku: Kahden materiaalin tunnelmavalo

Jouludonitsi!

Vaan ei syötävä donitsi sellainen vaan hiusdonitsi! Tai scrunchie. Pompulapumpula. Joku ponnari-asia. Millä tuota nyt ikinä kukakin haluaa kutsua. Mutta siinä se on kaikessa pehmoisuudessaan ja pörröisyydessään. Oikea joulutontun jouludonitsi! 

Ja näin vaivattomasti tointtuilet sen:

DIY: Joulutontun hiusdonitsi

Mitä tarvitset?
Punaista kangasta*, mitä vain pörrölankaa**, kuminauhaa tai -lankaa. Plus ompeluvermeet.

* Kankaaksi käy mikä vain mieluinen kangas: sametti, velour, trikoo, puuvilla.

** Pörröisen langan voisi myös korvata teddykangassuikaleella. Jos on purkaantuvaa sorttia, huolittele suikeleen reunat hyvin ennen suikaleen ompelua. Ompele suikale kummastakin reunasta nauhan tapaan.


OHJE / Tee näin joulutontun hiusdonitsi

1. Leikkaa kankaasta noin 10 x 55 cm suikale. Suikale voi olla myös paloista, saumat eivät juuri donitsissa näy. Vei kangassuikale taitteelle ja ompele käsin pörrönauha taitekohtaan. Tee ompeleet enemmänkin harsimisen tapaan harvakseltaan niin pörrölanka ei mene liian tiiviisti kankaaseen kiinni.

2. Ompele suikaleen pitkät sivut oikeat puolet vastakkain. Jätä kummastakin päästä noin sormen pituuden verran ompelematta. Käännä putki oikeinpäin.

3. Ompele lyhyet päät yhteen oikeat puolet vastakkain.

4. Tämä on valinnaista: ompele pitkän sivun saumaan jäänyttä aukkoa pienemmäksi. Kikkaile oikeat puolet vastakkain ja ompele saumaa niin pitkälle kiinni kuin pystyt. Tämä nopeuttaa aukon sulkemista, kun käsin ei jää niin pitkää matkaa ommeltavaksi.

5. Leikkaa kuminauhaa tai -lankaa noin 20 cm pätkä ja pujota hakaneulan tai nauhapujottimen avulla donitsin sisälle. Ompele tai solmi päät tiukasti. 

6. Ompele käsin jäljelle jäänyt aukko umpeen.

Ja valmista tuli!

Donitsin ompelu ei vie kauaa aikaa. Näitä tekee helposti ja nopeasti joka tontulle oman - ja mikä parasta: myöskään materiaaleja ei mene paljoa.

Itselle tämä oli zero waste -ompelus. Kangastilkku oli supervanhasta samettimekon helmakappaleesta. Pörrölanka puretun työn jämiä. Kumilanka otettu käytöstä poistetun takin helmasta. Eli kaikki materiaalit olivat uusiokäytössä!

Ja kierrätysompeluksen lopputulos on niin mukavan muhkea. 

Se ei huuda joulua, mutta tuo perusnutturaan tai ponnariin vähän joulumieltä, eikö?

Vinkki!

Jos teet jouludonitseja tai mitä vain hiusdonitseja nyt tai myöhemmin lahjaksi, viimeistele ompelus pienellä tägillä eli niin sanotulla merkkilapulla. Se voi olla kartonkijämäpala tai jotain vähän vahvempaa paperia. Puikkoliima riittää yhteen tulevien reunojen liimaamiseen. 

Taakse voi kirjoittaa pienen viestin saajalle. Tai vaikka lisätä huomion pesuohjeista (40 astetta ihan tavallisen pyykin mukana) - kangasdonitsihan on aina pesunkestävä! Ja pestä kannatteekin aina välillä etenkin jos käyttää hiuksissa muotoilutuotteita.

Ja niin näyttäytyi joulukalenterin toinen luukku. Sitten donitsien kanssa kohti kolmatta luukkua!

2 kommenttia:

 1. Hieno! Muistaakseni virkattuun donitsiin käytit kasvomaskin kuminauhaa. Miten kuminauha on kestänyt käytössä?
  Ja kiitos kun näet vaivaa ja teet tänäkin jouluna joulukalenterin!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Joo niin käytin! Kyllä se kesti käytössä, tosin virkattu versio meni langan puolesta vähän huonoksi, joten se jäi sen takia turhan nopeasti pois käytöstä. Joulukalenteri ottaa aikaa ja vaivaa, mutta kyllä se myös antaa paljon: saa itse joulufiilistä ja on mukavaa, jos lukijat myös inspiroituvat :) <3

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.